ambasadorul chinei in iasi

Luni 12 august, Iașul a primit vizita Excelenței Sale Jiang Yu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Romania

Evenimentul organizat la Camera de Comerț și Industrie Iași vine pe fondul unor eforturi anterioare de apropiere depuse de către oamenii de afaceri români și chinezi prin intermediul Casei Româno-Chineză, înființată în 2011.

„Am venit să consolidăm relația bilaterală prin colaborările la nivel local, în domeniul economic-comercial de investiții și al infrastructurii de transport. Parcul industrial din județ este de interes pentru afaceriștii noștri și dorim să intensificăm dialogul pe acest subiect, să identificăm posibilitățile de colaborare dintre cele două părți”, a declarat Excelența Sa Jiang Yu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.

Pe lângă componenta legată de impulsionarea relațiilor comerciale dintre România și China, vizita la Iași a ambasadorului RP Chineze în România a avut și o componentă administrativă.

În acest context, autoritățile locale au inițiat o posibilă viitoare colaborare care vizează deschiderea unei fabrici de construcție de autobuze electrice la Industrial Park Miroslava, a unei zone Cargo la aeroport, precum și despre investiții în infrastructura rutieră.

Excelența sa Jiang Yu și-a arătat interesul pentru viitoare parteneriate de afaceri între cele două țări, dar mai ales pentru posibilitatea atragerii de investiții şi finanțări în județul Iași.

Eforturile părții române au fost puternic impulsionate la IAȘI de către Romică ICHIM, președintele executiv al Casei Româno-Chineză

Omul sfințește locul! În cazul Iașului, rezultatele obținute până la acest moment se datorează și implicării active a Președintelui executiv al Casei Româno-Chineză filiala Iași, domnul, Romică ICHIM.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziarul Buna Dimineata Iași, reprezentantul Casei Româno-Chineză filiala Iași ne-a relatat pe larg care este contextul actual al relațiilor bilaterale. 

Ichim a arătat că ONG-ul “Casa Romano-Chineză” este cel mai important promotor al colaborării dintre cele două ţări în cadrul societăţii civile româneşti. Ca atare, relațiile acestui organism cu toate institutiile, mai ales cu ambasada Chinei sunt foarte bune.

“Întotdeauna  a existat convingerea că  trebuie să ne îndreptăm atenția  în direcția sprijinirii și susținerii unor idei, care au rolul  de a consolida proiectelele  de parteneriat  și legăturile între instituții , unități locale românesti  și  alte organism  similare  din China.

Casa Româno-Chineză este promotorul semnării acordului de prietenie dintre mai multe orașe din România și China, vizită reciprocă a delegațiilor fiind deseori  susținută de asociația noastră.

Putem menționa și protocoalele noastre de colaborare cu Institutul Confucius, cu diferite colegii din București și din țară, cu Camera de Comerț și Industrie București, cu Asociația Producătorilor de Mobilă din Romania sau cu Institutul Cultural Român, multe companii de top din România fiind membre în asociația noastră, desigur datorită interesului deosebit pe care îl manifestă în raport cu relațiile economice cu Republica  Chineză” a precizat Romică ICHIM, Președintelui executiv al Casei Româno-Chineză filiala Iași.

Pentru oamenii de afaceri ieșeni putem menționa că produsele româneşti cu potenţial de export pe piaţa chineză, în perioada următoare sunt:

  • maşini unelte la temă şi maşini unelte pentru rectificarea cilindrilor laminor; echipamente energetice (cazane, componente pentru turbine); echipamente electrice de bază; anvelope şi componente auto; cablaje electrice auto; air-baguri auto; rulmenți industriali și mari; îngrășămite complexe; Cherestea şi semi-fabricate din lemn, altele decât cele de fag; traverse pentru calea ferată; cereale ( porumb, grâu, soia, rapiţă) şi alte produse agricole; făină de grâu și porumb; uleiuri comestibile de floarea soarelui și porumb; lucernă uscată; carne de porc și produse procesate din carne de porc; produse organice şi bio (vinuri, miere, conserve din fructe de pădure etc.);

China a devenit cel mai mare partener comercial al României din afara Uniunii Europene

În continuarea interviului acordat Ziarului Bună Dimineața Iași, reprezentantul Casei Româno-Chineze a precizat că dezechilibrul balanţei comerciale pe această relație bilaterală este o preocupare majoră pentru partea română. “Din acest punct de vedere și noi, producătorii din Iași, putem contribui la acest echilibru prin exporturi în China“, a ținut să precizeze Romică ICHIM.

Principalele produse importate din Republica Chineză în România sunt:

  • aparate de telefon şi piese de schimb, echipamente pentru telecomunicaţii, maşini şi utilaje, produse metalurgice şi articole din metale, produse chimice organice, articole textile şi îmbrăcăminte, încălţăminte, televizoare, aparate de aer condiţionat, tehnică de calcul, instrumente şi aparate optice, materiale de construcţii, metale comune şi articole din metale comune, maşini şi utilaje, instalaţii pentru linii de producţie, mobilă şi produse din lemn, produse minerale, alte bunuri de larg consum.

Principalele produse româneşti exportate pe piaţa chineză:

  • echipament energetic (componente pentru hidrocentrale şi termocentrale), maşini-unelte, echipamente electrice (reţele de bază), rulmenţi, cilindri laminor, piese şi componente auto, anvelope auto, instrumente şi aparatură optică, produse chimice şi îngrăşăminte complexe, materiale şi articole plastice, cherestea de fag şi panouri din lemn, metale comune, cupru electrolitic, concentrat şi deşeuri de cupru şi alte metale neferoase.

După anul 2000, s-a înregistrat o tendinţă de redresare a schimburilor comerciale bilaterale, astfel încât la finele anului 2010, exportul românesc în Republica Populară Chineză a atins valoarea de 410 milioane.

În acelaşi timp, datorită expansiunii puternice şi agresive a exportului chinez pe piaţa internaţională, mai ales datorită oferirii de produse la preţuri foarte mici şi atractive, importurile din Republica Populară Chineză au crescut puternic, atingând în anul 2010 valoarea de 3,38 miliarde, generând o balanţă comercială negativă, în defavoarea României.

În luna noiembrie a anului curent, Iașul va mai găzdui un eveniment important în vederea consolidării relației româno-chineze.

LĂSAȚI UN MESAJ