Share

Federaţia Sanitas Iași a demarat astăzi (12.01-n.r.) o serie de acţiuni pentru susţinerea salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială, pe fondul apariţiei OUG nr. 226/2020, care prevede înghețarea salariilor şi pensiilor în acest an.

În intervalul orar 12:00 – 13:00, au fost organizate pichetări şi mitingurde către organizaţiile Sanitas judeţene, în faţa prefecturilor din întreaga ţara, solicitându-se totodată şi convocarea comisiilor de dialog social de la nivelul fiecărei prefecturi.

Sindicaliştii au mai anunţat că vor picheta şi sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

„Ne-au scos astăzi în stradă. Este al doilea element dintr-un calendar de proteste. Primul a început săptămâna trecută cu o petiţie pe care am transmis-o colegi pentru a o semna. În dată de 12 este al doilea eveniment programat, pichetarea instituţiei prefectului la nivelul judeţului Iaşi. Şi în alte judeţe vor fi astfel de proteste.

Revendicările sunt simple şi paradoxal ţin de respectare legii. Ne dorim ca legea de salarizare să fie respectare şi transă pentru creşterea salariilor infirmierilor şi personalului din asistenta socială să fie aplicată, sporurile să fie la salariul de bază avut în plata. Dar şi că ceea ce s-a întâmplat cu stimulentul de risc să nu mai fie repetat.

Astăzi vorbim de acordarea stimulentului doar pentru o parte din angajaţi, şi nu pentru tot personalul medical. Majoritatea angajaţilor care astăzi sunt prezenţi aici sunt angajaţi din unităţile sanitare dar şi din centrele de asistenţă socială. Mulţi lucrează în linia întâi în lupta cu virusul Covid-19 din ultimele 10 luni.

Pe 15 ianuarie vor primi primii bani pentru Covid-19. Există bani pentru a fi plătit suplimentar angajaţii din campania de vaccinare şi pentru sporuri nu”, a declarat Iulian Cozianu, preşedinte Sanitas Iaşi.

Acţiunile care vor mai fi organizate la nivel naţional de Federaţia Sanitas în perioada următoare vizează lansarea unei petiţii online pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială de la prevederile art. I din OUG nr. 226/2020, precum şi solicitarea organizării unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei create de apariţia OUG nr. 226/2020.

Citeste si   ”Afacerea Spitalului de la LEȚCANI”, o BOMBĂ cu CEAS pentru Costel ALEXE?

De asemenea, sindicaliştii vor redacta o scrisoare deschisă către Preşedinţie, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului European prin care vor să atragă atenţia asupra faptului că “România este singura ţară europeană care în plină pandemie diminuează veniturile salariaţilor care se luptă în mod direct pentru stoparea acesteia”.

Nu în ultimul rând, vor fi informate organizaţiile sindicale internaţionale la care federaţia este afiliată despre situaţia creată de OUG nr. 226/2020 în rândul salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială şi solicitarea unor acţiuni de susţinere a membrilor de sindicat.

“În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, Federaţia Sanitas va continua să organizeze forme de protest legale în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat”, au declarat sindicaliștii.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ