Share

Astăzi, în cadrul rubricii ”Pacient în Iași”, îl avem alături de noi pe Marius Grațian BENCHEA, coordonatorul Serviciului Voluntar de Ambulanță din Iași, pentru a ne oferi mai multe detalii despre activitatea medicilor voluntari ieșeni.

Reporter: În primul rând, aș dori să ne vorbiți despre activitatea Serviciului Voluntar de Ambulanță din Iași și cât de important este acesta pentru județul Iași?

Marius Grațian BENCHEA: Înființat în 2017, Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași are ca principal obiectiv, asigurarea unor servicii medicale private de urgență în fază prespitalicească cu personal calificat, în regim de voluntariat. Astfel, se contribuie la reducerea timpului de așteptare pentru un transfer între spitale, cu ambulanțele proprii, dar și de externare a unui pacient care necesită transport medical asistat sau neasistat.

Marius BENCHEA: ”Din momentul înființării, am prestat în jur de 150.000 de ore de voluntariat până în momentul de față”

Am reușit să introducem cursuri de prim ajutor în șase licee din municipiul Iași, să asamblăm defibratoare publice și am început să avem patrulă mixtă cu Poliția Locală, pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Putem spune că am insistat pe acest prim ajutor medical, care a venit în ajutorul cetățenilor din județul Iași.

Rep: Cum a luat naștere ideea de a înființa acest serviciu la Iași?

M.G.B: Inițiativa a venit prin intermediul a 100 de minți, care au gândit acest concept, pentru a veni în ajutorul cetățenilor. A fost o inițiativă care a transformat o pasiune, într-un loc de muncă, investindu-se în dezvoltarea serviciilor medicale.

Citeste si   Rata de infectare cu SARS-COV2 în județul IAȘI! 7 localități se află în SCENARIUL ROȘU
Rep: De câte cadre medicale și persoane voluntare, dispune Serviciul Voluntar de Ambulanță, din Iași?

M.G.B: În cadrul Serviciului Voluntar de Ambulanţă, activează 6 asistenți medicali, 3 medici, dar și voluntari, studenţi la facultatea de  medicină sau la asistență medicală. Printre voluntari, regăsim și tineri care sunt la liceu, dar care activează în cadrul Diviziei de Tineret. Avem în jur de 140 de voluntari, fiind extinși și la nivelul Municipiul Pașcani.

Rep: Există un deficit de personal? De câți specialiști ar fi nevoie pentru a se ajunge la un raport corect medic/pacient?

M.G.B: Nu există un deficit de personal, deoarece recrutăm tot timpul. În urma celor învățate în cadrul Serviciului Voluntar de Ambulanță Iași, fiecare voluntar are un mod de lucru propriu. Voluntarii trebuie să înțeleagă că funcționăm după reguli clare.

Suntem foarte riguroși cu privire la voluntari, deoarece viața oamenilor este în mâna lor, până în momentul ajungerii ambulanței și nu numai.

Rep: Care este gradul de implicare al tinerilor, în activitatea Serviciului de Voluntariat ieșean?

Marius BENCHEA: Suntem o echipă tânără, media de vârstă a celor 150 de voluntari este de 22 de ani”

M.G.B: Cei care sprijină implicarea în activităţi de voluntariat, conştientizează clar valoarea pe care  o aduce beneficiarilor sau comunităţii lor, fiind mai presus câştigului financiar.

Citeste si   Costel ALEXE continuă numirile POLITICE! Și-a angajat FINA fără concurs la Palatul CULTURII

Media de vârstă a celor 150 de voluntari este de 22 de ani.  Putem menţiona faptul că suntem o echipă tânără.

Rep: Care este perspectiva dvs. asupra sistemului de sănătate ieșean?

Marius BENCHEA: ”Considerăm că implicarea Serviciului Voluntar de Ambulanță în Iași ar ajuta în același timp echipele UPU-SMURD”

M.G.B: În sistemul medical este loc de mai bine. Cred că putem implica și serviciile private din Iaşi, care au apărut în domeniul medical, pentru a se mai prelua din cazurile pe care le are în momentul de față UPU-SMURD Iași. Considerăm că implicarea Serviciului Voluntar de Ambulanță în județul Iași, ar ajuta în același timp echipele UPU-SMURD, dar și cetățenii Iașului.

Punctele de prim ajutor, vor fi funcționale anul acesta pe cod roșu, cod portocaliu, cod de vreme rea și ulterior, aceste puncte vor fi funcționale non-stop.

În cadrul acestor puncte, vom avea și defibratoare semiautomate care dispun de comenzi vocale, urmând a fi folosite de toţi cetăţenii.

Rep: Aș dori să discutăm despre cursurile de prim ajutor, pe care le organizați. Cum se desfășoară aceste cursuri și care este durata lor de timp?

M.G.B: Cursurile de prim ajutor sunt cursuri de bază. Oamenii învață să acorde primul ajutor până la sosirea ambulanței, deoarece ei nu sunt învățați să efectueze manevre medicale. În momentul unui accident, oamenii duc lipsă de informații concrete, în privința intervenției corecte, în cadrul unui accident. Pentru populație, cursurile durează 6 ore, iar pentru liceeni, avem un proiect pilot la Școala Internațională Spectrum.

Citeste si   Alte 2.520 de DOZE au fost distribuite către 15 centre de VACCINARE în județul IAȘI
Rep: Ce proiecte au fost desfășurate în cadrul Serviciului Voluntar de Urgență Iași și care sunt planurile pentru 2020?

Marius BENCHEA: ”Dintre proiectele realizate anul trecut, se numără, acordarea de prim ajutor medical la peste 70 de evenimente”

M.G.B: Dintre proiectele realizate anul trecut, se numără campaniile de promovare a donării de sânge si pentru vaccinarea împotriva rujeolei, acordarea de prim ajutor medical la peste 70 de evenimente organizate în Iași și Bacău, precum și implementarea unui proiect, privind introducerea orelor regulate de asimilare a cunoștințelor de prim ajutor premedical la o școală din Iași.

Vom continua proiectele și anul acesta și ne vom implica activ în ajutorul pentru salvarea vieților omenești.

Rep: Ce mesaj aveți pentru persoanele care doresc să facă parte din cadrul Serviciului Voluntar de Ambulanță Iași?

M.G.B: Noi îi așteptăm pe toți cei care doresc să ni se alăture, înscrierile se fac foarte rapid fiind necesar doar buletinul. Nu sunt necesare cunoștințele medicale, deoarece totul se poate învăța.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ