Situația dezastruoasă la Școala din Topile, comuna Valea Seacă! 290 de copii în stadiul de a face naveta și peste 150 de părinți disperați

Școala Topile a fost lăsată fără autonomie decizională și administrativă, aceasta fiind preluată de Şcoala Valea-Seacă, provocând o disperare în rândul părinților și elevilor.

De ce le este frică părinților?

Nu doresc să se desființeze școala și copii care învață în ea să fie nevoiți să meargă până în Școala din Valea-Seacă. Sunt 290 de copii, nu ne putem juca cu o astfel de situație. Suntem într-o situație fără precedent, pe care dorim să o rezolvăm cât de poate de repede”, a declarat unul dintre părinți.

Câteva considerente despre situaţia aprărută la Valea Seacă în urma unirii celor două şcoli din Topile şi Valea Seacă

Cele mai elocvente explicații despre situația creată la școala Topile din Valea Seacă a oferit unul dintre părinții ai cărui copil învață în această unitate. Din cauza temerii referitoare la repercursiunile care s-ar putea răsfrânge asupra copilului său, persoana în cauză a dorit ca redacția Ziarului Bună Dimineața Iași să-i păstreze anonimatul.

”Mai exact, hai să lămurim  cum  stă treaba cu mai nou înscăunata directoare a singurei instituții de învăţământ rămasă în comuna noastră, după ce Școala Topile a fost lăsată fără autonomie decizională şi administrativă, aceasta fiind preluată de Școala Valea-Seacă.

    Astfel, în urma fuziunii dintre cele două școli, postul de conducere (director) al noii structuri create – Școala Gimnazială Valea-Seacă (care cuprinde Valea-Seacă,Topile și Conţeşti) a devenit vacant. Legea educației precizează că posturile vacante (cum a fost cel de la Valea-Seacă în această vară) se scot la concurs în fiecare an înainte de începerea anului şcolar.

”De menţionat că directorul de la Topile și-a pierdut postul de conducere obținut prin concurs în anul 2017, odată cu trecerea Școlii Topile în subordinea structurii nou create, anume Școala Valea-Seacă”

    De cealaltă parte, directoarea de la Valea Seacă a obținut postul de director tot în anul 2017 dar nu prin concurs cum este normal, ci prin numire directă. La acel moment (2017) postul de director de la Valea Seacă a fost câștigat prin concurs de o altă persoană care însă a renunțat la acest post , alegând Școala Lespezi.

    Chiar dacă admitem că în urma renunȚării la post a persoanei care a preferat Școala Lespezi, postul a rămas vacant și apoi preluat fără concurs (în 2017) de către actuala directoare, nu se poate admite faptul că în următorul an (2018) acest post nu a fost din nou scos la concurs, cum de altfel era și firesc.

     Prin urmare această doamnă (actualmente directoare peste toate cele 3 sate) a beneficiat în 2018 de fentarea legii ( sprijinită de persoane din Primăria Valea-Seacă) și a rămas pe postul de director fără scrupule și fără să dea examen.

     Și mai mult, în 2019 , această doamnă s-a dat peste cap , s-a făcut “luntre și punte“, a sprijinit ușile din primărie, a dat contractele de reparații de la școală la firme preferate de detractorii care jongleză cu banii la primărie și a fost favorizată mai departe obținând și în 2019 postul de director fără examen.

      ”Josnicia pe care o aduce o astfel de manevră este în dezavantajul învățământului din comună și implicit a copiilor care-l frecventează”

      Nu în ultimul rând , acest aranjament dintre “unii“ din primărie ,“alții“ de pe la județ, pe mână cu cei din primărie și această doamnă, prin care au mai fentat încă odată legea, a scos dintr-o eventuală  competiție pentru acest post vacant pe toate cadrele didactice din comună care-și doreau și puteau da examen pentru funcția de director la Școala Valea-Seacă nou constituită prin unirea cu Școala Topile, lucru ce putea duce la câştigarea pe dreptate şi competenţă a acestui post.

      Dar, din păcate această doamnă a intrat în jocul murdar al celor de la primărie, a uitat de morală şi respect faţă de colegi, dându-şi cinstea pe ruşine, acceptând să devină agent electoral pentru omul susţinut de angajaţii din primărie la funcţia de primar în anul 2020″. 

Punctul de vedere al ISJ Iași intră în contradicție cu temerile și punctul de vedere al părinților

Prezent la discuțiile care au avut loc la biserica din satul Topile la care au participat părinții, reprezentanții școlii și cei ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, inspectorul școlar Florentin Ciobotaru a precizat referitor la situația creată următoarele:

Citeste si   Marius OSTAFICIUC: ”PSD l-a INVENTAT pe domnul Mihai CHIRICA, scoțându-l din jobenul ANONIMATULUI, învățându-l să spună ”Bună ziua!” și ”Mulțumesc pentru masă”

“În opinia mea, lucrurile au fost înțelese de către părinții elevilor de la Școala Gimnazială din Topile. Părinții sunt nemulțumiți că școala Topile și-a pierdut personallitatea juridică, dar eu am fost acolo și evident m-am raportat doar la cadrul legal, nu la discuțiile care au fost spuse de către părinții care au o altfel de perspectivă asupra acestei problematici din punctul meu de vedere.

Având în vedere hotărârea de consiliu local a comunei Valea Seacă, prin care au aprobat ca școala din Valea Seacă să rămână cu personalitate juridică și școala Topile să treacă în subordinea școlii din Valea Seacă, noi am aplicat conform legii și acestei hotărâri. Am avut un dialog civilizat cu părinții prezenți, le-am explicat care este temeiul juridic care a provocat această situație și am convingerea că oamenii au înțeles”.

Ciobotaru este membru al Partidului Social Democrat și consilier local în legislativul Primăriei Municipiului Iași.

Citeste si   Primăria MIROSLOVEȘTI continuă seria INVESTIȚIILOR în localitate! Sunt vizate DRUMURILE și GAZELE naturale

Poate că merită menționat și faptul că, acest inspector județean și membru PSD a fost trimis la Valea Seacă pentru a rezolva o problemă de educație în curtea unui alt membru PSD, primarul acestei comune, Gheorghe Băiceanu .

La acest moment, situația rămâne încă neclară, urmând ca pe parcursul săptămânii viitoare, părinții din Topile, Valea Seacă, să înțeleagă ce anume vor decide Primăria și ISJ Iași referitor la situația școlară a copiilor acestora.

Citeste si   Spațiile comerciale din IAȘI rămân ÎNCHISE pe perioada stării de ALERTĂ! DSP garantează SIGURANȚA tuturor cumpărătorilor
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ