Share

Copiii români născuţi după data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat echivalentul în lei a 500 de euro. Potrivit articolului 356 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011, toţi copiii născuţi în ultimii 5 ani în România trebuie să primească de la stat această sumă. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, după ce împlinesc vârsta de 16 ani.

Deşi legea a intrat în vigoare de mai mulţi ani aceasta nu a fost aplicată până acum de către autorităţi. De ce? Deoarecere “aplicarea sa a fost prorogată succesiv prin ordonanţe de urgenţă (ultima e OUG nr. 83/2014, care, cf. art. 36, alin. 1, amână aplicarea art. 356 din LEN până la data de 1 ianuarie 2017)”, a transmis biroul de comunicare al Ministerului Educaţiei. Adică politicienii au decis să amâne aplicarea articolului pentru mai mulţi ani la rând.

Citeste si   Tragedie în Munții Bucegi: bărbat mort, după ce s-a prăbușit cu parapanta

Potrivit legii, statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Citeste si   Bilanț TRAGIC în prima linie COVID-19 din România: 40 de cadre medicale AU MURIT în ultimele opt luni

Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul respectiv un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont. Pentru sumele depuse în cont se plăteşte dobândă anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor Publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

Citeste si   Tradiționalul târg de Crăciun din Nurnberg, ANULAT din cauza epidemiei de coronavirus

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ