Share

Studenții din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași au înființat organizația EMSA – European Medical Students’ Association

Studenții din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași au înființat organizația EMSA – European Medical Students’ Association, o filială a unei asociații internaționale studențești.

EMSA Europe a fost fondată în anul 1990 la Bruxelles, în prezent fiind cea mai mare asociație studențească de profil medical din Europa, fiind prezentă în peste 90 de Facultăți de Medicină din cele 27 de țări europene.

În cadrul filialei din Iași colaborează împreună studenți Români, alături de colegii lor de la seriile de studiu cu predare în limba Engleză și Franceză, care deși provin din țări diferite lucrează extraordinar, limba folosită pentru dialog fiind engleza.

Andrei Cuțitaru, student în anul 6,  Director Adjunct al Departamentului de Etică Medicală și Drepturile Omului, ne-a explicat ce reprezintă pentru el EMSA:

EMSA, a cărei traducere mot-a-mot în limba română este Asociația Europeană a Studenților Mediciniști, reprezintă nu doar ceea ce titlul ei sugerează denotativ, ci și un grup ambițios de studenți, caracterizat de interculturalitate, colaborare și un spirit liber de gândire și rezolvare a problemelor.

Poate termenul de “problemă” nu este folosit adecvat în acest context, deoarece membrii EMSA cu care am avut ocazia să interacționez în primul semestru al anului universitar curent nu văd entitățile complicate drept probleme, ci drept provocări.

”Pentru mine, EMSA e un grup motivat de studenți care își dedică fragmente din timpul lor liber”

Pentru mine, EMSA e un grup motivat de studenți care își dedică fragmente din timpul lor liber (timp și așa restrâns), format din oameni cu un potențial extraordinar și capacitate de a-i reprezenta pe colegii lor, dar mai ales de a răspunde cerințelor corpului studențesc internațional (o treime din totalul actual de 8991 de studenți) și nu numai”.

Rep: De ce ai ales să faci voluntariat aici?

A.C:Am ales să fiu voluntar în cadrul EMSA pentru că de mult timp am sesizat o fractură între corpul studențesc internațional și cel național. De anul trecut, și cu o fervoare accelerată mai ales de la începutul anului universitar curent, situația s-a schimbat.

La fiecare eveniment EMSA mă bucur să văd pe tabelul de prezență faptul că măcar o treime din participanți sunt studenți români. Înseamnă că activitățile asociației au relevanță pentru o arie extinsă a corpului studențesc, și că multiculturalitatea ca motto al centrului nostru universitar capătă forme concrete”.

Rep: Cum este colectivul internațional?

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,41 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

A.C: ”Colectivul internațional este unul variat, caracterizat de multe nuanțe culturale, dar bine închegat și vocal în exprimarea cerințelor și a ideilor. Remarc faptul că, indiferent de fundalul societății de proveniență, de diferențele culturale sau religioase, studenții internaționali din cadrul UMF “Gr. T. Popa” sunt optimiști, toleranți și uniți de dorința de a studia și de a-și depăși limitele, care de multe ori se dovedesc a fi auto-impuse și imaginare”.

”Studenții, în general, văd colaborarea ca pe un element fundamental într-o lume tot mai rapidă, și interconectată”

Rep: Cum văd studenții colaborarea și lucrul în echipă?

A.C: Studenții, în general, văd colaborarea ca pe un element fundamental într-o lume tot mai rapidă, și interconectată. Aceștia văd importanța cunoașterii a ceea ce se află dincolo de “ograda” lor, a intricării dintre specialități, a lucrului în echipă, a analizei obiective și tranșante a oricărei opinii.

În medicină, nimic nu e imposibil, dar totul trebuie dovedit. Iar studiul adecvat în vederea probării unei teze niciodată nu va presupune acțiunea unui singur factor, a unui singur cercetător, a unui singur subiect. Studenții mediciniști, în mare parte, au înțeles că progresul mai întâi e individual, dar că ulterior are nevoie de un parcurs colectiv pentru a se fructifica”.

Rep: Ce mesaj ai dori să transmiți altor studenți?

”Deși e un mesaj-clișeu pentru această perioadă (dar totuși fundamental), puteți încă de pe acum să colaborați cu medicii izolându-vă cât mai mult, indiferent de prezența sau nu a simptomelor”

A.C: ”Aș dori să le transmit studenților (și mie însumi, de altfel) un mesaj pozitiv, în ciuda perioadei epidemiologice dificile, și acest mesaj vine parcă în continuarea ideilor anterioare. Niciodată în istorie războaiele nu au fost câștigate de un singur om. Deși nu putem spune că o pandemie este un război, presiunea socială resimțită poate că atinge uneori cote similare.

Deși e un mesaj-clișeu pentru această perioadă (dar totuși fundamental), puteți încă de pe acum să colaborați cu medicii izolându-vă cât mai mult, indiferent de prezența sau nu a simptomelor. Și dincolo de starea maladivă aferentă acestei izolări, puteți privi cu optimism spre o eră mai pregătită pentru crize epidemiologice, la care de acum ați contribuit în sens pozitiv, eră în care voi veți fi în locul celor care au redat relevanța, prim-planul și credibilitatea profesiei medicale”.

Teodora Bălan: ”Consider că această multinaționalitate aduce un real progres atât studenților, cât și întregului corp academic”

Teodora Bălan, studentă în anul 4 și Secretar General în cadrul asociației, ne-a transmis că  “Oportunitatea EMSA Iași a venit la momentul potrivit, când eram pregătită să îmi extind paleta activităților curriculare și extracurriculare, să cunosc colegi din alte țări, alte culturi, cu care să pot face schimb de idei și experiențe. Consider că această multinaționalitate aduce un real progres atât studenților, cât și întregului corp academic, contribuind, de asemenea, la creșterea vizibilității Universității noastre printre alte școli medicale prestigioase de profil, atât europene, cât și mondiale.

Activitatea mea ca Secretar în Asociația EMSA Iași a reprezentat o provocare personală, reușind să îmi dezvolt anumite abilități, să cunosc oameni foarte valoroși și să aflu că, de fapt, colegialitatea, prietenia nu au graniță, adevăratele calități umane fiind împărtășite de toți oamenii, indiferent de cultură și naționalitate, având în permanență de învățat unii de la ceilalți.”

Alexandra Lazan: ”Eu fac parte dintr-o familie cu cultură mixtă (jumătate din România, jumătate din Grecia) și pot să spun că m-am integrat foarte bine, și mi-am făcut mulți prieteni”

Alexandra Lazan, studentă în anul 3, Director Adjunct al Departamentul de Evenimente Sociale: EMSA înseamnă foarte mult; având în vedere că am făcut voluntariat încă din copilărie, această organizație a devenit pentru mine o a doua familie. Eu fac parte dintr-o familie cu cultură mixtă (jumătate din România, jumătate din Grecia) și pot sa spun că m-am integrat foarte bine, și mi-am făcut mulți prieteni. Este o oportunitate pentru mine să cunosc și alte culturi, de aceea mă implic în majoritatea proiectelor.

Mesajul pe care aș dori să îl transmit studenților este ca aceștia să colaboreze, să fie mai sociabili și mai deschiși cu colegii din alte țări. Fiind astfel, am învățat multe și am reușit să leg prietenii noi cu studenți veniți din diferite țări și culturi.

Anul acesta va fi unul greu și asta pentru că mulți dintre colegii noști vor absolvi și vor pleca din Iași, colegi de care m-am atașat și pe care îi apreciez nespus! Chiar și așa, vom încerca să creștem interesul și altor studenți, să facă parte din organizație, de accea îi invităm pe aceștia să participe la cât mai multe evenimente pe care le inițiem și desfășurăm, și de ce nu, să ne și împrietenim”.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ