Share

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, 14 septembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 3.810 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 41 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.520 au fost externate (cu 12 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă). În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3 cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind acum de 129.

***

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

Astfel, la data de 13 septembrie a.c., 350 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

Citeste si   În județul IAȘI s-au stabilit 17 centre de VACCINARE împotriva COVID -19

În total, pe 13 septembrie la nivelul județului Iași au fost verificate 139 de societăți comerciale, 240 de persoane au fost legitimate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 19.700 de lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași:

 • ISU a efectuat 2 misiuni, din care: 1 misiuni de transport catre unitati spitalicesti, 1 misiuni de decontaminare biologică și 0 alte misiuni.
 • IPJ a efectuat 112 misiuni specifice.
 • IJJ a efectuat 24 misiuni specifice.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 98 misiuni, din care: 30 misiuni de transport către unități spitalicești, 4 misiuni transport catre spatiile de izolare, 22 misiune de transport probe biologice, 35 misiuni de decontaminare biologică și 7 alte misiuni.
 • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și 1 mijloc auto.
 • DSP a efectuat 86 misiuni, din care: 21 inspecții (17 decizii carantină, 4 misiuni mixte la unități comerciale), 65 misiuni de supraveghere epidemiologică (17 decizii carantina contact, 13 decizii prelungire izolare la domiciliu, 12 anchete epidemiologice si 4 alte misiuni, 19 machete colectare si transmitere date).
Citeste si   Peste 10 persoane din PODU ILOAIEI sunt audiate într-un DOSAR PENAL de TULBURARE a ORDINII și liniștii PUBLICE

***

În perioada 14-25 septembrie 2020, în baza dispoziţiei Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, va fi declanşată o acţiune tematică de control în unităţile de învăţământ preuniversitar (creşe, grădiniţe, şcoli şi şcoli speciale, cabinetele medicale şcolare, unităţile de catering care asigură masa în unităţile de învăţămânr preuniversitar) pentru ca Direcţia de Sănătate Publică să verifice, pe lângă alte aspecte şi modul în care sunt aplicate şi respectate prevederile Ordinului Comun nr. 5487/1494/2020 al MS şi MEC pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Toate aceste demersuri au drept scop buna îndrumare în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor privind combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

Potrivit Ordinului Comun al MS si MEC nr. 5487/1494/2020, este obligatorie respectarea măsurilor specifice de protejare a elevilor şi a intregului personal didactic, prin aplicarea următoarelor măsuri:

 • asigurarea implementării activităţilor de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2;
 • organizarea spaţiilor pentru asigurarea distanţării fizice;
 • organizarea accesului în unitatea/instituţia de învăţământ;
 • organizarea programului de învăţământ;
 • asigurarea măsurilor igienico-sanitare la nivel individual;
 • asigurarea măsurilor igienico-sanitare în unitatea/instituţia de învăţământ;
 • instruirea personalului, comunicarea permanentă de informaţii către elevi/studenţi şi părinţi privind măsurile de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2;
 • asigurarea măsurilor pentru elevi/studenţi, cadre didactice şi alt personal din unităţile/instituţiile de învăţământ aflat în grupele de vârstă cu risc şi/sau având afecţiuni cronice şi/sau dizabilităţi.
Citeste si   3.353 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

De asemenea, conducerea unităţii de învăţământ preuniversitar are în vedere următoarele aspecte:

 • organizarea spaţiilor – săli de clasă – astfel încât aşezarea băncilor să asigure distanţarea fizică de 1 metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care distanţarea fizică nu poate fi asigurată;
 • stabilirea circuitelor funcţionale;
 • organizarea spaţiilor de recreere;
 • evaluarea necesarului de resurse umane;
 • asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
 • asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal.

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ