Detalii parca desprinse dintr-un film cu mafioti ies in continuare la iveala, protagonist principal fiind acelasi manager Oprisanu pe de o parte si “grupul infractional” ce incearca inca sa nu i se supuna

Acestia din urma, angajati “zburati din functii” pentru pacatul de se fi opus abuzurilor ce au insotit mandatul actualului manager inca de la inceput, au castigat rand pe rand in instanta toate procesele prin care au contestat practicile nelegale ale conducerii institutului. Dar haideti sa urmarim impreuna, in mod succint, care a fost evolutia evenimentelor.
Dupa preluarea functiei de manager al Institutului de Psihiatrie Socola Iasi in aprilie 2015, ca interimar, medicul oftalmolog Ovidiu Gabriel Oprisanu, fostul consilier al mult-contestatului ex-ministru al sanatatii Nicolae Banicioiu, a inceput sa administreze dupa bunul sau plac “mosia” dobandita de la protectorul sau.

Astfel, dupa titularizarea in functie, a inceput sa isi puna in aplicare planul diabolic de aservire totala a intereselor institutiei, incepand prin a-si crea o “echipa de soc” ce urma sa actioneze in interesul sau propriu

Asa-zisul concurs pentru ocuparea functiilor in comitetul director, format din directorii medical, financiar-contabil si de ingrijiri, a insemnat de fapt “maturarea” din functii a celor ce ar fi putut sa se opuna eficient practicilor discretionare ale managerului.
Si daca cititorii s-ar putea indoi ca asa ceva era posibil, s-a dovedit ca bibliografia de concurs in acest “spectacol” a fost identica pentru toate cele trei functii. Un exemplu elocvent in acest sens este faptul ca managerul financiar contabil trebuia sa cunoasca Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea de organe, dar nu era necesar sa cunoasca cadrul legislativ privind achizitiile publice.
Astfel au ajuns in functia de director financiar-contabil ec. Alina Astefanoaie, iar in cea de director de ingrijiri asistenta medicala Amalia Iurascu, o apropiata a managerului Oprisanu.

Odata ce a “stabilit” echipa manageriala managerul Oprisanu a continuat sa dicteze asupra destinelor oamenilor din subordine in contextul “reorganizarii si al eficientizarii activitatii institutului”

Si toate aceste activitati necesitau noi si noi angajari.
S-a inceput prin aducerea in institut a fostului avocat Corneliu Prepelita (nu fiti mirati daca nu ati auzit pana acum despre el), sotul uneia dintre cadrele medicale.
Surse din Institutul Socola ne-au precizat ca sotii Prepelita s-au bucurat de tot sprijinul conducerii institutului, ea fiind promovata sefa de compartiment, iar el jurist si in cele din urma sef al resurselor umane.

Abuz sanctionat in instanta

Prepelita a ajuns sef peste resursele umane prin inlaturarea abuziva din functie a ec. Adriana Taraboanta, care a si castigat in instanta contestatia impotriva acestei masuri administrative nejustificate.
Hotararea judecatoreasca de repunere in functie a acesteia, desi definitiva, nu a fost inca respectata.
Cu toate ca nu indeplinea conditiile legale de vechime, Corneliu Prepelita a fost “uns” sef la resurse umane si a devenit “mana” cu care managerul a inceput sa mute angajatii precum piesele pe tabla de sah:
– sefa la achizitii a devenit peste noapte Alina Bozaru,
– a fost infiintata pompoasa functie de sef a managementului calitatii, functie ocupata de Ica Varareanu, colaboratoare veche a managerului, inca de pe vremea cand acesta lucra la spitalul din Saveni, judetul Botosani
– pentru functiile de asistente sefe a fost organizat un asa-zis concurs, a carui mod de organizare a fost contestat la vremea lui de catre reprezentantul sindical ce a parasit sala si de catre OAMGMR, in care a concurat insasi directoarea de ingrijiri Amalia Iurascu, care si-a asigurat astfel o functie pentru “vremuri grele”.

Iurascu si-a dat demisia din functia de director de ingrijiri, dar imediat dupa promovarea in functia de asistenta sefa si-a delegat atributiile si ocupa din nou, de asta data prin numire directa de catre acelasi manager, ca interimar, functia de director de ingrijiri

Un alt angajat “de lux” este noul jurist Lucian Ionel Sandovici, cel care iarna anului 2016 “l-a scos de la politie” pe fratele Amaliei Iurascu, atunci cand acesta a fost cercetat pentru furt calificat de la cantina institutului de psihiatrie, de unde a furat din mancarea bolnavilor.
Nu poate fi neglijat nici de proaspatul purtator de cuvant al institutiei, Robert Ferent, fost vajnic jurnalist la o publicatie ce a atacat cu sarguinta orice persoana incurca socotelile managerului.

Astfel, angajatii care au fost inlaturati abuziv din functie s-ar fi grupat intr-un “grup infractional” si ar fi complotat, in viziunea fituicii, pentru inlaturarea managerului

Numai ca instantele au fost de alta parere si acum, desi a angajat “o armata” de juristi, institutul trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata, daune morale si materiale insumand zeci de mii de euro.
Din buzunarul cui?
Deocamdata din buzunarul larg al statului (adica si al cititorilor nostri), dar ultimul cuvant il va avea Curtea de Conturi.

Intr-un material viitor vom reveni asupra angajarilor facute in aceasta perioada la ferma sectiei exterioare Sipote

La Sipote, managerul promitea marea cu sarea si anunta ca va cultiva levantica, va aduce cai de rasa, dar a ajuns sa aduca de fapt aparatura second hand prezentata ca fiind “performanta” care acum da rateuri sau doar sta nefolosita prin cabinete.
Tot intr-un material viitor vom reveni si asupra contractelor de mentenanta care “curg” nestingherite “tocanad” tacut, dar sigur, fondurile institutului.
Proiectul “Casa Creanga” este si el in sine un subiect la fel de interesant!

Emotii mari in randul conducerii! Incep sa apara probe si martori 

Deocamdata e liniste, poate prea liniste si pare ca exista un sprijin bine ancorat din partea unor sustinatori sus-pusi ai managerului, iar o mana nevazuta il protejeaza si “calauzeste” netezindu-i calea spre un nou mandat la conducerea Institutului de Psihiatrie.
Sa fie cea a lui Mihai Constantinescu, seful Serviciului de audit public din Ministerul Sanatatii, cel care le-a interzis subordonatilor ce efectuau auditarea institutului sa discute cu persoane ce doreau sa vorbeasca despre ilegalitatile din institut si care a fost declarat incompatibil de catre ANI in luna noiembrie a.c.?
Sau poate manuta doamnei Iuliana Costin, cea care s-a retras de curand din consiliul de administratie al institutului?
Cine poate sti? Continuam sa ne documentam si cu siguranta timpul le va rezolva pe toate!
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ