Scutirea de TVA pentru servicii în legătură cu operarea bancomatelor, respinsă de Curtea de Justiție a UE

În contextul în care tot mai multe bănci încredințează operarea bancomatelor către terți și în contextul apariției de jucători noi în industria serviciilor financiare:

Companii fintech, prestatorii de servicii de inițiere de plăți, cu produse din ce în ce mai complexe, interpretarea furnizată de Curte poate avea repercusiuni importante pentru prestatorii unor astfel de servicii.

Astfel, în situația în care Curtea va decide cazul în linie cu argumentația avocatului general, se va reconfirma aplicabilitatea limitată a scutirilor pentru serviciile financiare, dovedindu-se că, în fapt, acestea sunt în general aplicabile serviciilor prestate în mod direct de către o bancă.

 În cazul României, practica pieței cu privire la procesarea de numerar (de a trata serviciile ca scutite de TVA) s-ar putea schimba.

Riscul există și pentru alți prestatori de servicii care intervin pe lanț în vederea facilitării unei plăți înainte ca aceasta să fie efectiv realizată, mai ales în cazul în care acești prestatori nu au proprietatea juridică asupra sumei transferate, deci răspunderea lor este limitată la aspecte tehnice.

Exemple de astfel de jucători pot fi companiile de procesare/inițiere/autorizare a plăților dar și companii de tip „bill payment”.

LĂSAȚI UN MESAJ