Share

Victor IDRICEANU: ”Decizia personală de a prelua mandatul de Manager al acestei instituții, a venit în contextul unei datorii morale, pe care consider că o am față de colegii mei alături de care îmi desfășor activitatea de 15 ani”

În această săptămână, în cadrul rubricii „Pacient în Iași” discutăm cu domnul VICTOR IDRICEANU, managerul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri Iași.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră să conduceți o instituție de profil psihiatric și ce eforturi presupune această meserie?

Victor IDRICEANU: Pentru mine, calitatea de manager, reprezintă o onoare deosebită, cu atât mai mult, cu cât instituția pe care o reprezint este o instituție specială, unică în regiunea Moldovei.

Această instituţie face parte dintr-o nișă deosebită a specialității de psihiatrie, fiind definită în alte țări ca “Psihiatrie Forensică”, adică acel mixt între Sistemul Medical și Sistemul de Justiție.

Acest sistem se adresează pacienților cu afecțiuni psihice, ce săvârșersc în contextul diagnosticului lor psihiatric, fapte ce sunt prevăzute și pedepsite de Codul Penal.

“Această instituţie face parte dintr-o nișă deosebită a specialității de psihiatrie”

Având în vedere complexitatea cu care se confruntă cele 4 unități de acest tip din România, pentru mine personal, reprezintă și o reală provocare în soluționarea problematicilor din neadaptarea legislației naționale, în concordanță cu modul de organizare şi funcționare a realității efective.

În sensul celor descrise anterior, eforturile pe care le presupune ocuparea funcției de Manager la o asemenea instituție, sunt deosebite şi necesită, de cele mai multe ori, sacrificii personale pe paliere foarte importante: familie, viață socială și chiar calitatea vieții personale.

Rep: Cu ce așteptări ați început mandatul de management și câte dintre ele au prins contur? Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat?

“Acest sistem se adresează pacienților cu afecțiuni psihice, ce săvârșersc în contextul diagnosticului lor psihiatric, fapte ce sunt prevăzute și pedepsite de Codul Penal”

V.I: Decizia personală de a prelua mandatul de Manager al acestei instituții, a venit în contextul unei datorii morale, pe care consider că o am față de colegii mei, alături de care îmi desfășor activitatea de 15 ani, precum și față de pacienții noștri.

Așteptările din perioada desfășurării mandatului, au fost și sunt în continuare cele mai exigente.

Citeste si   O femeie și un BĂRBAT cu permisul SUSPENDAT, trași pe dreapta de POLIȚIȘTI în județul IAȘI

În acest sens, provocările ce s-au ivit în fiecare zi, atât din punct de vedere legislativ, financiar, cât și administrativ, au fost depăşite cu succes.

Ca exemple de provocări întâmpinate au fost: optimizarea modului de desfășurare a activității, rezistenţa personalului la schimbările impuse de către tendințele și provocările medicinii moderne, schimbarea mentalității anumitor colegi, crearea unei echipe de management dedicată viziunii, misiunii și valorilor asumate de către entitate, creșterea calității actului medical și a satisfacției pacientului prin investiții susținute în amenajare, igienizare și dotări ale pavilioanelor, precum și a celorlalte clădiri cu profil tehnic din instituție, toate acestea culminând cu procesul de acreditare de către ANMCS, unității.

Rep: Cum ați descrie transformările prin care a trecut spitalul în ultimii ani?

Victor IDRICEANU: ”Din punctul meu de vedere, consider că standardul autoimpus la care mi-ași dori să acceadă această instituție, nu este tangibil în viitorul imediat”

V.I: Deși transformările prin care spitalul a trecut de la preluarea mandatului și până în prezent, sunt evidente în aproape toate aspectele importante (organizare, dotări, infrastructură, resurse umane), din punctul meu de vedere, standardul autoimpus la care mi-ași dori să acceadă această instituție, nu este tangibil în viitorul apropiat.

Rep: Care a fost bugetul instituției pentru anul 2019 și în ce măsură s-a realizat execuția bugetară?

V.I: În comparație cu alte unități spitalicești din județul Iași, bugetul spitalului a fost unul infim.

În raport cu nevoile și importanța acestei instituții la nivel regional, suma alocată a fost de 24.024.672 lei.

Execuția bugetară s-a realizat în proporție de peste 90%, ceea ce denotă, o cheltuire justă și eficientă a resurselor financiare ale instituției, în concordanță cu o politică financiară corectă și preventivă, adaptată nevoilor reale ale instituției.

Rep: Ce proiecte derulează în prezent Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri și care sunt prioritățile pentru anul 2020?

V.I: În prezent, o importanță deosebită o au cele două proiecte majore, aflate în desfășurare, având ca obiectiv, extinderea spațiului hotelier destinat cazării pacienților internați.

La nivelul ordonatorului principal de credite fiind depuse două DALI-uri, respectiv „Reabilitarea și modernizare Pavilion Spălătorie în vederea schimbării destinației în Pavilion Administrativ”, precum și „Reabilitare, modernizare și mansardare Pavilion Administrativ în vederea schimbării destinației în Pavilion pacienți.

Victor IDRICEANU: ”Aceste proiecte reprezintă o prioritate absolută pentru anul 2020, având în vedere situația delicată cu care se confruntă spitalul”

Aceste proiecte reprezintă o prioritate absolută pentru anul 2020, având în vedere situația delicată cu care se confruntă spitalul, și anume obligativitatea punerii în executare a sentințelor penale definitive în baza art. 110 Cod Penal, în temeiul cărora pacienții sunt internați în această unitate, fără a se ține cont de numărul de paturi aprobate prin structură.

Citeste si   USAMV Iași se implică în valorificarea INTELIGENTĂ a deșeurilor agroalimentare industriale

Realizarea acestor două proiecte, au drept scop, creșterea veniturilor unității și creșterea calității actului medical, implicit gradul de satisfacție a pacienților și nu în ultimul rând, a personalului angajat.

Rep: Cum se vede din perspectiva dumneavoastră starea sistemului de sănătate ieșean?

Victor IDRICEANU: ” Sistemului de sănătate  ieșean este în concordanță cu trendul național”

V.I: Din perspectivă personală, starea sistemului de sănătate ieșean, este în concordanță cu trendul național și anume, văzând multitudinea de proiecte de investiții, derulate de majoritatea unităților sanitare din județul Iași, consider că vor duce în viitorul apropiat la atingerea dezideratului colectiv, enunțat de altfel și anterior, respectiv creșterea semnificativă a calității actului medical și a satisatisfacției populației deservite.

Rep: La nivelul județului Iași, care ar fi prevalența afecțiunilor psihiatrice? Ați sesizat o creștere a numărului de cazuri în ultimii ani?

“Spitalul nostru internează pacienți cu diagnostice din cele mai grave întâlnite în aria psihiatriei”

V.I: Având în vedere aria populației deservite, respectiv cele 9 județe arondate unității noastre, nu pot veni cu date exacte doar pentru județul Iași, în schimb, pot spune că spitalul nostru internează pacienți cu diagnostice din cele mai grave întâlnite în aria psihiatriei.

Pacienţi ce săvârșesc în contextul acestor diagnostice, fapte din cele mai grave, prevăzute și pedepsite de Codul Penal din România, precum: terorism, omor, viol, tâlhării.

Referitor la dinamica numărului de pacienți internați în unitatea noastră, se află pe un trend ascendent în ultimii ani, acest fapt, datorându-se incertitudinilor zilnice cu care se confruntă societatea modernă, coroborat cu capacitatea redusă a societății de înţelegerea importanței, a reintegrării socio-familiale a persoanelor cu tulburări psihice.

Rep: Cum faceți față fluxului zilnic de pacienți și câți doctori și asistenți se află pe teatrele operaționale în prezent? Există un deficit de personal? De câți specialiști ar fi nevoie pentru a se ajunge la un raport corect medic/pacient?

Citeste si   75 de milioane de EURO pentru noul STADION de la IAȘI! Ciprian PARASCHIV: ”Când vom avea un STADION nou, veți auzi de un IAȘI mult mai PUTERNIC”

V.I: Având în vedere particularitatea modului de internare și externare a pacienților în acest tip de unități, respectiv Sentințe Penale definitive, conform art. 110 Cod Penal, spre deosebire de celelalte spitale de profil psihiatric convenționale, fluxul zilnic de pacienți nu pune probleme de ordin administrativ.

Personalul sanitar superior, mediu și auxiliar al spitalului, este în număr de 188 salariați, fiind într-o proporție satisfăcătoare, conform normativelor de personal, însă insuficient, în concordanță cu numărul de pacienți internați.

Rep: Care este atributul cheie al carierei dumneavoastră și ce mesaj aveți pentru tinerii care își doresc o carieră în psihiatrie?

Victor IDRICEANU: ”Atributul cheie al carierei de manager într-o unitate de acest tip este implicarea totală în toate aspectele principale ce definesc un bun manager și anume: anticiparea, identificarea și prioritizarea corectă în vederea rezolvării cu celeritate a problematicilor specifice”

V.I: În opinia mea, atributul cheie al carierei de manager într-o unitate de acest tip, este implicarea totală în toate aspectele principale ce definesc un bun manager și anume: anticiparea, identificarea și prioritizarea corectă în vederea rezolvării cu celeritate a problematicilor specifice.

În privința tinerilor care își doresc o carieră în psihiatrie, mesajul principal ar fi, pe lângă satisfacțiile profesionale pe care le oferă această carieră, trebuie să fie pregătiți și pentru probabil cea mai dificilă provocare cu care se confruntă pacienții, și anume stigmatizarea persoanelor cu probleme psihice de către societate.

CAMPANIA PACIENT ÎN IAȘI

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități. SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE A MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“PACIENT ÎN IAȘI” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!

Începând din această toamnă, Ziarul “BUNĂ DIMINEAȚA IAȘI” se va alătura eforturilor întreprinse de către toți actorii implicați în vederea ridicării standardelor și practicii medicale din Iași la nivelul așteptărilor pacienților, în conformitate cu normele și prevederile în domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ