Share

Reamintim că în data de 3 iulie 2020 Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților  de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

 • În scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, începând cu data prezentului ordin, se dispune efectuarea de controale în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centrele comerciale, agenți economici, instituții publice, piețe, târguri, oboare, ștranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase și activități sportive și orice alte activități și spații care implică participarea unui număr mare de persoane.
 • Echipele mixte menționate la articolul anterior vor fi formate din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliția Locală, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. În situația în care se constată fapte care intră în aria de competență și de control ale altor instituții (Direcția Silvică Iași, Agenția Teritorială ARR Iași, ISCTR Iași, Comisaruatul Județean al Gărzii de Mediu etc), membrii echipei mixte vor sesiza Grupa de Coordonare a activităților care va dispune includerea reprezentantului instituției competente în echipa mixtă.

***

Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusului Sars-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:

 • Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un reciăpient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
 • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
 • Păstrarea distanței de cel puțin 1,5 m între persoane;
 • Curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
 • În cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgență 112;
 • Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Citeste si   Argumentele de LEGALITATE acuza deciziile CONDUCERII Institutului SOCOLA (partea I)

Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară saau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii aceste fapte.

***

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

Astfel, la data de 6 iulie a.c., peste 244 de poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, la nivelul județului Iași, au fost verificate 107 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.250 de lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași:

 • ISU a efectuat 2 misiuni specifice.
 • IPJ a efectuat 127 misiuni specifice.
 • IJJ a efectuat 80 misiuni specifice.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 120 misiuni, din care: 42 misiuni de transport către unități spitalicești, 31 misiuni de transport probe biologice, 47 misiuni de decontaminare biologică.
 • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și un mijloc auto.
 • DSP a efectuat 50 misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat pe data de 6 iulie 2020, Legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru instituirea măsurilor cu caracter excepţional care pot fi impuse pentru limitarea răspândirii infecţiei cu agenţi patogeni, în acord cu prevederile art. 53 din Constituţia României.

Citeste si   MINCIUNA tandemului ALEXE-CHIRICA are picioare SCURTE: Iașul nu va fi conectat la nicio AUTOSTRADĂ, dar va avea 21 de AUTOBUZE second HAND

Măsurile stabilite prin acest act normativ permit inclusiv limitarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale necesar a fi dispuse pentru apărarea sănătăţii publice.

Toate măsurile pe care le-am luat până la decizia Curţii Constituţionale şi-au dovedit eficienţa având ca efect întârzierea şi limitarea răspândirii noului coronavirus, evitând astfel situaţii dramatice ca cele din Italia sau Spania. Este nevoie de un cadru legislativ care să permită adoptarea unor măsuri restrictive, cu caracter temporar şi gradual, atunci când situaţia o impune pentru apărarea sănătăţii publice, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale constituţionale. Prin demersul normativ de astăzi am căutat să organizăm şi să adunăm legislaţia existentă într-o lege, conform cu cerinţele CCR”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

În acest context, legea aprobată stabileşte:

 • crearea unor mecanisme care să permită adoptarea tutror măsurilor care se impun pentru prevenirea şi limitarea răspândirii agenţilor patogeni sau biologici, măsuri care pot aduce atingere inclusiv exercitării asupra unora dintre drepturile şi libertăţile fundamentale necesar a fi dispuse într-o societate democratică pentru apărarea sănătăţii publice

(ex: s-au definit o serie de termeni precum carantină, carantină zonală, carantina bunurilor, izolare, risc iminent, contaminare, risc biologic, risc epidemiologic, boală transmisibilă etc)

 • categoriile de persoane pentru care pot fi dispuse măsurile, precum şi modalitatea de suportare a cheltuielilor ocazionate de unele din aceste măsuri

(ex. au fost definite grupurile populaţionale care sunt susceptibile de a prezenta risc epidemiologic şi biologic pentru sănătatea publică, precum şi măsurile luate în funcţie de agentul patogen, calea de transmitere, rata de transmisibilitate etc)

 • situaţiile de risc epidemiologic şi biologic în care pot fi dispuse măsuri, precum şi modalitatea de declarare a acestora

(ex. epidemie, pandemie, urgenţă de sănătate publică);

 • măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii infecţiilor precum şi modalitatea de instituire a acestora şi categoriile de persoane asupra cărora se pot dispune;

(ex. În ce condiţii se impune carantina, carantina zonală, izolarea etc)

 • competenţa şi modalitatea de instituire a măsurilor de către autorităţile administraţiei publice centrale; instituţiile şi autorităţile care au obligaţia punerii la dispoziţie a spaţiilor destinate persoanelor asupra cărora s-a dispus măsura;
 • procedura de dispunere a măsurilor de sănătate publică;
 • modalitatea de aducere la cunoştinţa publicului a măsurilor dispuse
Citeste si   SPECIALIȘTII olandezi se vor implica în redactarea STRATEGIEI de MOBILITATE URBANĂ

Prezenta lege răspunde nevoii asigurării securităţii juridice a drepturilor şi libertăţilor celorlalţi, atât în perspectiva intereselor individuale, cât şi a celor naţionale sau de grup şi a binelui public, fiind o modalitate concretă de ocrotire a unor drepturi în situaţiile în care exerciţiul acestora dobândeşte un caracter de ameninţare la adresa sănătăţii întregii comunităţi sau a unei părţi însemnate a acesteia.

În cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în data de 6 iulie 2020 a fost adoptată Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei ţărilor membre U.E şi ale Spaţiului Economic European şi a listei ţărilor terţe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcţie de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori.

Zborurile suspendate către şi dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7.07.2020.

Lista ţărilor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA 17. ITALIA
2. MONACO 18. NORVEGIA
3. CROAȚIA 19. SLOVACIA
4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD 20. IRLANDA
5. CEHIA 21. LIECHTENSTEIN
6. POLONIA 22. GRECIA
7. AUSTRIA 23. CIPRU
8. ISLANDA 24. FINLANDA
9. ELVEȚIA 25. MALTA
10. SPANIA 26. LITUANIA
11. FRANȚA 27. UNGARIA
12. BELGIA 28. ESTONIA
13. GERMANIA 29. LETONIA
14. SLOVENIA 30. ANDORRA
15. DANEMARCA 31. INSULELE FEROE
16. ȚĂRILE DE JOS 32. VATICAN
Lista ţărilor terţe:

1. CANADA

2. MAROC
3. ALGERIA
4. AUSTRALIA
5. RWANDA
6. URUGUAY
7. JAPONIA
8. COREEA DE SUD
9. GEORGIA
10. NOUA ZEELANDĂ
11. TUNISIA
12. THAILANDA

 

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este:  0232.256.265


Share

LĂSAȚI UN MESAJ