Situația de la Institutul de Psihiatrie ”Socola” din Iași devine din ce în ce mai tensionată

Situația de la Institutul de Psihiatrie ”Socola” din Iași devine din ce în ce mai tensionată. Pe dată de 20 iunie a intrat în vigoare noul regulament de ordine interioară. Angajații Instiutului de Psihiatrie sunt extrem de nemulțumiti de acest nou regulament. Mirela Popeanu, salariată a Institutului a luat deja hotărârea de a acționa în judecată conducerea acestei unități medicale.

Pe surse, angajații Institutului ne-au transmis că acest regulament ar avea drept scop instaurarea dictaturii prin încălcarea drepturilor constituționale ale salariatului.

”Managerul este disperat de faptul că tot mai mulți angajați aleg să vorbească despre neregulile din Institut., Ministerul nu mai reușește să ”acopere” constatările nefavorabile, fiind nevoit să ”dezgroape” rapoarte nefavorabile despre greșelile și ilegalitățile comise de conducerea ”Socolei”, astfel mangerul a hotărât să pună piciorul în prag și să închidă gura protestatarilor.

Să nu vă imaginați că ar fi avut curajul să ne înfrunte și să ne arate că greșim atunci când îl criticăm! Așa cum ne-a obișnuit, Oprișanu a fugit într-un concediu, timp în care echipa lui a rămas în unitate și a ”copt” un nou regulament intern, menit să amenințe locul de muncă al oricărui angajat care ar avea curajul să dezvăluie neregulile din institut”, a declarat sub protectia anonimatului un angajat al Institutului.

În urma aprobării noului regulament, dreptul la liberă exprimare este încălcat, iar angajații riscă să își piardă locul de munca în cazul în care nu se supun noilor schimbări propuse de managerul Oprișanu.

”Noul document intern are menirea de a ne îngrădi chiar și libertățile cetățenești consfințite prin Constituție. Ce drept la opinie, care libertate de informare, când e mai bine pentru șef să ”pui batista pe țambal”, să nu deranjăm. Trebuie să fii tăinuitor, să taci din gură, că altfel riști să rămâi fără serviciu, așa cum au rămas alții când au vorbit despre ilegalități” a declarat un alt angajat al Institutului.

Surse interne ne-au relatat faptul că și din punct de vedere financiar există mari probleme, bugetul este secătuit iar salariile sunt în pericol. În acest context, se pare că aceeași Gina Grecianu, care deși condamnată penal și aflată în perioadă de încercare, ocupă o funcție de conducere, încearcă să încurce și mai mult lucrurile și să îi învrajbească pe angajați unul împotriva celuilalt, căutând să acrediteze ideea că institutul ar putea să aibă probleme financiare din cauza banilor pierduți în instanță.

Cozianu cunoaște situația de la SOCOLA. Anumite articole din regulament ar trebui schimbate, consideră acesta

Contactat de reporterii ziarului Buna Dimineața Iași, Președintele Sanitas Iași, Iulian Cozianu, a declarat că are cunoștință despre situația de la Institutul de Psihiatrie Socola și că a discutat cu managerul Gabriel Oprișanu referitor la anumite articole din regulament care ar trebui modificate.

„Am primit o solicitare de la un salariat de la „Socola” și am avut o discuție telefonică cu managerul Gabriel Oprișanu, după care am făcut o solicitare scrisă prin care dorim ca anumite articole din regulament, care se cam contrazic să le rediscutăm și să găsim o formă corectă și legală.
Chiar și acum când m-ați sunat, vorbeam cu liderul de la Socola. Directoarea economică nu este. Aștept și eu să primesc un răspuns când ne vom întâlni și vom discuta despre acest subiect. Sunt discuții în sensul că există inadvertențe între acele articole. Dorim să discutăm acele articole și acolo unde sunt nemulțumiri din partea unor angajați să găsim o formă corectă și legală”.

Întrebat de cazul asistentei Popeanu Mirela, care a dat Institutul de Psihiatrie Socola în judecată Președintele Sanitas Iași a declarat că:

„Este dreptul fiecărui angajat ca atunci când se simte lezat într-un anumit interes să meargă și pe calea instanței. În cazul doamnei Popeanu, a existat o problemă mai veche, I-a fost desfăcut contractul de muncă. Ar fi fost elegant ca această situație să fie remediată de conducerea instituției, nu de instanță”

Cele 120 de file ale regulamentului aduc mai multă confuzie decât clarificări iar regulamentul lasă loc la numeroase interpretări, care pot fi abuzive și nedrepte.

Pentru a vă putea convinge de inepțiile, greșelile, prevederile ilegale sau ilogice, adunate probabil de prin legi sau regulamente anterioare cu scopul evident de a sublinia că ”angajatului îi este interzis” sau acesta ”nu are voie”, vă sugerăm să accesați site-ul Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iași, secțiunea Spital – Organizare – Regulament Intern iunie 2019.

Contactat de reporterii Buna Dimineața Iași, mangerul Oprișanu a declarat că nu poate oferi prea multe informații pentru ca se află în concediu.

„Regulamentul de ordine interioară se actualizează anual. Acesta este făcut de conducerea unității, iar toți angajații trebuie să-l respecte.
Întotdeauna într-un colectiv de 1000 de oameni, vor exista atât oameni mulțumiți, cât și oameni nemulțumiți. Și dacă a dat Institutul în judecată, asta este! Se va judeca!

Doar pentru că un angajat este nemulțumit de regulament, asta nu înseamnă că nu a fost întocmit cum trebuie. Este un regulament de ordine interioară pe care toți angajații trebuie să-l respecte” a declarat Gabriel OPRIȘANU Managerul Institutului de Psihiatrie “Socola”.

Deși în urma controalelor s-au constatat numeroase nereguli ce au adus prejudicii institului, angajaților și pacienților în primul rând, Ministrul Sănătății până la acest moment nu a luat nici o măsură administrativă, preferând să paseze întreaga responsabilitate altor autorități.

Nu de puține ori managerul Gabriel Oprișanu a postat ostentativ pe rețele de socializare fotografii cu lideri politici din Iași sau din București pentru a lăsa să se înțeleagă că se bucură de sprijinul unor reprezentanți importanți ai partidului de guvernământ.

LĂSAȚI UN MESAJ