Share

Maricel Popa începuse să epateze, fălindu-se cu noua sa poziție de vicepreședinte la nivel național în PSD

Numai că, prin voința lui Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD și viitorul lider deplin al acestui partid, Maricel Popa s-ar putea trezi pe lista de rezerve, ceea ce în politica mare înseamnă „sfârșit de drum”.

Maricel Popa, actual Președinte al Consiliului Județean Iași, actual Vicepreședinte PSD la nivel național și, spera el, viitor parlamentar, din 2020, nu prea mai are motive să vadă lucrurile în roz. Marcel Ciolacu a anunțat că mult așteptatul Congres al PSD va avea loc pe 21 martie 2020.

La acest congres, Marcel Ciolacu nu are practic concurență în a deveni președinte ales al PSD

Declarațiile sale făcute marți seara, au început să provoace neliniști. În primul rând, Marcel Ciolacu a decis că nu va avea în echipa națională de conducere niciun lider județean, pentru a închide calea spre putere a „baronilor locali”: „Am anunțat colegii că în echipa mea, nu voi merge cu președinți de organizații. Mai mulți colegi au spus că în acest moment este oportună această decizie. (…) S-a terminat această luptă în interiorul PSD pentru funcții”.

Evident, trebuie să privim cu rezerve această declarație, fiindcă Marcel Ciolacu este ultimul politician român lider de partid (nu că el ar fi singurul) care ar trebui suspectat de sinceritate. În realitate, este posibil ca fiecare baron local să propulseze un favorit care să asculte de el.

Totuși, Maricel Popa are motive să fie îngrijorat. În mod cert, el nu va mai fi în echipa centrală a PSD

La ora actuală, în curtea lui Maricel Popa nu există un favorit incontestabil, pe care acesta „să-l împingă la Centru”. Ca dovadă, după trecerea lui Mihai Chirica spre PNL, PSD Iași, l-a scos la luptă pe europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

În rest, toți parlamentarii PSD de Iași: Carmen Gavrilă, Doru Adrian Pănescu, Victorel Lupu, Vasilică Toma, Vasile Cîtea, Petru Bogdan Cojocaru (înlocuitorul lui Tudor Ciuhodaru, după ce acesta a devenit europarlamentar în 2019, renunțând la mandatul de parlamentar câștigat în 2016 n.n.), Silviu Macovei Vasile Axinte sunt figuri șterse, dar au mândria lor și este puțin probabil să asculte de Maricel Popa, o dată ajunși la frâiele centrale din Șoseaua Kisselef.

Nu se știe nici câți dintre ei se vor mai regăsi pe listele partidului la alegerile parlamentare din acest an

Sondajele au plasat-o, de exemplu, pe Camelia Gavrilă la un scor foarte mic, în cursa internă a PSD pentru Primăria Iași, comparabil cu scorul extrem de mic al lui Maricel Popa, Președintele CJ Iași și liderul județean al PSD Iași.

Așadar, fără un om influent „la Centru”, PSD Iași va deveni o organizație ștearsă. Iașul este singurul oraș mare în care PSD a pierdut primarul. Semne de întrebare mai sunt la București, Craiova sau Constanța, unde sunt primari PSD, dacă este să ne referim la marile orașe. Nu se știe însă, dacă partidele de dreapta vor găsi calea spre un candidat comun, deși acestuia nu-i trebuie decât un mesaj „Anti-PSD”.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ