Share

5 zile după noua tentativă de atentat dejucată pe Champs-Elysées, a fost prezentat în Consiliul de miniştri de la Paris un nou proiect de lege antiteroristă

Teama asociaţiilor este ca nu cumva starea de urgenţă să nu devină norma, să nu intre în dreptul comun. Într-adevăr, două dispoziţii majore din starea de urgenţă riscă să devină permanente.

În primul rând, e vorba de percheziţiile administrative. Ele se vor numi de acum încolo « vizite şi sesizări ». Ele vor putea fi realizate zi şi noapte, ceea ce nu este posibil în legea actuală. Apoi, persoanele vizate de acest tip de măsură trebuie să reprezinte « o ameninţare de o gravitate excepţională pentru securitatea şi ordinea publică » şi să fie « în relaţie normală cu persoane sau organizaţii cu scopuri teroriste ».

Un judecător de la tribunalul din Paris va autoriza aceste percheziţii iar procurorul doar va trebui să fie în prealabil informat

A doua îngrijorare exprimată de asociaţiile de apărare a libertăţilor publice se referă la zona geografică delimitată impusă unor suspecţi. Nu mai e vorba deci doar de domiciliul forţat ci de un teritoriu, al unei comune de exemplu. Noile dispoziţii sunt prezentate drept « mai restrictive decât în starea de urgenţă, cu efecte ce urmăresc însă concilierea mai bună a eficacităţii supravegherii şi posibilitatea de a duce o viaţă privată şi familială normală ».

Aceste măsuri vor fi limitate la trei luni şi eventual prelungite dacă autoritatea administrativă aduce noi elemente, potrivit refi.ro.

Citeste si   #alegeriSUA: Ministrul Justiţiei atacă ''militantismul laic''

Suspectul nu mai trebuie să treacă pe la comisariat decât o dată pe zi faţă de maximum 4 pe zi sub regimul stării de urgenţă. Cu acordul lor, respectivele persoane vor putea alege să poarte un dispozitiv de supraveghere de tip brăţară electronică.

Opozanţii acestui proiect cer un control judiciar înaintea aplicării acestor măsuri ori actualul proiect nu prevede un control – al justiţiei administrative – decât a posteriori.

Citeste si   Tenis: Stefanos Tsitsipas, al doilea favorit, în optimi la Hamburg (ATP)

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ