Share

 

„Atentatele teroriste comise recent în Europa, în Franţa (Paris, Nisa, Avignon) în luna octombrie şi Austria (Viena), la 2 noiembrie, confirmă actualitatea ameninţării teroriste la adresa Europei, chiar şi în condiţiile în care continentul se confruntă cu o criză sanitară profundă, pe un trend ascendent”, a anunțat SRI într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Sistemul Naţional de Alertă Teroristă

Începând cu data de 5 martie 2020, Consiliul Suprem de Apărare a Țării – la propunerea SRI – a aprobat actualizarea Sistemului Naţional de Alertă Teroristă. De la această dată, în România, nivelul de risc terorist este reprezentat pe patru niveluri, după cum urmează:

Citeste si   VIDEO/ Proteste MASIVE în fața Parlamentului de la Chișinău. Protestatarii cer alegeri anticipate

*SCĂZUT (verde) – se instituie şi se menţine atât timp cât la nivel naţional nu există riscuri (sau dacă există, acestea sunt minime) de comitere a unui act de terorism*PRECAUT (albastru) – se instituie şi se menţine atât timp cât, la nivel național, există risc de producere a unui act de terorism, dar probabilitatea de comitere a acestuia este scăzută*RIDICAT (portocaliu) – se instituie şi se menţine atât timp cât, la nivel național, există un risc semnificativ de producere a unui act de terorism, iar probabilitatea de comitere a acestuia este ridicată*CRITIC (roșu) –  se instituie şi se menţine atât timp cât, la nivel național, există un risc iminent de producere a unui act de terorism. Acest nivel de alertă se poate institui atât în timpul săvârşirii, cât şi în urma săvârşirii unui act de terorism pe teritoriul României.

Citeste si   Ludovic Orban, precizări despre alegătorii care nu pot vota pe 6 decembrie - VIDEO

Prin trecerea de la un număr de cinci, la patru niveluri de alertă teroristă, se asigură un plus de claritate, flexibilitate şi pragmatism în stabilirea măsurilor necesar a fi luate de autorităţi pentru prevenirea sau combaterea acţiunilor de pregătire sau desfăşurare, pe teritoriul României, a unor acte de terorism.

În stabilirea nivelului curent de alertă teroristă, se utilizează două categorii de indicatori:

Citeste si   Românii din mai multe țări vor trebui să prezinte declarație pe propria răspundere când merg la vot. Peste 300 de secții în plus față de 2016

– informaţii disponibile, conţinând avertizări cu privire la evoluţii ce s-ar putea constitui în: vulnerabilităţi/ factori de risc/ ameninţări/stări de pericol/iminenţa unui atac terorist pe teritoriul României;- evenimente recente – manifestări explicite de orice natură ale unei entităţi teroriste de a realiza un atac terorist pe plan naţional/internaţional.

De la instituirea SNAT (2004) şi până în prezent, în România, nivelul de alertă teroristă a fost PRECAUT (ALBASTRU), cu excepţia unei perioade scurte – prilejuită de desfăşurarea la Bucureşti (2008) a Summit-ului NATO – când s-a decis ridicarea nivelului la GALBEN-MODERAT, potrivit SRI.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ