Slujbe de pomenire pentru făuritorii unirii Bucovinei cu Regatul României

Miercuri, 28 noiembrie 2018, s-au împlinit 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României. Arhiepiscopia Iașilor a marcat acest moment și prin slujbe de pomenire.

Astfel, astăzi, 28 noiembrie, pentru a-i cinsti cum se cuvine pe făuritorii acestui moment istoric, începând cu ora 11.30, în bisericile de parohie şi mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, s-au săvârșit slujbe de pomenire, ca adâncă recunoştinţă pentru marii noştri înaintaşi. La sfârșitul acestor slujbe, la ora 12.00, în toate aceste lăcașuri de cult s-au tras clopotele.

Slujbă oficiată de ÎPS Teofan împreună cu un sobor de preoți și diaconi

De asemenea, în Catedrala Mitropolitană din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu soborul preoților și a diaconilor, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii Bucovinei cu Regatul României. „Cu gânduri de bucurie, și nădejde în același timp, ne îndreptăm spre Alba Iulia. Cu nădejde, rugându-L pe Dumnezeu să sădească în noi duhul unității; care să se arate cum știe El mai bine. Și îndrăznim și noi să-L rugăm ca să se manifeste acest duh al unității astfel încât românii să se înțeleagă mai bine, să se ajute mai mult, să se ierte mai statornic unii pe alții. Să se arate duhul unității și în revenirea acasă a teritoriilor încă înstrăinate, care sângerează atât de adânc, pe trupul real al țării”, a menționat Înaltpreasfinția Sa în cuvântul adresat celor prezenți la slujbă.

După citirea rugăciunilor de dezlegare, prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a rostit o scurtă cuvântare înaintea celor prezenți. Domnia sa a precizat că „Biserica a avut un rol esențial. În primul rând, Biserica a contribuit la consolidarea statului lui Cuza și și-a afirmat independența înaintea independenței politice, prin organizarea Sinodului, în 1872, care după aceea a dus la Autocefalia din 1885. Biserica a însemnat apărarea identității naționale în Basarabia, în Bucovina și în Transilvania. (…) La Cernăuți, Unirea a fost votată în Palatul Sinodal, deci chiar în curtea Bisericii, unde acum funcționează Universitatea”.

LĂSAȚI UN MESAJ