Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași (CRTS Iași) pentru a discuta proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale cu managerul instituției, Gabriela Lavinia SCRIPCARU.

DESPRE SCRIPCARU GABRIELA LAVINIA

Lavinia Gabriela Scripcaru, medic specialist în medicină generală, medic primar în laborator clinic, profesor universitar și autor a peste 100 poezii, este managerul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași încă din anul 1989. Pe parcursul activității sale, Dr. Lavinia Scripcaru a bifat numeroase reușite pentru medicina ieșeană, implicându-se în diverse campanii și parteneriate pentru o bună funcționare a centrului.

SCURT ISTORIC AL CRTS IAȘI

Transfuzia de sânge, o idee controversată în vechime, a revoluționat medicina la începutul secolului XX, când medicul Karl Landsteiner a descoperit grupele de sânge. În anul 1923 au avut loc primele transfuzii de sânge la București, iar în anul 1942 s-a înființat la Iași Centrul de Conservare și Transfuzie Sanguină sub coordonarea Prof. Dr. I. Nicolau.

R: Care este bugetul instituției pentru anul 2019 și cum se realizează finanțarea?

Lavinia Scripcaru: Finanțarea Centrului de Transfuzii Iași se realizează din fonduri de la Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Hematologie transfuzională și de asemenea din bugetul local pentru drepturile donatorilor. Noi  ne folosim și de fondurile proprii prin care putem face diferite achiziții și din care reușim să plătim un cuantum de aproximativ 18% din salariile celor 31 angajați.

R: Ne puteți face o scurtă descriere a transformărilor prin care a trecut spitalul în ultimii ani?

L.S: Pe parcursul celor 30 ani de activitate, am asistat la numeroase transformări care au avut loc în acest centru. În primul rând, s-a trecut de la colectarea sângelui în flacoane de sticlă refolosibile (care ridicau o serie de probleme) la sisteme de pungi sterile, de unică folosință, care se deschid efectiv în fața fiecărui donator de sânge, astfel încât nimeni nu trebuie să se teamă gândindu-se că ar putea contacta o anumită infecție.

Citeste si   De ce să alegi un Echipament Profesional de Protecție la Sablare

Dacă în anii ’90, 75-80% din sânge se folosea sub formă de sânge total, în momentul de față avem aparatura necesară pentru a separa 100%  unitățile de sânge recoltate pentru ca pacientul aflat în nevoie să primească acea parte de sânge care îi lipseșete efectiv.

R: Ce proiecte are CRTS Iași  în derulare pentru perioada 2019-2020?

L.S: Iașiul este un oraș universitar, unde vin să se trateze pacienți și din celelalte județe ale Moldovei. Pentru a face față solicitărilor și pentru a avea un stoc permanent de sânge, ar trebui să avem zilnic un număr de 80-100 donatori, ori în momentul de față, abia dacă putem avea 40 de recolte pe zi, adică jumătate din necesar.

Din punctul meu de vedere, soluția este informarea corectă a populației prin promovare continuă și susținută în care să fie implicați toți factorii, începând de la nivel național și până la nivel local.

În acest sens, proiectele noastre sunt legate în primul rând de promovarea actului de donare de sânge. Facem eforturi continue și încercăm să găsim un număr cât mai mare de parteneri cu care să putem colabora în vederea promovării și informarii populației despre donarea de sânge și adeseori îi implicăm activ în astfel de acțiuni.

Citeste si   „Serile bobocilor” organizate diferit la USAMV Iaşi

De asemenea, noi organizăm colecte mobile pentru a ieși în întâmpinarea celor care și-ar dori să doneze, dar nu se pot deplasa la Centrul de Transfuzii. Ne dorim să facem cât mai multe astfel de colecte mobile, dar ne este aproape imposibil întrucât numărul personalului este foarte mic, ori în momentul în care se face o astfel de campanie, se ia jumătate din personal, iar Centrul de Transfuzii rămâne descoperit.

R: Care sunt avantajele donării de sânge și ce beneficii îi sunt acordate donatorului?

L.S:  Putem vorbi despre avantaje din 3 puncte de vedere: spiritual, fizic și financiar. În primul rând, vorbim despre mulțumirea sufletească. Acel confort psihic că ai reușit să faci BINE și să îți ajuți aproapele.

Apoi, din punct de vedere fizic, vorbim despre o creștere a imunității organismului. Statisticile au demonstrat o scădere de până la opt ori a riscului de a face infarct miocardic sau AVC în rândul persoanelor care donează sânge în mod regulat.

Donarea regulată scade riscul apariției formelor de cancer și bolilor inflamatorii, întrucât măduva este stimulată să producă și să elibereze celule noi. Se reduce vâscozitatea sângelui, colesterolul scade și implicit, durata de viață a donatorilor fideli crește cu cel puțin 4 ani față de cea a unui om care nu a donat niciodată.

În urma donării, celulele sunt mereu întinerite.

Un alt aspect foarte important este faptul că în momentul în care donatorul suferă un accident urmat de o pierdere de sânge, organismul se adaptează mult mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge prin donare.

Citeste si   PEȘTELE le-a adus o lucrare penală! Poliţiştii de FRONTIERĂ cercetează trei bărbați pentru BRACONAJ PISCICOL.

Din punct de vedere financiar, donatorul beneficiază de un control medical și numeroase analize de sânge în mod gratuit: determinarea grupei sanguine, Rh, infecția cu virus hepatic B, C, HIV, leucemie, sifilis, glicemie, hemoleucogramă completă ș.a.m.d. Apoi, donatorul primește 7 tichete de masă în valoare de 60 lei, tichete acceptate în numeroase magazine și supermarketuri.

De asemenea, donatorii beneficiază timp de o lună de o reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun, iar în cazul donatorilor din mediul rural, de un decont total al biletelor de călătorie, dus – întors.

Cu toate că primesc atât de multe beneficii, oamenii nu se înghesuie să doneze sânge. În timp ce în Franța 50% din populație a donat sânge măcar o dată, la noi aproximativ 2% din populație au făcut acest act.

R: Care este mesajul dvs pentru ieșeni?

L.S: Mesajul meu pentru ieșeni să aibă în vedere faptul că viața trebuie să aibă prioritate. Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă. Haideți să facem un efort și să devenim o echipă, atât dumneavoastră, cât și noi, salariații Centrului de Transfuzii din Iași și să facem un cadou celor care de sărbători nu se află acasă, ci sunt pe patul de spital, în așteptarea picăturii roșii salvatoare. Fără dumneavoastră, acest lucru nu este posibil. Nu există fabrici de sânge. Există doar oameni.


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Donez sânge de peste 25 de ani. 15 ani am locuit în străinătate și vreau să vă spun că beneficiile, exceptând cele de ordin financiar la care aș renunța oricând (donarea este benevolă), sunt mult mai mari: analize medicale generale de două ori pe an în urma cărora , dacă ceva nu este chiar cum trebuie, medicul de la centrul de recoltare îți poate da trimitere la specialist. Totul gratuit. Nu mai pun la socoteală faptul că am un cod de donator în U.E. care în România nu are nici o valoare pentru că nu există baza de date. Păcat…

LĂSAȚI UN MESAJ