Share

La nivelul judeţului Iaşi, situaţia persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea

 1. 391 de persoane sunt izolate la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, fără simptomatologie specifică, fiind monitorizate zilnic de către medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. În afară de acestea, 13 persoane au ieşit astăzi din perioada de 14 zile de autoizolare. Menţionăm că starea de sănătate este bună.
 2.  Nu sunt persoane aflate în carantină în spaţiile special amenajate.
 3.  Nu sunt persoane confirmate cu coronavirus.
 4. Până în momentul de faţă, toate testele efectuate la persoane cu suspiciuni de infecţie cu coronavirus din judeţul Iaşi, dar şi din alte judeţe au ieşit negative.
 5. Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirusului (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică pune la dispoziţie răspunsuri pentru o serie de întrebări ridicate în spaţiul public:              

   Care este diferenţa dintre carantină şi autoizolarea la domiciliu?

 • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
 • Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică.
 • Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

– au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de  COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă

Citeste si   Lăfăială pe BANI PUBLICI! Funcționarii publici din comuna SINEȘTI sunt răsplătiți de către primar și pleacă în VACANȚE de LUX sub pretextul cursurilor de formare

– au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă

– au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).

– membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus

 • Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică.
 • Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie şi poate fi consultată pe paginahttps://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”

Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică şi pentru soţ/soţie sau copii? 

 • Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei şi persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
 • Toţi au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
 • Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!
Citeste si   Din 22 SEPTEMBRIE DAJ a început plata ajutorului de MINIMIS către APICULTORII IEȘENI

Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?

 • Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuinţă şi, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
 • Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
 • Să se spele pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
 • Să curăţe şi să dezinfecteze zilnic toate suprafeţele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanţe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse şi de alte persoane).
 • Să îşi acopere gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă sau cu o ţesătură atunci când strănută sau tuşesc, sau să strănute şi să tuşească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coşul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă şi săpun timp de 20 de secunde.
 • Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spaţiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
 • Să ţină legătura zilnic cu medicul de familie şi să-l informeze asupra evoluţiei tuturor membrilor familiei.
 • Să sune la numărul unic de urgenţă 112 în cazul în care apare cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie, durere în gât – să îşi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
 • De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgenţe.
Citeste si   Camelia GAVRILĂ, Mihai CHIRICA și trecutul POLITIC pe care-l vor UITAT

Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgenţă medicală în timp ce se află în autoizolare?

 • În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecţia cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respiraţie) sau prezintă orice altă urgenţă medicală, contactaţi medicul de familie şi/sau sunaţi la 112. Menţionaţi, obligatoriu, că vă aflaţi în situaţia de autoizolare la domiciliu!
 • Limitaţi cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puţin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiţi-vă gura şi nasul cu batistă când tuşiţi sau strănutaţi! Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun imediat, purtaţi mască de protecţie.
 • Aşteptaţi sosirea ambulanţei, care vă va transporta până la centrul de boli infecţioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veţi fi izolat până la obţinerea rezultatelor.
 • Dacă rezultatul este negativ, veţi fi adus înapoi la domiciliu şi veţi continua autoizolarea până la 14 zile.
 • Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecţie cu coronavirus.
 • Pentru alte urgenţe medicale, personalul de la ambulanţă / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanţii DSP.

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ