Share

Așa cum am menționat anterior, am solicitat în aceste zile întrevederi cu mai mulți reprezentanți ai corpului diplomatic.

Astăzi, am avut o întrevedere cu Pirkka Tapiola, șeful Misiunii UE la Chișinău

Am abordat mai multe subiecte legate de situația politică internă și externă.

Am discutat despre înțelegerile care le-am avut la Bișkek în ceea ce privește UEEA și acțiunile pe care le vom întreprinde în continuare.

În mod special, am abordat subiectul cu privire la modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

Am reiterat poziția că voi face tot posibilul pentru a bloca proiectul propus de Plahotniuc și Partidul Democrat și am solicitat ca acest mesaj să fie transmis la Bruxelles și toate cancelariile statelor Uniunii Europene.

Am spus odată în plus că voi întreprinde toate acțiunile ce se impun dacă se va insista pe proiectul democraților și va fi susținut tacit sau deschis din exterior.


CITEȘTE ȘI …

UCRAINA mută în dosarul moldo-transnistrean în raport cu RUSIA


Totodată, am discutat în detalii proiectul de lege în baza propunerilor mele care a fost înregistrat ieri, în Parlamentul Republicii Moldova, cu privire la sistemul electoral mixt, un proiect care este inclusiv și care întrunește toate recomandările structurilor internaționale, solicitările partidelor din țară, propunerile concetățenilor noștri din străinătate, a studenților, proiect care ar pune baza reintegrării politice a Moldovei.

Am transmis dlui Ambasador o copie a inititiativei legislative in engleza.

În acest moment, Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, se află la Strasbourg, unde discută cu oficialii Comisiei de le Veneția, despre inițiativa mea de modificare a sistemului electoral, în baza proiectului depus de către PSRM ieri în Parlament. Urmează discuții cu toate instituțiile internaționale la acest capitol.

Am avut o întrevedere cu dl Farit Muhametșin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova

L-am informat pe dl Ambasador despre rezultatele ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice de la Bișkek și decizia de principiu slde acordare a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Am avut un schimb de opinii referitor la inițiativa privind implementarea sistemul mixt de vot în Republica Moldova și, avînd în vedere experiența vastă de aplicare a sistemului mixt electoral din Federația Rusă, am solicitat un schimb de experiență în acest sens.

Am confirmat participarea mea la evenimentele dedicate Marii Victorii care se vor desfășura în Piața Roșie. Menționez că acest lucru are loc pentru prima dată în ultimii 10 ani, cînd Președintele țării va participa la astfel de evenimente împreună cu un grup de veterani al Marelui Război Pentru Apărarea Patriei.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ