Share

Stresul este orice schimbare a mediului care face corpul  să reacționeze și să se ajusteze ca răspuns. Organismul reacționează la aceste schimbări cu răspunsuri fizice, mentale și emoționale.

Stresul este o parte normală a vieții. Multe evenimente care se întâmplă cu fiecare și în jurul nostru induc stres asupra organismului.

Cum afectează stresul sănătatea?

Corpul uman este făcut să experimenteze stresul și să reacționeze la acesta. Stresul poate fi pozitiv („eustress”) – cum ar fi obținerea unei promovări la locul de muncă sau primirea unor responsabilități mai mari – păstrându-ne în alertă și gata pentru a evita pericolul. Stresul devine negativ („distres”) atunci când o persoană se confruntă cu provocări continue, fără confort sau relaxare între provocări. Drept urmare, persoana devine suprasolicitată și crește presiunea legată de stres.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Distresul poate duce la simptome fizice, inclusiv dureri de cap, afecțiuni digestive, tensiune arterială crescută, dureri în piept și tulburări de somn. Cercetările sugerează că stresul poate produce sau agrava anumite simptome sau boli.

De asemenea, stresul devine nociv atunci când oamenii consumă alcool, tutun sau droguri pentru a încerca să-i atenueze efectele. Din nefericire, în loc să amelioreze stresul și să readucă corpul la o stare relaxată, aceste substanțe tind să mențină corpul într-o stare stresată și să provoace mai multe probleme.

Stresul are o mare legătură cu felul în care interpretăm evenimentele”

„Stresul are o mare legătură cu felul în care interpretăm evenimentele. Dacă facem o confuzie între lucrurile care stau în controlul nostru și lucrurile care nu stau în controlul nostru, cel mai probabil ne vom simți stresați. Acest lucru se datorează faptului că vom depune eforturi frustrante și vom avea așteptări în privința acelor aspecte din viață pe care nici nu le putem controla, nici nu le putem preveni în vreun fel.

Este bine să fim luptători, dar este la fel de înțelept să ne dăm seama dacă o sarcină ori o situație de viață ne depășește puterile. Și atunci, varianta mai bună este să facem tot ce putem și să acceptăm incertitudinea în ceea ce privește lucrurile care ne depășesc.

Mare parte din presiunile pe care le punem asupra noastră sunt „dogme interne” sau lucruri pe care nimeni nu ni le cere cu adevărat. Imperative de tipul „trebuie să-mi iasă perfect” ori „trebuie să fiu cel mai bun” provin, de regulă, din postulate aflate în propria noastră minte. Și pe acelea suntem chemați să le corectăm sau, cel puțin, să le modulăm cât de cât”,  a declarat Dr. Tudor-Ștefan Rotaru, Șef de Lucrări în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, psiholog și psihoterapeut.

 

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ