Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Spitalul clinic “Dr. C. I. Parhon” pentru a discuta proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale cu managerul spitalului, Bogdan Sergiu COJOCARU.

Despre Managerul Bogdan Sergiu COJOCARU

 

Ieșeanul Bogdan Sergiu COJOCARU, economist de profesie, a absolvit un master în management sanitar și este în prezent doctorand la Facultatea de Științe Economice din Iași. Angajat al Spitalului clinic “Dr. C. I. Parhon” din anul 2000, a activat în cadrul serviciului financiar în funcția de director administrativ și economic, iar din 2012 ocupă funcția de manager al spitalului, fiind la al doilea mandat de management.

SCURT ISTORIC AL SPITALUL CLINIC DR. C. I. PARHON” IAȘI

Spitalul clinic “Dr. C. I. Parhon” a fost inaugurat în anul 1943 ca Spital al Asigurărilor Sociale din Copou, fiind la acea dată cel mai modern spital din țară și unul din cele mai moderne din Europa centrală și de est. În acest moment, Spitalul clinic “Dr. C. I. Parhon” reprezintă unul din cele mai mari spitale din Iași, asigurând servicii medicale de cea mai înaltă calitate în afecțiunile renale pentru întreg teritoriul Moldovei. În același timp, spitalul reprezintă un puternic centru de învățământ universitar și postuniversitar.

R: Care este bugetul spitalului pentru anul 2019 și cum se realizează finanțarea?

Bogdan Cojocaru: În sistemul de sănătate, finanțarea se realizează din 3 surse: CAS, Ministerul Sănătății prin DSP ȘI bugetul local. CAS – asigură salarizarea angajaților și funcționarea activității spitalului. La CAS avem 3 programe: hemodializă, boli rare și insuficiență hepatică. CAS împreună cu DSP asigură finanțarea în cadrul programelor de sănătate (transplant renal și programul de infecții nosocomiale). Apoi, Ministerul Sănătății și bugetul local asigură fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii și aparatură medicală.

Citeste si   EXPOZIȚIA anuală ”Flori de toamnă” din cadrul Grădinei Botanice IAȘI și-a deschis PORȚILE pentru VIZITATORI

R: Ce proiecte are spitalul în derulare pentru perioada 2019-2020?

B.C: Strategia de dezvoltare a spitalului pe perioada 2019-2020 a stabilit obiective clare pentru modernizarea și reabilitarea clădirii. Este o clădire care a fost dată în funcțiune în anul 1996 , are peste 20 ani de exploatare și nu a beneficiat de modernizări până la această dată. Concret, principalele proiecte pe care le desfășurăm în prezent vizează reabilitarea secției ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) și a blocului operator pentru transplant. Vorbim de o investiție de 2 milioane de euro prin care etajul 1 va fi dedicat activității de transplant, etajul 2 va deveni ATI iar etajul 3 bloc operator. Termenul de finalizare este de 18 luni, începând din luna octombrie 2019.

 

Un alt proiect important atât pentru noi cât și pentru municipiul Iași este dotarea spitalului cu un aparat de litotriție extracorporeală. Este vorba de un aparat în valoare de 2 milioane de lei, ultraperformant, destinat eliminării calculilor reno-ureterali, așa-numitele “pietre la rinichi”. Dispozitivul va fi montat în decembrie, urmând a fi pus la dispoziția ieșenilor în ianuarie 2020. Prețul unei ședințe va fi de 350 lei și va fi decontată de CAS.

Citeste si   Frig CRUNT în Spitalul SOCOLA! Pacienții și cadrele medicale TREMURĂ de FRIG în saloane

 

 

COLABORĂRI INTERNAȚIONALE, TRANSPLANT LAPAROSCOPIC ȘI PESTE 30 TRANSPLANTURI RENALE REALIZATE ÎN 2018

 

B.C: În anul 2018, în spitalul nostru s-a realizat pentru prima dată o intervenție de transplant renal laparoscopic. Intervenția a fost realizată în colaborare cu o echipă de medici din Edinburgh, Scoția și a fost transmisă live în sala de conferințe a Hotelului Continental din Iași. La această reușită adăugăm cele peste 30 de transplanturi renale realizate de echipa noastră de medici doar în anul 2018. De asemenea, spitalul nostru este singurul din Iași în care se realizează dializă hepatică și plasmafereză, o tehnică inovativă de transfuzie extracorporeală care separă sângele în plasmă și elemente figurate, înlăturând produsele patologice din sânge și organism.

R: Cum faceți față fluxului zilnic de pacienți?

B.C: În ultimii ani, tot mai mulți pacienți solicită serviciile oferite de spitalul nostru. Noi asigurăm patologia pacienților din Iași, dar în același timp funcționăm ca un spital regional de urgență în patologia renală. Într-adevăr, venirea pacienților din alte județe produce o aglomerare a spitalului, dar avem sisteme de programări și prioritizare a cazurilor, astfel încât reușim întotdeauna să facem față situației. În momentul de față, în cadrul spitalului nostru își desfășoară activitatea un număr de 397 angajați permanenți, la care adăugăm 82 medici rezidenți, deci nu prezentăm un deficit la acest nivel.

Citeste si   APIA efectuează PLATA ajutorului de stat în sectorul CREȘTERII ANIMALELOR

R: Care este succesul strategiei dvs de management?

B.C:  Din punctul meu de vedere, cheia succesului o reprezintă comunicarea cu echipa medicală. Spitalul nostru a fost plasat de către Ministerul Sănătății în categoria 1E, cea mai înaltă categorie pentru spitalele monospecialitate. Nu este doar meritul meu, ci al întregului colectiv medical.

CAMPANIA PACIENT ÎN IAȘI

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități. SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE A MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“PACIENT ÎN IAȘI” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!

Începând din această toamnă, Ziarul “BUNĂ DIMINEAȚA IAȘI se va alătura eforturilor întreprinse de către toți actorii implicați în vederea ridicării standardelor și practicii medicale din Iași la nivelul așteptărilor pacienților, în conformitate cu normele și prevederile în domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ