Share

Parodontoza, una dintre cele mai grave afecțiuni dentare, este provocată de o igienă orală precară și care, netratată duce la pierderea definitivă a dinților

Pentru a înțelege această patologie, Dr. PĂTRAȘCU Ovidiu, medic stomatolog generalist, ne-a făcut o scurtă prezentare a tabloului clinic:

Parodontoza sau boala parodontală este o afecțiune cronică, de tip inflamator, care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. În timp, fără un tratament adecvat, boala va duce la distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții și implicit, la pierderea dinților.

Tabloul clinic este foarte simplu. În primă faza apare inflamația gingiei – gingivita. În mod normal, gingiile sănătoase sunt ferme și de culoare roz pal. Gingivita se manifestă prin modificarea consistenței și a culorii gingiei – devine moale, de culoare roșie violacee. De asemenea, papilele interdentare se inflamează și se desprind de pe dinți, apar dureri, senzație de prurit gingival și gingiile sângerează foarte ușor, chiar și la periaj cu periuța cu păr moale.

Citeste si   92.430 doze de VACCIN de la Pfizer ajung astăzi în ROMÂNIA! 11.700 doze vor ajunge și la IAȘI

Treptat, boala evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar. Apar pungile parodontale (“buzunărașe” formate între os și dinte în care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat etc.). În final, dinții sunt expulzați din alveolele dentare.

Diagnosticul de parodontoză este simplu și se bazează pe examen stomatologic cu o radiografie dentară detaliată, numită ortopantomografie. Pentru a verifica starea de sănătate a țesutului gingival, medicul dentist se va folosi de o sondă metalică gradată pentru a măsura adâncimea șanțului gingival. Sonda este introdusă lângă dinte, sub linia gingiei, în mai multe locuri din întreaga cavitate orală. Valorile obținute se trec într-un tabel, fiind apoi utilizate pentru stabilirea gradului de parodontoză.

În funcție de severitatea afectării, există mai multe moduri de a trata parodontoza

Dacă afecțiunea este în fază incipientă, se recomandă un tratament nechirurgical, minim invaziv: detartraj și surfasaj (îndepărtarea blocurilor de tartru), folosirea regulată a unei ape de gură sau aplicări de geluri cu antibiotic după curățarea profundă a pungilor.

În parodontoza avansată, tratamentul nechirurgical și o igienă orală satisfăcătoare nu mai sunt suficiente și se recurge la tratamentul chirurgical – operația cu lambou (chirurgie de reducere a pungilor parodontale). Procedura constă în efectuarea unor incizii mici în gingie, astfel încât o porțiune a țesutului gingival poate fi ridicat, rădăcinile dintelui fiind expuse pentru o mai bună curățare. Dacă parodontoza a cauzat o pierdere de masă osoasă, osul alveolar în care este prins dintele poate fi reconturat înainte de sutura țesutului gingival – grefa de țesut moale.

Mesajul meu pentru ieșeni este să nu neglijeze sănătatea orală și să meargă periodic la stomatolog, indicat fiind din 6 în 6 luni.

O igienă orală corectă presupune periajul dinților de 2 ori pe zi sau dacă este posibil, după fiecare masă

Pentru o igienă optimă, recomand pacienților mei să folosească mijloace de igienizare adjuvante: ața dentară, apa de gură, dușul bucal și periuțele interdentare. Periuța de dinți trebuie să fie moale și schimbată la cel mult 3-4 luni. De asemenea, recomand cu încredere folosirea unei periuțe de dinți electrice, un dispozitiv mult mai eficient în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului decât periuța de dinți obișnuită.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ