Share

Mihai Chirica, fost membru PSD, actual candidat din partea PNL pentru fotoliul de Primar al Municipiului Iași, funcție pe care o deține deja de ani buni arată că viața profesională, viața politică și viața de familie se întrepătrund într-o manieră demnă de cele mai bune filme cu mafioți.

Mihai Chirica a fost mereu în siajul unor nume controversate ale afacerilor și politicii ieșene, precum Constantin Simirad și Gheorghe Nichita, foști primari ai Iașului de la începutul anilor 2000, care au făcut ca Iașul să fie scena unor afaceri de mare anvergură, care l-au propuslat pe Mihai Chirica, dintr-un modest inginer-diriginte de șantier, în baronașul politico-administrativ din ziua de azi.

Famelie mare, renumerație după buget mică” în declarația de avere a lui Mihai Chirica

Mihai Chirica este unul dintre cei mai bogați politicieni din țară, deși, conform declarației de avere, veniturile salariale sunt la nivelul grilei unui înalt funcționar public. Cea mai recentă declarație de avere, datată 12 iunie 2020, arată că edilul ieșean a încasat lunar 15 210 lei, adică 182 520 lei la nivelul unui an.

Soția lui Mihai Chirica, Cristina Elena Chirica este salariată la firma la care mama sa, Maria Popa, soacra lui Mihai Chirica, deține 50% din acțiuni –Societatea LACTA HAN PROD SRL din Urecheni-Neamț. Cristina Elena Chirica a încasat anul trecut 47 233 RON, adică 3936 RON, lunar.

Alți 5 000  euro au provenit din închirierea unui apartament din Iași. Primarul Mihai Chirica a uitat să menționeze alocația copilului minor, pe care îl are cu soția sa, Cristina Elena Chirica.

Se știe că micuțul familiei Chirica avea pe numele său, când împlinise 11 luni  o casă de 136 mp în apropiere de Restaurantul Bolta Rece din Iași și un teren pe Sărărie de 836 mp. Silvia Chirica, mama Primarului a cumpărat un teren situat în Copou, în 2012, cu suma de 7.300 de euro și l-a vândut în 2018 cu suma de 100.000 de euro unui cunoscut om de afaceri care a făcut un schimb avantajos de terenuri cu Primăria Iași, condusă de fiul ei, Mihai Chirica. Așadar, un avantaj de 93 700 de euro, numai buni de investit, dar care nu apar în nicio declarație de avere.

Veniturile de anul trecut sunt insuficiente pentru a justifica nivelul imens al cheltuielilor Primarului Mihai Chirica

Actualul edil ieșean este la a treia căsătorie. Din căsătoriile anterioare, Mihai Chirica mai are un fiu (prima căsătorie), 2 fiice (a doua căsătorie). Este de la sine înțeles că edilul trebuie să plătească pensie alimentară celor trei copii care au rămas la mamele lor.

Citeste si   Românii FUG la sate pentru a SCĂPA de IZOLARE! Ioana: ”Să stai ÎNCHIS la bloc e GROAZNIC, în schimb, la curte nici nu SIMȚI că treci printr-o IZOLARE”

Prima soție, Roxana Olaeru a lucrat din anul 2000, la EcoPiața, compania municipală care răspunde de piețele publice din Iași, prin anul 2016, ajungând a doua persoană după director.

A doua soție,  Ana Maria Fodoreanu a fost angajată ca inspector la Direcția Spații Verzi.  Fetițele lui Mihai Chirica au primit de la tatăl lor, în iunie 2014,  o vilă de 240 mp în valoare de 250 000 euro ( cea de strada Tudor Neculai, cumpărată cu bani de la unchiul și mătușa lui Mihai Chirica în 2011), în urma partajului dintre părinții lor (din anul 2012) în afară de pensia alimentară oficială plătită de tatăl Mihai Chirica.

A treia soție, Cristina Elena Popa a fost angajată la Direcția Proiecte Europene a Primăriei Iași de unde  a plecat să lucreze la Conest (firma unde lucrase cândva ca diriginte de șantier Mihai Chirica), firmă care construise vila fostului primar Constantin Simirad, cel pe care Mihai Chirica l-a adus în Primărie, drept consilier personal, după ce Simirad l-a introdus prima oară pe tânărul inginer Mihai Chirica în Primăria Iași ca angajat.

Ulterior, Cristina Elena Popa a lucrat la firma mamei sale, Maria Popa, care a deschis două magazine de comercializare a produselor lactate în Piețele Alexandru și Nicolina, administrate de Primăria Iași.

Așadar, se poate vedea că lui Mihai Chirica i-ar fi greu să trăiască din salariul său, al soției și din alocația copilului astfel încât să întrețină numai ce se știe oficial că ar avea în declarația de avere.  Adăugăm și faptul că Mihai Chirica mai are și două credite scadente în anul 2021. Primul, un acord de împrumut,  în valoare de 112 500 lei, contractat în 2014, cel de-al doilea, un credit contractat la Raiffeisen Bank, de 20 000 euro, contractat în 2015. 

După cum vom vedea, de numele său și de membrii familiei Chirica se leagă alte succese imobiliare care depășesc cu mult veniturile familiei din ultimii 16 ani.

Mihai Chirica – recunoștință față de mentorul politic Simirad și relații reciproc avantajoase cu ”greii” din afacerile imobiliare ieșene

Mihai Chirica a intrat în Primărie ca Director Tehnic, după ce lucrase (ca inginer în Firma CONEST)  la vila lui Constantin Simirad,  Primar al Iașului devenit ulterior Ambasador al României în Cuba pe timpul lui Fidel Castro. Ascensiunea sa a fost asigurată sub mandatul lui Gheorghe Nichita (ales consilier local PSD în 2012, Mihai Chirica a devenit viceprimar în același an și lider municipal PSD în 2013), membru PSD, care după condamnare, i-a lăsat lui Mihai Chirica locul (ca primar interimar, în 2015)  din anul 2016, Mihai Chirica fiind ales ”primar plin”, după alegerile câștigate în vara acelui an.

Citeste si   Cristian NECHIFOR, ”groparul” MOLDOVA TRICOTAJE trebuie să achite 207.386 LEI pentru acoperirea PASIVULUI firmei N & G CONS INVEST SRL

În prezent, Mihai Chirica este anchetat în ”Afacerea Skoda”, care datează din 2013 când actualul edil ar fi semnat contractul pentru leasingul a 4 automobile Skoda pentru Primăria Iași, în locul Primarului de atunci, Gheorghe Nichita.

În plus, Mihai Chirica a patronat un veritabil ”cerc închis al magnaților imobiliarelor”, din care, mereu a ieșit în avantaj, cumpărând imobile sub prețul pieței, beneficiind de locuință cu chirie etc.

Anul 2004, este anul în care Mihai Chirica a cumpărat un teren de 1.400 de metri pătrați la Bârnova, cu 10 milioane de lei vechi, 1000 RON azi ( sumă echivalentă cu aproape 250 de euro la acea vreme)

Mihai Chirica a avut deci preț preferențial de 0,18 euro/mp în timp ce prețul pieței era acolo de  3-4 euro pe metru pătrat. Se pare că proprietarii care i-au vândut lui Mihai Chirica, au vândut teren și unor apropiați, interpuși ai celor ce controlau CONEST (Viorel Cozma, Irinel Tofan).

Dup un an, în 2005, Mihai Chirica a cumpărat un teren de 306 metri pătrați  în Iași, pe  strada Tudor Neculai de la fiica lui Ioan Melinte (personaj implicat în Conest, Media Rom Grup), cu surprinzătoarea sumă de  4,5 euro/mp, în timp ce un om obișnuit trebuia să cumpere cu 27 euro/mp. Așa, Mihai Chirica a rămas în portofel cu circa 8 500 euro.

În 2008, viitorul primar Mihai Chirica a cumpărat 4.200 mp pășune în extravilanul localității Neagra Șarului din județul Suceava

Trei ani mai târziu, în 2011, Mihai Chirica (era Director Tehnic în Primăria Iași) a devenit proprietar al unei vile de 240 mp în Iași,  situate pe strada Tudor Neculai, vilă vândută tot de fiica lui Ioan Melinte cu 170.000 de lei (39.000 de euro atunci). Suma era suspect de mică –abia se putea cumpăra un apartament de 50 mp (garsonieră sau apartament mic cu două camere) într-o zonă cât de cât decentă a Iașului. Având în vedere că în același an va cumpăra un apartament de 77 mp cu doar 47 650 euro, rezultă că i-au rămas în cont cel puțin 104 000 euro, după ce a cumpărat un spațiu de locuit de aproape trei ori mai mare.

Citeste si   LIIS online sau despre DĂRUIRE, IMPLICARE, DEZVOLTARE în Săptămâna Educației Globale

Mihai Chirica ar fi avut banii de la soții Chirica Vasile și Chirica Maria (unchiul și mătușa lui), fapt consemnat în declarația notarială

În 2011, Mihai Chirica a vândut un apartament de 50 mp  din Iași, de  strada Horga (Cartierul Moara de Foc) cu 46.500 euro și a cumpărat un apartament pe strada Independenței, de 77 mp, cu  47.650 de euro ( 618 euro/mp). Prețul a fost unul extraordinar de mic. Cu puțin peste 1150 euro, Mihai Chirica a vândut un spațiu de locuit de 50 mp și a cumpărat unul de 77 mp. Așa i-au rămas în portofel aproape 16 000 euro.

Făcând un total parțial, putem vedea că Mihai Chirica a păstrat în buzunar frumușica sumă de 128 500 euro pe care trebuia să o dea în plus pe achizițiile imobiliare făcute.

Această sumă ar putea reprezenta ”prețul” bunăvoinței sale îm schimbul multor afaceri în care ”și-ar fi pus obrazul”. Sunt cunoscute relațiile sale cu afaceriști ”grei” precum Dragoș Gafița, Bogdan Ciuhodaru etc. Mai adăugăm și suma de 93 700 ”economisită” de Silvia Chirica și ajungem la suma de 222 200 euro, ”economisiți”.

Am făcut acest calcul matematic simplu pentru a ilustra faptul că deși social-democrat, la acea dată, Mihai Chirica a băgat la cap ceva din doctrina aliaților liberali de atunci (PSD și PNL au câștigat în 2012 alegerile parlamentare sub semnul alianței Uniunii Social-Liberale-USL) și a decis că banii trebuie să circule, deoarece ”capitalul este sângele economiei”, cum susțin capitaliștii.

În 2014, an electoral pentru alegeri europarlamentare și prezidențiale, Mihai Chirica își vedea de treabă. Societatea Eurodesign Consulting (care îl avea drept unic asociat și administrator pe Ioan Chirica, fratele lui Mihai Chirica) a reușit să cumpere în cartierul Bucșoaia, din orașul Frasin din județul Suceava  un teren de 4.251 mp și o vilă de 160 mp utili, care se construia.

Prețul a fost unul antologic, mai puțin decât o mașină germană de clasă medie la mâna a doua: 18.000 de euro. Cu siguranță, terenul și vila, la prețul pieței ar fi valorat cel puțin dublu. Asta înseamnă că lui Mihai Chirica tot i-ar mai fi rămas 204 200 euro. Azi, proprietatea are patru foișoare, pavaje multicolore, cramă săpată în buza dealului, capelă privată. Fratele lui Mihai Chirica lucrează ca muncitor la SC Antibiotice SA Iași, iar firma a avut contracte mici și acelea cu Primăria Iași, care nu treceau de 25 000 euro pe an.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ