Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, pentru a discuta proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale cu managerul spitalului, Carmen Marinela Cumpăt.

 CINE ESTE CARMEN CUMPĂT?

Carmen Cumpăt, doctor în economie, a fost timp de câțiva ani director financiar al  Maternității „Elena Doamna” din Iași. În anul 2008 a devenit manager al Spitalulului Clinic de Recuperare Iași. Pe parcursul celor 11 ani de activitate a bifat numeroase reușite pentru Spitalul de Recuperare, plasându-l în avangarda activității medicale de recupere din  întreaga țară.

SCURT ISTORIC AL SPITALULUI CLINIC DE RECUPERARE IAȘI

Spitalul Clinic de Recuperare a fost înființat în anul 1977, ca urmare a curentului modernist de reabilitare care a pătruns în țara noastră în anii ’70.

Existența izvoarelor sulfuroase Nicolina a fost factorul hotărâtor ce a decis amplasarea spitalului în această zonă, la care s-a adăugat și Policlinica Balneară, condusă de Dr. V. Bejan, având ca anexă și plaja Nicolina.

Pe aceleași considerente a fost construit și sanatoriul balnear U.J.C.A.P., destinat populației din mediul rural, care a putut astfel să beneficieze de asistența și competența profesională a cadrelor medicale din spital.

R: Pentru început, aș vrea să vă întreb câți angajați are Spitalul Clinic de Recuperare în momentul de față?

Carmen CUMPĂT: În momentul de față, spitalul nostru înregistrează 564 angajați, la 530 paturi, la care adăugăm Policlinica Sportivă cu 15 angajați și aproximativ 200 medici rezidenți/an. În medie, în spitalul nostru își desfășoară activitatea 700 angajați.

Citeste si   COPIII Revoluției – povești FILMATE cu părinții REVOLUȚIONARI și copiii acestora despre tranziția de la COMUNISM la democrație

R: Cum reușiți să faceți față fluxului zilnic de pacienți?

Carmen CUMPĂT: Spitalul de Recuperare este un spital aglomerat! Este un spital regional și un număr foarte mare de pacienți ne trec zilnic pragul. Ne-am făcut criterii de prioritizare, ne-am procedurat partea de programare cu liste de așteptare, astfel încât să creștem rata de satisfacție a pacienților. Lucrăm permanent în acest scop, dar adeseori, pacienților le este greu să înțeleagă de ce sunt programați abia peste câteva luni pentru un serviciu medical.

R: Ce proiecte derulează spitalul în momentul de față?

Carmen CUMPĂT: Strategia de dezvoltare a spitalului pe perioada 2019-2023 a stabilit obiective clare legate de calitatea serviciilor medicale. Aici ne referim la implementarea protocoalelor terapeutice, a procedurilor de lucru, dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii pe care o avem, dar și obiective legate de  turismul medical în spitalul de recuperare.

Concret, pe partea administrativă, vom continua proiectele de renovare și modernizare. În anii anteriori, am modernizat infrastructura anumitor secții: etajul II- Secția de Ortopedie-Traumatologie, Secția ORL; etajul 7: Secția de Recuperare Respiratorie, Reumatologie II, Medicina Muncii; blocul operator ORL, laboratorul de analize medicale, compartimentul central de sterilizare. În ultimii 2 ani ne-am axat pe alte 3 secții: Balneofiziokinetoterapie, Recuperare-Neurologie, Reumatologie I.

La începutul lui 2019, am finalizat lucrările pe tronsonul a 3 etaje și am început reparații la corpul B și C, pe etajele 4 și 5. Conform strategiei, în următorii 3 ani vom finaliza de reabilitat întreg spitalul.

Citeste si   38 unități de ÎNVĂȚĂMÂNT și 90 de CLASE au făcut lecții ONLINE în scenariul ROȘU la IAȘI

Spitalul nostru desfășoară proiecte și în sfera cercetării științifice. Proiectul ROBOMUV are ca scop înființarea unui Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihomotorie, care va fi dotat cu echipamente de ultimă generație și roboți. De asemenea, urmărim un parteneriat cu Institutul de Neurologie din Republica Moldova.

Din punct de vedere al infrastructurii, ne dorim modernizarea bazinului de înot al spitalului și dotarea acestuia cu echipamente care vor veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități. Un mare succes este parcul terapeutic, proiect în extindere. Foarte mulți pacienți aleg să își facă exercițiile în aer liber.

Spitalul Clinic de Recuperare- premieră națională! Primul implant cohlear a fost realizat la Iași

’’Centrul nostru de audiologie este dotat la standarde mai mult decât europene’  a declarat Carmen Cumpăt.

Spitalul nostru se mândrește cu o intervenție chirurgicală în premieră națională. În anul 2000, Prof. Dr. Dan Mîrțu a efectuat primul implant cohlear din România, iar în anul 2008, primul implant binaural (implant cohlear la ambele urechi). În prezent, efectuam peste 45 implanturi cohleare/an.

’’Noi ne-am axat pe anumite nișe pe care le-am dezvoltat pentru a fi cei mai buni’’

Există un program național, finanțat de CNAS, care acoperă costurile implanturilor cohleare, costul unui implant unic fiind de aproximativ 20.000 euro. Pentru a fi integrat în program, pacientul trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate. Noi suntem mai favorizați în acest domeniu datorită Centrului de Audiologie coordonat de Dr. Sebastian Cozma, centru modernizat la cele mai înalte standarde.

Citeste si   TUIAȘI va realiza una dintre cele mai MODERNE și stabile rețele UNIVERSITARE de Internet wireless din ȚARĂ

Aflat într-o continuă perfecționare, Spitalul Clinic de Recuperări Iași  derulează  numeroase alte programe naționale: programul de scleroză multiplă care include un număr aproximativ de 500 pacienți,  programul de sclerodermie, protezare ortopedică și lista poate continua.

R: Pe lângă pacienți, un număr mare de studenți vă trec pragul în fiecare zi. Ce ne puteți spune despre integrarea viitorilor absolvenți pe piața muncii?

Carmen CUMPĂT: Spitalul nostru are un acord de parteneriat cu Asociația Kinetoterapeuților din Iași prin care studenții și absolvenții de BFKT își pot perfecționa aptitudinile medicale. De asemenea, avem contracte de colaborare cu toate școlile postliceale din Iași, UMF, UAIC și Universitatea Apollonia.

Este o colaborare echitabilă.  În acest fel, studenții înțeleg care sunt cerințele pe piața muncii, iar noi îi cunoaștem, poate, pe viitorii angajați ai Spitalului de Recuperare.

Despre Campania “Pacient în IAȘI”

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități! SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE a MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“Pacient în Iași” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ