Share

Speranța moare ultima! Proiectul spitalului MOBIL pare să nu se concretizeze prea curând, în ciuda promisiunilor făcute de liderul CJ IAȘI

Probleme uriașe în construirea spitalului mobil COVID-19 de la LețcaniȘefii județelor Iași și Neamț au achiziționat un spital mobil de peste 13 milioane de euro, care întârzie să apară.

Spitalul ar urma să fie ridicat pe platforma Parcului Agroindustrial „Transagropolis” de la Lețcani, proiect aflat încă în monitorizare europeană până în anul 2021. Partener în cadrul parcului agroindustrial este Consiliul Local al comunei Lețcani, pe teritoriul căruia se află această unitate medicală.

10 iunie este noul termen  la care spitalul mobil promis de Maricel Popa are termen de punere în funcțiune și recepție

Spitalul mobil pentru suport covid, de la Lețcani, Iași, va fi construit în luna iunie, conform ultimelor date.

”Opinia noastră a grupului Partidului Național Liberal este că un termen minimal față de modul în care se întâmplă acum lucrurile în care putem vedea spitalul operational ar fi sfîrșitul lunii iunie.

Există o distanță foarte mare între așteptările create de către executivul Consiliului Județean și ceea ce se întâmplă în realitate. Ni s-a promis că vom avea un spital functional și operational într-un termen de maxim 30 de zile de la aprobarea proiectului. Acest lucru s-a întâmplat pe data de 3 aprilie iar acum ne aflăm la sfârșitul lunii mai și spitalul nu a sosit încă în Iași chiar dacă ni s-au dat asigurări că aceste containere sunt pe drum”, a declarat consilierul județean PNL Iași, Romeo Vatră.

În cadrul ședinței lunare ordinare a aleșilor județeni, organizată pe data de 27 mai, principala problemă ridicată și de consilierii PMP a fost cea a spitalului mobil destinat tratării pacienților infectați cu noul coronavirus.

Citeste si   MINCIUNA tandemului ALEXE-CHIRICA are picioare SCURTE: Iașul nu va fi conectat la nicio AUTOSTRADĂ, dar va avea 21 de AUTOBUZE second HAND

Marian Uscatu: ”Deși am votat încrezători că cetățenii din Regiunea Moldovei vor putea fi tratați rapid, acest proiect are mari întârzieri”

”La fel ca la toate fabricile pe care le-a condus, Maricel Popa pare că pregătește o nouă țeapă și în cazul spitalului mobil despre care se spune că va fi amenajat la Lețcani. Deși am votat încrezători că cetățenii din Regiunea Moldovei vor putea fi tratați rapid, acest proiect are mari întârzieri, multe lipsuri, grave nereguli și arată foarte limpede lipsa de viziune a șefului instituției.

Neavând curaj să vină în față ieșenilor să spună clar și răspicat adevărul despre acest proiect, Maricel Popa a trimis un subordonat să spună că 10 iunie este noua dată de finalizare a proiectului.

Refuzăm să mai credem minciunile unui om care a reușit <<performanța>> de a pierde aproximativ 14 milioane de euro, care provin din fondurile Consiliului Județean Iași și Consiliului Județean Neamț, adică din buzunarele cetățenilor din cele două județe. Vinovații pentru această gaură în buget, dar și pentru nerealizarea spitalului mobil promis, trebuie să plătească”, a declarat Marian Uscatu, liderul grupului de consilieri județeni PMP.

Marian Uscatu: ”Maricel Popa a trimis un subordonat să spună că 10 iunie este noua dată de finalizare a proiectului”

”Cei din conducerea Consiliului Județean au dat asigurări că pe data de 10 iunie, unitatea medicală va fi funcțională. Sper să se întâmple acest lucru, noi am susținut proiectul spitalului și îl susținem în continuare dar bineînțeles că am fost deranjați de faptul că s-a abordat o atitudine de mascare a unor informații. Noi am pus întrebări și legate de caietul de sarcini și de firma care a câștigat procedura de achiziție cât și de modul în care s-a derulat această achiziție. Nu am primit răspuns.

În continuare sunt semne de întrebare vis a vis de modul în care s-a constituit comisia de valoare deoarece noi avem un răspuns de la Agenția Națională a  Achizițiilor Publice prin care prezența în comisia de evaluare a unor reprezentanți ai spitalelor din Iași nu este conformî legii, a declarat consilierul județean PNL Iași, Romeo Vatră.

Romeo Vatră :  ”Membrii comisiei de evaluare trebuie să fie angajați ai Euronest nu reprezentanți ai spitalelor din Iași”

”Se ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește legalitatea modului în care s-a făcut această achiziție. Un alt aspect ar fi faptul că se dorește în continuare de către PSD să se politizeze acest subiect și să se fructifice electoral acest subiect, lucru pe care noi nu îl considerăm normal. Observăm atacuri la adresa guvernului PNL în condițiile în care s-a pierdut finanțarea europeană pentru acest spital și acest lucru nu poate fi imputat nimănui deoarece se știa de la data aprobării acestui proiect că Asociația Euronest nu este eligibilă pentru finanțare europeană.

Nu am votat proiectul pentru că am fi condiționat cumva primirea acestor bani de la UE. Am fost conștienți de efortul bugetar pe care Consiliul Județean și-l asumă prin această achiziție dar modul în care s-a făcut această speculare a pierderii finanțării europene și a găsirii țapului ispășitor în instituțiile de la București mi se pare absolut inacceptabil. La fel mi se pare și felul în care au asigurat transparența în jurul  acestei achiziții”, a declarat consilierul județean PNL Iași, Romeo Vatră.

Citeste si   Argumentele de LEGALITATE acuza deciziile CONDUCERII Institutului SOCOLA (partea I)

Contractul în valoare de 13,2 milioane de euro a fost semnat cu o firmă din Turcia pe data de 21 aprilie.

Deși au trecut mai bine de două luni de atunci, președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, a ignorat complet propunerile noastre. Este aceeași atitudine pe care a avut-o de la începutul mandatului: de a ignora complet orice propunere care nu este pe placul său. Nu a contat niciodată dacă propunerea a venit din partea unei persoane neimplicate politic, din partea unui consilier județean aflat în Opoziție sau, chiar, din partea propriilor colegi de partid.

Pentru insistența mea de a afla cât mai multe informații care nu au fost făcute publice vis a vis de achiziția acestui spital, domnul președinte Maricel Popa a considerat că e oportun să mă premieze cu un avertisment. Aceasta arată modul în care consideră că e normal să fie lipsiți de informație ieșenii, de date referitor la modul în care este cheltuit banul public” ”, a mai declarat consilierul județean PNL Iași, Romeo Vatră.

Unitatea medicală va avea 250 de paturi din care 100 pentru terapie intensivă

Spitalul va avea triaj, UPU, terapie intensivă, policlinică și zonă administrativă, deposit și zonă de suport tehnic, radiologie, unitatea de sterilizare, laboratoare de analize și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, saloane pentru terapie intensive, sală de operație, zonă post-operatorie, zonă cu 16 paturi de cazare pentru personalul medical.

Citeste si   9.005 cazuri NOI de persoane INFECTATE cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

2 COMENTARII

  1. Care va e interesul sa scrieti azi un asemenea articol cand s-a anuntat peste tot ca sosesc primele 20 de tIR-uri cu module-container si chiar au ajuns azi-noapte la Letcani?
    Interese idioate, profesionalism 0.

LĂSAȚI UN MESAJ