În cadrul rubricii “Agenda Primarului” ne propunem să venim în spirijinul unităților administrativ-teritoriale și să reliefăm eforturile pe care acestea le fac în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelulul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflam în comuna TOMEȘTI și discutam cu ȘTEFAN TIMOFTE, primarul comunei.

REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna Dvs?

Necesitățile sunt mari pentru că locuitorii din Tomești se deplasează cu mașina, este o comunitate activă care trăiește, este vie, nu este ca o comună în care oamenii merg cu căruța.

Primar Ștefan Timofte: Comuna Tomești se află în estul județului, la est de Municipiul Iași, pe malul drept al Bahluiului și al râului Jijia, în zona confluenței celor două râuri, pe pantele nordice ale Podișului Central Moldovenesc. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașul de punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova de la Albița. La Tomești, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ248D și din el se ramifică șoseaua județeană DJ249E. DJ248D duce spre nord la Holboca și spre sud-vest la Bârnova (unde se termină în DN24). DJ249E duce spre est la Țuțora.

Istoric

Cu ocazia săpăturilor efectuate la turnarea fundației unui pod în punctul “Costică Baran”, în anul 1971, s-au descoperit urme materiale datate din Neolitic. Ele au fost recoltate și analizate de arheologul C. Chirică, de la Institutul de Arheologie, și specificate în “Repertoarul arheologic al județului Iași” volumul al  II-lea. Acestea demonstrează faptul că teritoriul comunei a fost locuit din timpuri străvechi.

Din punct de vedere diplomatic, primul document găsit și datat 1485 este emis de Cancelaria Domnească de la Suceava, în timpul domnitorului Ștefan cel Mare. În document se arată că domnitorul întărește cu pecetea să “Moșia Tomești” lui Toma, nepotul lui Oană Stângaciul, considerându-l “supus credincios”, pentru el și urmașîi lui, în vecii vecilor.

Ulterior, localitatea Tomești apare menționată în cronici ce datează din anii 1492 și 1497, când același domnitor face câteva acte de donație și împroprietărire pentru unii dintre supușii lui, de altfel boieri renumiți prin curaj, spirit de sacrificiu și înaltă ținută morală.

Comuna Tomești face parte din zona metropolitană, fiind  o comună în plină dezvoltare. Este una din cele mai sigure comune. Eram cândva pe primul loc ca infracționalitate, acum suntem pe ultimul.
O anchetă a poliției județului Iași împreună cu oameni din cadrul consiliului județean au scos la iveală acest lucru. Acest fapt a fost posibil datorită multor factori: Poliția Locală, camerele supraveghere, intervenția mea atunci când au fost probleme, iluminatul public.

Comuna Tomești este primitoare și ofertantă pentru cei care vor să locuiască aici sau să-și deschidă o afacere. Este o comună prietenoasă și în dezvoltare. Are aproximativ 8000 de locuitori, ceea ce înseamnă că are și forță de muncă, un cartier de blocuri și oameni care știu ce înseamnă munca.

Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comună le are ?

În această primăvară am plantat vreo 800 de trandafiri, 1000 copaci ornamentali, flori, amenajăm parcuri, trotuare, curățenie, tot felul de activități de sezon.

În primul rând, bugetul față de anul trecut s-a redus, mă refer la bugetul pe care îl alocăm dezvoltării comunei. În schimb, au crescut salariile pentru angajații din primărie, au crescut salariile asistenților personali și din acest motiv a scăzut cu 50 la sută bugetul pentru dezvoltare.

Necesitățile sunt mari pentru că locuitorii din Tomești se deplasează cu mașina, este o comunitate activă care trăiește, este vie, nu este ca o comună în care oamenii merg cu căruța. Prin urmare, bugetul nu este suficient, cu toate că că noi suntem o echipa în cadrul primăriei care accesăm fonduri.

Toate fondurile accesate sunt cu cofinanțare și  avem o strategie de finanțare care vizează creșterea nivelului de trai din comuna noastră. În ansamblu, n-aș putea spune că avem un buget rău.

 Ce lucrări specifice aveți pregătite pentru această primăvară ?

Consider că o comunitate fără cultură, religie și sport este o comunitate fără viață. Eu am ținut cont de acest slogan și am prioritizat lucrurarile în funcție de aceste principii.

În această primăvară am plantat vreo 800 de trandafiri, 1000 copaci ornamentali, flori, amenajăm parcuri, trotuare, curățenie, tot felul de activități de sezon. Dacă va plimbați prin comună vedeți oameni care muncesc și fac activitățile de care tocmai v-am spus.

REP: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?

În ceea ce privește lucrările pe care le-am început menționăm:

 1. Aleea Trandafirilor pe care montăm stâlpi ornamentali, foișoare și pavaje;
 2. Amenajarea parcurilor (vulcanizare și ROCOTOM);
 3. Extinderea rețelei de gaz metan pe strada Stupinelor – din 3500 m s-a montat țeava pe 1500 m;
 4. Amenajarea străzilor Valea Lupului, Șoseaua Veche, Aluniș, Izlaz în vederea asfaltării după Paști.
 5. Amenajarea străzii în satul Chicerea, care face legătura de la DC44 cu DN28, spre școală, pe lângă dispensarul nou făcut;
 6. Plantarea de arbori ornamentali, Prunus și Arțari (1150 buc), de-a lungul trotuarului pe DN28 și în cartier, cât și de trandafiri (1100 buc) (cartier);
 7. Construirea trotuarului de-a lungul DN 28 cu pasarelă de trecere la Podul Vătafului și delimitări cu stâlpi de delimitare;
 8. Împrejmuirea sălii de sport cu gard metalic ornamental și pavarea aleei la Amfiteatru;
 9. Construirea unui zid de sprijin cu parapet și pavarea căii de acces către Amfiteatru;
 10. Reamenajarea spațiului de la grătare cu foișoare, grătare, bănci, alei pavat;
 11. Lucrări de amenajare a parcărilor în cartierul din Tomești, în față blocului 4 ISCIP;
 12. Lucrări de întreținere a rigolei de pe DN28 și a curățeniei în jurul depozitelor de gunoi
 13. Rețea de canalizare pe strada Cîrlig.

Vrem să construim în fiecare sat canalizare, terenuri de sport, școli, casă de cultură, să modernizăm iluminatul public, să construim un muzeu al satului.

Ne propunem să modernizăm cartierul și să construim termosistem la blocuri. Am făcut un demers către parlamentarii ieșeni să facă un proiect legislativ în acest sens, pentru ca autoritățile publice să poate investi în blocuri. Dorim, de asemenea, să înlocuim acoperișurile pentru că reprezintă un pericol pentru cetățeni.

Ne dorim o comună peste standardele de la oraș. De pildă, am văzut în Europa școli mai slab dotate ca la noi. Suntem într-o asociație cu 9 țări din UE printre care Italia, Spania, Scoția, Anglia, Polonia, Ungaria și am avut ocazia să merg prin mai multe școli în vizită. De aceea va spun că am observat condiții mult sub nivelul celor din Tomești. Îmi doresc că cei de aici să aibă toate condițiile, să stea lângă părinți, lângă copii și să dezvoltăm comuna împreună, așa cum își dorește fiecare.

Consider că o comunitate fără cultură, religie și sport este o comunitate fără viață. Eu am ținut cont de acest slogan și am prioritizat lucrurarile în funcție de aceste principii. M-am axat pe dezvoltarea școlilor, troițelor, monumentelor, crucilor și am sprijinit bisericile.

În ceea ce privește cultura, avem un amfiteatru în aer liber și oferim spectacole gratuite cu artiști din zona Moldovei și locali. Avem și teatru pentru copii, apoi spectacol pentru adulți. În continuare modernizăm acest amfiteatru, dorim să mai adăugăm niște bănci că să se poată ridică la nivelul standardelor comunei noastre.

Avem în plan să construim și o casă de cultură, vrem să construim în sate cămine culturale, iar în cartier un mic loc pen-tru pensionari, un club al lor. Când merg undeva și văd ceva de calitate încerc să implementez și la Tomești.

Toate satele au loc de joacă, de odihnă și de fitness. În cartier avem locuri de joacă moderne, parcuri care se apropie ca nivel de cele de la oraș. Asta înseamnă mulțumirea sufletului. Degeaba avem canalizare, asfalt, dacă sufletul este trist. Cel mai important lucru este ca sufletul să fie mulțumit. Ca sufletul să fie mulțumit, trebuie să aibă biserici, locuri de joacă, oamenii să poată face sport. Atunci când faci sport, creierul secretă substanța fericirii. Prin urmare, ne dorim să creem cele mai bune condițîi pentru oameni aici la noi în comună că ei să se recreeze, să fie liniștiți și fericiți.

Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunitățîi sub aspect social ?

Avem grijă de centrul de zi unde ne ocupăm de hrănirea a 25 de copii. Avem mulți copii pe care îi sprijim, copii pe care i-am trimis la operație în străinătate. Am sprijnit copiii care au avut nevoie de operații în afară țării. Unul dintre ei a avut nevoie de o operație la ochi, alții infecții în sânge.

Tot ce se întâmplă în Tomești poartă amprenta Primăriei. De exemplu, am organizat un grup de lucru și construim o casă care a ars. Sunt implicați preotul, oameni de afaceri, oameni bine intenționați, voluntari, toți sub îndrumarea noastră. Sunt oameni care lucrează acolo în mod voluntar și gratuit pentru a reface acea casă și țin să le mulțumesc pe această cale. Ori de câte ori se întâmplă tragedii sărim în ajutorul oamenilor.

Avem grijă de centrul de zi unde ne ocupăm de hrănirea a 25 de copii. Avem mulți copii pe care îi sprijim, copii pe care i-am trimis la operație în străinătate. Am sprijnit copiii care au avut nevoie de operații în afară țării. Unul dintre ei a avut nevoie de o operație la ochi, alții infecții în sânge. Am ajutat inclusiv o doamna cu cancer care trebuia urgent operată. De asemenea, asigurăm un minin de ajutor celor care nu au venit pentru înmormântări. Dăm în jur de 500 de lei, depinde de situația lor financiară.

Ne puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comună Dvs pe parcursul anului?

Sala de sport e gazda tuturor activitătilor sportive. S-au desfășurat campionate naționale, Cupa României la box, mini-fotbal și în curând se vor desfășura campionate la nivel național și internațional pentru că sala de sport din Iași e suprasolicitată și aglomerată. Sala de aici este modernă și suntem deschiși pentru orice eveniment sportiv, contra cost desigur, dar consturile sunt mai mici decât la Iași.

Inclusiv Maratonul Blessing Hearts s-a desfășurat la noi. Au fost 2 ediții organizate la noi. Concursul Maratonul Blessing Hearts este un proiect organizat de echipa de alergători a Asociației Blessing Hearts.

Proiectul urmărește scoaterea din anonimat a zonelor împădurite din jurul Iașului și punerea acestora pe harta celor mai importante competiti de trail din zona Moldovei istorice, și, de ce nu, chiar din țară.

Maratonul Blessing Hearts este un proiect caritabil conceput de Asociația Blessing Hearts cu scop umanitar, sportiv și social, menit să contribuie la protejarea naturii și promovarea județului Iași.

Pe plan cultural, începând de pe 15 august până pe 8 septembrie, în fiecare duminică are loc în amfiteatrul în aer liber, spectacole gratuite atât pentru copii cât și pentru adulți. Avem o echipă de fotbal care activează în liga a 4 a. O echipa de copii născuți în anul 2006 care a ajuns în finala Cupei Satelor la nivelul județului Iași, alături de Ruginoasa.

Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora?

Din păcate, autoritățile județene nu pot să intervină mai mult într-o localitate, Există o formulă după care dau bani pentru comune.

Am o relație foarte bună, numai că, așa cum spuneam, nu pot să dea nici mai mult nici mai puțin decât după o formulă bine stabilită.

Domnule Primar, vă urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate.

LĂSAȚI UN MESAJ