Share

Pe 1 decembrie, pe lângă Ziua Națională a României, domeniul medical a fost marcat de Ziua Mondială de combatere a infecției HIV/SIDA

În acest context, am discutat cu Prof. Dr. Carmen DOROBĂȚ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sfânta Paraschiva” din Iași despre transmiterea, simptomele și tratamentul acestei maladii.

HIV sau virusul imunodeficienței umane este un virus foarte abil, care odată intrat în organism, știe să se ascundă în anumite locuri strategice, cum ar fi sistemul nervos, organele genitale și alte celule speciale și acolo își stabilește adevărate cartiere generale (rezervoare și sanctuare de virus). Tratamentul nu poate distruge virusul, dar luat zilnic conform indicației medicului, oprește înmulțirea virusului în organismul uman. Odată oprit tratamentul, virusurile ascunse în rezervoare au libertatea de a se înmulți haotic în corp.

Citeste si   USAMV Iași se pregătește pentru ACTIVITĂȚILE ”on-site” cu STUDENȚII care au fost ONLINE

Din nefericire, țara noastră are o experiență bogată în ceea ce privește infecția HIV/SIDA

În anii ’90, jumătate din copiii infectați cu HIV din Europa se găseau în România. Ca urmare, medicii români au început să ia atitudine.

Institutul nostru desfășoară în mod continuu activități de conștientizare și de informare a populației cu privire la transmiterea și prevenirea infectării cu acest virus. Cunoscând căile de transmitere, populația va ști cât de facile sunt măsurile de prevenire. În același timp, ne dorim să le inducem pacienților noștrii că infecția HIV este o infecție cronică, așa cum este cea cu virusul hepatic B sau C sau o altă boală cronică, cum ar fi diabetul.

Centrul Iași este al doilea ca număr după București în ceea ce privește pacienții cu HIV. În momentul de față, avem în evidență 1537 pacienți infectați, dintre care 1400 urmează un tratament, restul de 137 urmând să primească tratamentul în cel mai scurt timp posibil

Suntem familiarizați cu ceea ce înseamnă un management corect și actual pentru pacientul cu HIV, întrucât la noi acesta nu este tratat doar de medicul infecționist. Vorbim despre un complex interdisciplinar deoarece acești pacienți, dacă iau tratamentul corect, au o speranță de viață aproximativ egală cu cea a unui individ neinfectat. Pacientul HIV beneficiază de consult cardiologic, neurologic, ginecologic ș.a.m.d. Avem sub supraveghere cupluri infectate care datorită faptului că urmează corect tratamentul, au dat naștere la copii sănătoși.” a declarat Carmen DOROBĂȚ.

Citeste si   Direcția de SĂNĂTATE Publică IAȘI a lăsat BEBELUȘII fără lapte PRAF de 3 LUNI! Părinte: ”Suntem DISPERAȚI”

Virusul imunodeficienței umane se transmite pe 3 căi: sexuală/heterosexuală, mamă-făt și parenterală (prin sânge). Orice cetățean care dorește să afle dacă este infectat HIV, se poate adresa unui laborator de analize medicale. Testarea este simplă, nedureroasă și se realizează printr-o analiză de sânge.

Infecția HIV nu prezintă o simptomatologie clară, specifică, evidentă, ci are un cortegiu foarte larg de simptome

Pacientul poate fi febril, prezentând simptomele unui simplu guturai sau poate avea manifestări neurologice, gastroenterologice, cardiace, astfel încât specialiștii nu pot spune că există un anumit tablou clinic care îndreaptă diagnosticul spre această infecție.

Citeste si   ADMINISTRATORII de firme vor fi OBLIGAȚI să urmeze cursuri de ANTREPRENORIAT dacă nu au studii ECONOMICE

Întreaga societate TREBUIE să înțeleagă că un pacient HIV pozitiv are dreptul la un bun amplasament social, conform pregătirii intelectuale și a statutului lui de la momentul respectiv. Aceste persoane nu trebuiesc marginalizate, ci trebuie să trăiască alături de noi, în deplină liniște și armonie”.


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. In tara indolentei si a autosuficientei, a incompetentei crase si a omniprezentului ” eu ma descurc”, medicii n-au luat nicio atitudine. Au fost cei care au propagat boala. In unele cazuri cu buna-stiinta.

LĂSAȚI UN MESAJ