Share

Au fost făcute publice condițiile în care ieșenii aflați în situația de a intra în șomaj tehnic pot beneficia de ajutorul de stat

Autoritățile vin cu recomandări suplimentare și cu detalii concrete.

Plata șomajului tehnic din ultimele două săptămâni va fi posibilă dacă toate cererile vor fi trimise până în data de 10 aprilie. Pentru solicitările de intrare în șomaj tehnic din prima jumătate a lunii aprilie, solicitările vor fi trimise în luna mai. AJOFM  Iași are  adresa de e-mail dedicată pentru preluarea documentelor: iași@anofm.gov.ro.

Angajații care intră în șomaj tehnic vor primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar suma respectivă nu va depăși  75% din câștigul salarial mediu brut pe țară. În perioada de șomaj tehnic, toți angajații vor beneficia de plata CAS, CASS, precum și a impozitelor aferente.

Au dreptul să depună documentele necesare firmele, companiile, PFA-urile, cei care practică profesii liberale (numele generic este de ”angajator”)

Aceștia pot solicita intrarea în șomaj tehnic, plătit integral de stat, atât timp cât durează starea de urgență. Depunerea documentelor și a cererilor aferente  perioadei  16-31 martie 2020, se va face în perioada 1-10 aprilie.

Citeste si   9.005 cazuri NOI de persoane INFECTATE cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Banii pentru șomaj tehnic pot fi acordați, conform legii, firmelor afectate de decretarea stării de urgenţă declarate în urma pandemiei de Coronavirus, care au fost obligate să îşi suspende activitatea şi să îşi trimită angajaţii acasă.

Perioada în care banii ar trebui să ajungă la companii ester de maxim  15 zile. În termen de 3 zile de la primire, companiile și firmele au obligația legală de a-i vira în contul angajaților care au intra în șomaj tehnic din cauza decretării stării de urgenţă. Persoanele Fizice Autorizate, cei care exercită profesii liberale  care fac dovada nu pot munci din cauza epidemiei, își vor primi sumele aferente, direct, în maxim 10 zile.

Citeste si   Nelu Tătaru: Medicul rănit în incendiul de la secția ATI Covid din Piatra Neamț a suferit prima operație. "Sperăm să aibă o evoluție bună"

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) va trebui să vegheze la legalitatea încheierii contractelor de muncă, legalitatea solicitărilor privind șomajul tehnic

Începând cu 1 aprilie, 438 angajatori din Iași au trimis documentația aferentă solicitării șomajului tehnic pentru 3420 angajați. Funcționarul public a declarat că instituția comunică permanent cu angajatorii, pentru remedierea problemelor care pot să apară.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) va trebui să vegheze la legalitatea încheierii contractelor de muncă, legalitatea solicitărilor privind șomajul tehnic. Directorul ITM a declarat pentru Ziarul ”Bună Dimineața Iași” că datele nu erau actualizate la data de 2 aprilie, în privința contractelor suspendate. 12560 de contracte de muncă erau suspendate, la 30 martie 2020,  în direcția beneficierii de șomaj tehnic (Art.52, al.1, Codul Muncii).

ITM Iași avea în total, 22 700 contracte suspendate în total

Diferența dintre totalul de 22 700  și numărul de 12 560 contracte nu se încadrează în prevederile pentru șomajul tehnic. În Iași, sunt aproximativ 230 000 contracte de muncă înregistrate la ITM Iași. Directorul a declarat că au fost suspendate controalele obișnuite, instituția ocupându-se de cazurile grave (accidente de muncă de exemplu), de campanii de informare, protecție și securitate în muncă, respectarea normelor de securitate sanitară pe perioada pandemiei.

Citeste si   Cîțu la "Legile Puterii": Florin Cîțu: Ciolacu a spus despre mine că ar trebui să fiu împușcat. Nu s-a dus nimeni de la PSD la CNA

În Iași, și-au suspendat activitatea hotelurile, firmele de coletărie, transport mărfuri,persoane, restaurantele (care nu ofereau servicii de catering), cafenelele, șantierele de construcții, magazinele din incinta instituțiilor în care activitatea se face de acasă, organizatorii de evenimente, instituțiile de învățământ private, cluburile de întreținere și îngrijire, frizeriile, atelierele cosmetice,  artiștii, cântăreții, copy-shop-urile, atelierele de creație, liber-profesioniștii care nu-și mai pot face meseria (traineri, avocați, mediatori, consultanți care nu pot lucra on-line) magazinele din centrele comerciale și mall-uri, altele decât farmaciile și magazinele alimentare etc.

Se estimează că numărul angajatorilor care vor apela la șomajul tehnic va crește în următoarele zile.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ