Share

Spitalul Mobil de la Iași ridică foarte multe suspiciuni! Seria de falimente a lui Maricel POPA continuă 

Probleme uriașe în construirea spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani! Șefii județelor Iași și Neamț au achiziționat un spital mobil de peste 13 milioane de euro.

Spitalul ar urma să fie ridicat pe platforma Parcului agroindustrial „Transagropolis” de la Lețcani, proiect aflat încă în monitorizare europeană până în 2021. Partener în cadrul parcului agroindustrial este Consiliul Local al comunei Lețcani, pe teritoriul căruia se află această unitate.

Romeo Vatră: ”Semnal de alarmă privind parcul industrial de la Lețcani”

Proiectul parcului industrial de la Lețcani a fost demarat de administrația liberală de la Consiliul Județean in 2013. La momentul respectiv s-a înființat o societate comercială care trebuia să se ocupe de administrarea parcului și care trebuia să colaboreze cu Consiliul Județean pentru obținerea titlului de parc industrial, precum și a tuturor avizelor necesare.

”Evoluția proiectului a fost blocată de avizul CNAIR timp de vreo doi ani, pentru că terenul de 30 ha se suprapune cu o bretea de legătura intre E583 și viitoarea autostradă, tot pe acest teren s-ar afla și o unitate de mentenanță a autostrăzii A8. Astfel, din 30 ha au rămas disponibili doar 18, pentru care s-a reușit obținerea avizului CNAIR.

Maricel Popa nu a ratat ocazia să se laude cu acest prim succes”

A venit PSD în frunte cu Maricel Popa la conducerea județului in 2016. După un timp, s-a reușit obținerea titlului de parc industrial. Bineînțeles, Maricel Popa nu a scăpat ocazia să se împăuneze cu acest prim succes. Motivat de aceasta reușită, care i-a făcut bine la orgoliu și imagine, a încercat să schimbe administratorul societății de administrare a parcului, doar pentru simplul fapt că nu era numit de el. Ca la aeroport, numai că, în acest caz, 50% din societate o deține comuna Lețcani. Deci voința prim consilierului județean nu putea fi impusă fără acordul consiliului local Lețcani, controlat de PNL.

PSD a împins această lupta in plan politic, până la situația critică în care a pus în pericol existența parcului industrial, votând impotriva bugetului societății în 2019, condiționând votul lor de schimbarea administratorului societății, dar planul le-a fost dat peste cap de voturile opoziției, susținută și de partenerii PSD, cei de la ALDE.

Pasul următor a fost boicotarea parcului industrial. Asa cum a făcut și la clusterul agricol, Maricel Popa, în vanitatea lui, a preferat să saboteze din interior acest proiect, chiar dacă i-am atras atenția să nu o facă”, a declarat liderul consilierilor județeni PNL, Romeo VATRĂ

”Proiectul de mutare a stâlpilor de curent stă blocat de câteva luni bune pe masa domnului Popa ”

”În 2019, Maricel Popa a ieșit public, cautând nod în papura proiectului. A început să acuze că e dificil acest proiect, că a fost gândit de la bun început greșit, deoarece pe el se afla o ‘pădure de stâlpi de curent electric’, și a ținut-o tot așa, încercând să justifice o distanțare fata de acest proiect și o apropiere de parcurile industriale de la Miroslava sau de parcul industrial de la Holboca. Aceste noi ținte au apărut ca urmare tot a unui proiect inițiat de PNL în 2018, de construire a două noi parcuri industriale în județ.

În toamna anului trecut, un director al CJ a răspuns interpelărilor mele și a recunoscut că proiectul de mutare a stâlpilor de curent stă blocat în semnătura dlui Popa de câteva luni bune.

După semnalarea publică a acestei situații și a interpelărilor noastre din plen, am aprobat pentru bugetul de anul acesta suma de 600.000 de lei, necesara pentru mutarea stal pilor de tensiune medie. Atât. Nu au prevazut niciun alt leu pentru demararea lucrărilor la parc. Valoarea estimata a lucrărilor la parc fiind de 18 milioane lei. Semn că nu intenționează să meargă mai departe cu lucrările de la Lețcani.

De la începutul acestui an și pana acum, nu s-a întâmplat nimic. Din acest motiv, m-am interesat de evoluția proiectului și am aflat cu stupefacție ca este necesară o mică rectificare a sumei de 600.000 lei,  pentru ca aceasta suma sa coincidă cu devizul, adică în loc de 600.000 lei, să fie trecută în hotărâre suma de 592.577,19 lei.

”Maricel Popa poate fi considerat un sabotor al economiei ieșene”

Deci, pentru o diferență cu minus 7422,81 lei, Maricel Popa refuză să semneze aceasta rectificare de câteva luni. În vanitatea lui, acesta preferă să saboteze acest proiect, doar pentru a-și atinge scopurile politice.

Ca urmare a acestor întârzieri care i se pot imputa în întregime, Maricel Popa poate fi considerat un sabotor al economiei ieșene. El se afla în poziția în care putea sa accelereze finalizarea acestui parc industrial, în schimb, a preferat sa boicoteze în mod susținut acest proiect deosebit de important pentru noi toți. Un sabotaj pentru care va trebui să răspundă în fața ieșenilor”, a mai declarat Romeo VATRĂ.

Citeste si   Vaccinarea ANTI-COVID19 – un pas spre NORMALITATE! Viorel SCPRICARIU: ”UMF Iași s-a implicat, în lupta ÎMPOTRIVA virusului SARS-CoV-2

POPA vrea spital mobil cu 13 milioane de euro dar nu are avizele emise de primăria Lețcani

Pe 2 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat că un spital mobil cu 250 de paturi pentru pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 va fi amenajat la intrarea în Iaşi, în câteva săptămâni, iar unitatea medicală va deservi întreaga regiune de nord-est. Popa a mai declarat că în perioada următoare vom asista la o creştere a numărului de pacienţi infectaţi şi că sistemul sanitar ieşean va fi pus în dificultate.

Citeste si   IAȘUL va avea un nou Institut REGIONAL de Boli Cardiovasculare la MIROSLAVA! Dan NIȚĂ: ”Acest OBIECTIV va genera INTERES”

Spitalul va putea fi folosit şi ulterior pandemiei, pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situaţie de urgenţă medicală sau va putea fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, declara Maricel Popa pe data de 2 aprilie.

Spitalul mobil nu are avizele de la Primăria Lețcani pentru amplasarea pe teritoriul comunei

”În urma declarației de presă pe care am făcut-o în urmă cu o săptămână, reprezentanți Consiliului Județean s-au atosesizat și au venit la Primăria Lețcani joi pe data de 7 mai. Au solicitat certificat de urbanism în care am inclus toate avizele necesare. Fiind stare de urgență suntem obligați conform legii să eliberăm certificatele de urbanism pe loc odată și cu autorizația de construcție dar cu specificația ca întâi să se obțină toate avizele.

”În două săptămâni ar trebuie să fie finalizat cu tot ce trebuie”

Bineînțeles și vizitarea parcului de către  consilierii județeni liberali, care a avut loc duminică, i-au făcut și mai activi. Au trimis deja o firmă și au început să amenajeze platforma pentru spitalul de campanie. De lucrări se ocupă firma EKY-SAM de la Târgu Frumos.

Așteptăm să se finalizeze, dacă este un obiectiv care ajută dar este și așa târziu, ieșim azi din starea de urgență intrăm în starea de alertă. Poate o să ajute pe viitor, sperăm să nu mai existe al doilea val de pandemie virală Covid și să fie utilizat dar să sperăm să nu fie utilizat, asta sperăm cu toții.

Duminica trecută trebuiau să îl monteze, dar au termen de execuție din câte am înțeles 14 zile. Deci în două săptămâni trebuie să îl finalizeze cu toate lucrările, corturile și cu tot ce se aduce: echipamente, aparate, tot ce trebuie”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

EKY-SAM SRL, firma de casă a lui POPA implicată și în amplasarea spitalului mobil

Lucrările de asfaltare de amploare din județul Iași au ajuns pe mâna unor persoane apropiate de Maricel Popa. Milioane de lei au intrat în conturile unor apropiați ai șefului CJ Iași.

Citeste si   VIDEO l Fără PARADĂ militară și fără PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ la IAȘI

Ion Echimov, cel care controlează firma Eky Sam SRL din Târgu Frumos este un personaj apropiat de Maricel Popa și indiferent că a participat cu Eky Sam SRL sau Eky Route SRL la asfaltări, a prins toate contractele mari organizate de Consiliul Județean Iași.

Magistrații Curții de Apel Iași au pronunțat pe data de 24.05.2018, sentința definitivă în dosarul de corupție în care firma EKY-SAM SRL, a fost judecată pentru acuzații de fraudă cu fonduri europene. Au mai fost condamnați, fostul primar al comunei Ion Neculce, dar și fostul viceprimar, Neculai MUSAT. Prejudiciul, de peste 6 miliarde lei, urmează să fie recuperat.

În motivarea sentinței magistrații Curții de Apel Iași au arătat ca au menținut decizia de condamnare, deoarece firma lui Echimov a recunoscut faptele

” Prin motivele de apele inculpata S.C. Eky  Sam SRL nu a negat săvârșirea acestei fapte de sprijinire a inculpatului Musat Neculai ci doar faptul că nu a acționat cu intenție directă,

invocând următoarele: că nu a acționat cu rea-credință, în condițiile în care documentele societății ce au fost ulterior folosite de inculpatul Musat Neculai au fost întocmite în condițiile erorii de fapt de către învinuiți (angajați de la Eky Sam – nr.) care au înregistrat în contabilitatea firmei date nereale.

Inculpata a mai arătat că pot fi imputate persoanei juridice (Eky – Sam -n.r) doar infracțiunile care au fost săvârșite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele acesteia de organele de conducere, de mandatari sau prepuși, care să fi acționat cu forma de vinovăție prevăzute de lege, respectiv  cu intenție directă”, se arată în sentința Curții de Apel.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ