Share

Grădina Botanica din Iaşi are o istorie zbuciumată și a parcurs o perioadă de mai bine de 100 de ani trecând prin două războaie mondiale pentru a face față cerințelor de modernizare ale învățământului biologic și botanic.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași este cea mai veche grădină botanică din România. Astăzi, Grădina Botanică din Iași acoperă o suprafață de aproximativ 100 de hectare, fapt ce o plasează pe primele poziții din Europa. Activitatea științifică a grădinii botanice se desfășoară în 10 secții și 2 laboratoare. Din anul 2000, Grădina Botanică din Iași este membru fondator al Asociației Grădinilor Botanice din România.

În momentul de față a fost demarat un proiect prin care se urmărește diversificarea resurselor vegetale caracteristice unor regiuni biogeografice pentru valorificare sustenabilă și educație ecologică. Finanțarea vine de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și prin Fondul de Dezvoltare Instituţională (FDI 2020).

Lucrările se desfășoară la Sera Palmarium a Grădinii Botanice și au ca scop asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare, a stațiunilor didactice, a bazelor de practică și a altor infrastructuri de susținere a activităților didactice, din cadrul universităților.

„Proiectul vizează îmbunătățirea condițiilor de funcționare a Grădinii Botanice din Iași, prin dezvoltarea infrastructurii și a colecțiilor științifice de plante, activități ce vor contribui la creșterea calității serviciilor oferite, întărind rolul esențial al instituției în conservarea ex situ a diversității vegetale pentru valorificarea sustenabilă și educația ecologică”, a declarat directorul Grădinii Botanice Iași, prof. univ. dr. Catalin Tănase.

Secția Palmarium este cea mai înaltă clădire din complex, fapt ce a putut face ca specii de tipul palmieri, bananieri, ficuși, araucania și magnolia să poată fi adăpostite acolo. Spațiul efectiv în care se vor desfășura lucrările are o suprafață de 187 m2. Nici o plantă nu va fi afectată de lucrarile de modernizare.

Citeste si   75 de milioane de EURO pentru noul STADION de la IAȘI! Ciprian PARASCHIV: ”Când vom avea un STADION nou, veți auzi de un IAȘI mult mai PUTERNIC”

Sera Palmarium este și una dintre cele mai vechi din Gradina Botanică. Știm despre aceasta, faptul că mai păstrează și astăzi arborii și arbuștii din parcul inițial aflat între vechea clădire a Universității, Cantina studențească și căminele studențești de pe Bulevardul Copou și o mică seră “turn” în care se cultivau palmieri și bananieri.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă executarea unor lucrări la Sera Palmarium

Complexul de sere este format din 12 zone, fiecare ocupându-se de un anumit aspect din flora și vegetația lumii: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (colecții de cactuși), flori ornamentale.

Citeste si   USAMV Iași se implică în valorificarea INTELIGENTĂ a deșeurilor agroalimentare industriale

Complexul de sere are ca scop cultivarea de specii ce nu pot rezista în condițiile climatice ale tării noastre. De aceea, secțiile oferă vizitatorilor o imagine de ansamblu a florei din diferitele zone biogeografice ale globului.

Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea infrastructurii Grădinii Botanice din Iași, prin executarea unor lucrări de întreținere și reparații curente în Sera Palmarium, astfel încât acestea să ofere condiții optime de cultură specifice colecțiilor de plante tropicale.

Activitățile vizează executarea unor lucrări de întreținere și reparații curente în Sera Palmarium, astfel încât să fie asigurate condiții optime pentru cultura plantelor în spații protejate, reducerea cheltuielor pentru utilități (gaz, electricitate, apă) și pentru securitatea și siguranța angajaților și a vizitatorilor. Se vor executa lucrări de reparații a zidăriei, instalației termice, de iluminat și de udat.

„Au fost derulate procedurile de achiziție publică. Au fost întocmite documentațiile de atribuire pentru achiziția materialelor, pentru executarea unor reparații de întreținere, pentru cheltuieli materiale, de prestări servicii cu caracter funcţional, obiecte de inventar, plante vii și diferite materiale, cu accent pe conținutul caietelor de sarcini și anexelor ce vor asigura descrierea obiectivelor și rezultatelor urmărite la finalizarea contractelor.

Au fost utilizate mijloacele disponibile în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice în conformitate cu legislația națională prin asigurarea transparenței atribuirii contractelor și realizării accesului nediscriminatoriu al potențialilor ofertanți la procedurile de achiziție organizate”, a declarat directorul Grădinii Botanice Iași, prof. univ. dr. Catalin Tănase.

Proiectul prevede următoarele reparații și construcții:

  • instalație termică: 545 m2 de radiatoare din fontă și 910 m țeavă de încălzire (montate și vopsite)
  • instalație electrică: 500 m cabluri energie electrică vor fi înlocuite, 30 de lămpi fluorescente, 5 reflectoare și 10 corpuri pentru iluminare de siguranță montatei
  • instalație ploaie artificială: 250 m țeavă pentru distribuirea apei, 24 duze pulverizatoare, 1 pompă centrifugă monoetajată
  • căi de acces: 1 scară interioară reparată, cu mochetă antiderapantă și iluminare; 1 pasarelă mozaicată reparată, cu balustradă și parapet
  • 100 m2 de zidărie reparată
Citeste si   O femeie și un BĂRBAT cu permisul SUSPENDAT, trași pe dreapta de POLIȚIȘTI în județul IAȘI

Termenul de finalizare pentru acest proiect este 15 decembrie 2020, iar deocamdată toate serele vor rămâne închise.

„Dacă pe acest Pamânt ar fi atâtea flori cât poate cuprinde ochiul unui copil, ne-ar fi teamă să mai purtăm atâtea războaie”– Inscripție în grădină


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ