Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece sub control parlamentar, iar directorul instituției va fi numit în funcție de către Parlament pentru un mandat de cinci ani.

Totodată, Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS) este redenumit în Centrul de Protecție și Pază de Stat și trece din subordinea șefului statului în cea a Serviciului de Informații și Securitate, dar cu păstrarea unui statut autonom, informează, deschide.md

Tot în subordinea SIS trece și Serviciul de Stat de Curieri Speciali, care este responsabil de corespondența parlamentară, prezidențială și diplomatică care constituie secret de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de majoritatea deputaților, transmite IPN.

Șeful Centrului de Protecție și Pază de Stat va fi numit în funcție de către Parlament, la propunerea a cel puțin zece deputați. La fel urmează să fie și în cazul directorului SIS, care până acum era numit de Parlament la propunerea președintelui țării. Eliberarea din funcţie a acestuia se va face tot de Parlament, dar la propunerea a o treime din deputaţi.

DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ