Share

O petiție lansată de Asociația CIVICA beneficiază de un sprijin puternic la cateva ore de  momentul în care a fost lansată

În ședința ordinară a Consiliului Local Iași din 30 Martie 2018 , s-a pus în discuție aprobarea unui schimb de terenuri între municipalitate și firma M Chim SRL, deținută de dezvoltatorul imobiliar Cristian Zămoșteanu (PHCL 4243).

Proiectele au fost scoase de pe ordinea de zi la solicitarea consilierilor opoziției, care au cerut mai mult timp pentru analiza documentelor.

O petiție lansată de Asociația CIVICA beneficiază de un sprijin puternic la cateva ore de  momentul în care a fost lansată.
Petiția a strâns aproape 1.000 de semnături, fiind popularizată începând de marți după-amiază, în jurul orei 18.00, când asociația a postat un mesaj pe Facebook.

Până miercuri dimineață, în jurul orei 10.00, erau deja 869 de semnături

Printre terenurile cerute de investitor se află cinci suprafețe pe amplasamentul actualul spațiu verde din perimetrul delimitat de străzile Anastasie Panu – Elena Doamna – Ghica Vodă. Al doilea lucru solicitat de CIVICA constă în organizarea unei dezbateri publice pe această temă.

Scopul dezvoltatorului este de a construi un ansamblu imobiliar, fiind în negocieri și cu alți proprietari din zona spațiului verde pentru achiziționarea celorlalte suprafețe existent

Citeste si   UNIREA de la 24 ianuarie 1859 – aportul MOLDOVENILOR şi bucovinenilor

Mai multe suprafețe din Parcul Elena Doamna au fost retrocedate în ultimii 10-15 ani și au ajuns în mâinile unor investitori / speculatori imobiliari, în loc să fie răscumpărate de primărie pentru a proteja spațiul verde, și așa deficitar în Iași.

Concret, M Chim SRL a propus să cedeze 2 terenuri în suprafață totală de 6931 mp (o suprafață de 6 626 mp, localizată pe str. I.C. Brătianu nr. 26, vizavi de Teatrul Național, lângă Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu și un al doilea teren de 305 mp, situat pe str. Elena Doamna nr 27-31), evaluate la suma de 2 936 000 euro. De remarcat că evaluatorul a luat în calcul și clădirile aflate pe această suprafață și le-a estimat valoarea la aprox. 979 000 euro.

Detalii complete aici (pagina 3 din nota de fundamentare).

În schimbul terenurilor, M Chim SRL a solicitat să primească o suprafață de 11 020 mp, în diverse cartiere ale Municipiului Iași. Cele mai importante parcele sunt un teren de 5570 mp de pe Strada Zimbrului (zona Palas, lângă Restaurant Vivo) evaluat la 1,28 milioane de euro, un al doilea teren de 1724 mp pe Str. Elena Doamna nr. 25 evaluat la 503 000 euro și o suprafață de 1010 mp pe Str. Anastasie Panu nr. 7, evaluată la 292 000 euro.

Citeste si   Tribunalul IAȘI clasat pe locul 4 în ierarhia tribunalelor din ROMÂNIA având cel mai mare volum de ACTIVITATE în 2020
O analiză realizată de portalul apix.ro indică faptul că investitorul Cristian Zămoșteanu acumulează diverse suprafețe de teren în zona străzii Anastasie Panu, unde se află în prezent Parcul Elena Doamna (spațiul verde din fața sediului UMF, fostul sediu al Universității Petre Andrei) și are în vedere construirea unui ansamblu imobiliar.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ