Share

Statele Unite au exprimat preocupare şi condamnă vehement decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de recunoaştere a documentelor, inclusiv a paşapoartelor şi numerelor de înmatriculare auto, emise de autorităţile regiunilor separatiste din estul Ucrainei, scrie agerpres.ro

Preşedintele Vladimir Putin a emis sâmbătă seară un decret privind recunoaşterea în Rusia a documentelor, inclusiv a numerelor de înmatriculare auto, a cărţilor de identitate şi paşapoartelor, emise de autorităţile separatiste ale autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.

“Decizia s-a luat pentru protejarea drepturilor persoanelor în conformitate cu principiile şi normele umanitare internaţionale”, fiind o măsură “provizorie”, până la găsirea unei “soluţii politice” la conflictul din estul Ucrainei, a comunicat Kremlinul, potrivit site-ului agenţiei Tass.

Administraţia Donald Trump a condamnat vehement decizia Rusiei. “Recunoaşterea documentelor «republicilor» separatiste este îngrijorătoare şi incompatibilă cu obiectivele Acordului Minsk”, a reacţionat duminică, prin Twitter, Ambasada SUA din Ucraina.

Citeste si   #alegeriSUA: Washington Post îşi declară sprijinul pentru Joe Biden

Demisia consilierului pentru securitate naţională al SUA, Michael Flynn, este o chestiune internă şi nu are nicio legătură cu Rusia


Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a cerut sâmbătă Rusiei să contribuie la detensionarea conflictului din estul Ucrainei şi să aplice în totalitate Acordul Minsk. “Trebuie să ştiţi acest lucru: Statele Unite vor continua să tragă Rusia la răspundere, chiar dacă suntem în căutarea unor poziţii comune pe care preşedintele Donald Trump crede că le putem găsi”, a insistat Michael Pence.

“În cursul unei întrevederi cu preşedintele Petro Poroşenko, am evidenţiat susţinerea SUA pentru Ucraina şi pentru implementarea completă a Acordului Minsk”, a subliniat Mike Pence.

Confruntările militare între armata ucraineană şi insurgenţii separatişti s-au intensificat în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, iar de luni ar urma să intre în vigoare un nou armistiţiu. Administraţia prooccidentală de la Kiev şi Moscova se acuză reciproc de amplificarea confruntărilor militare.

Citeste si   Canotaj: Elisabeta Lipă, mândră de rezultatele obţinute la Europenele de juniori

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut pe 1 februarie Rusiei să îşi folosească “influenţa considerabilă” asupra rebelilor din estul Ucrainei pentru a pune capăt la cee ce el a descris ca fiind “cea mai gravă amplificare a încălcărilor” armistiţiului dintr-o lungă perioadă.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi rebeli proruşi, a izbucnit în martie 2014. Bilanţul este estimat la cel puţin 9.800 de morţi şi aproape 23.000 de răniţi.

Citeste si   Infectările cu COVID-19 ar putea atinge un număr de 19.200 zilnic în Germania (Merkel)

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ