Share

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugurat, odată cu deschiderea anului universitar, parcul dintre căminele T9 – T10 – T11, o zonă verde reabilitată complet după ce doi studenți ai universității, Georgiana Butnariu și Mihael Ionuț Furdu, au câștigat anul trecut premiul de 40.000 de lei la concursul de creativitate în dezvoltarea urbană „IAȘI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK”, organizat de Fundația Comunitară din Iași.

Parcul a fost transformat complet: dintr-o zonă neamenajată, unde aleile pe care mergeau studenții erau cărări bătătorite de pământ și spațiul verde era neîngrijit și neîntreținut, acum este un hub plin de viață în campus, loc de întâlnire al tinerilor. Au fost decapate aleile vechi, a fost adus terenul la nivel, s-a regândit traseul de alei ca să conecteze acum toate punctele de interes din zonă, ținând cont de drumurile studenților.

Citeste si   (P) PSD Iași: ”Ciocoii de ieri, LIBERALII de azi! Cresc taxele și IMPOZITELE locale în primăriile CONTROLATE de PNL-iști”

A fost realizată o investiție în iluminat modern cu consum redus de energie cu becuri led, de ultimă generație, cât și într-un sistem de irigare cu senzori de ploaie, de pornire automată și de zi / noapte.

În mijlocul parcului însă stă conceptul studenților: o zonă unică în Iași de mobilier urban, amenajată din materiale de bună calitate, gândită ca o scenă înconjurată de trei zone înalte, vălurite, pe care se poate sta la mai multe niveluri sprijinit, cât și o zonă mai joasă, tip bănci.

„Ne-am gândit la conceptul acesta de spațiu care să adune un colectiv pentru că zona verde e fix lângă biroul ligilor din campus. A ieșit fix cum am vrut să iasă, am avut foarte multe variante până la cea finală, am făcut și unele compromisuri fiindcă a fost dificil de pus în aplicare, dar proiectul final este așa cum am plănuit”, a declarat Georgiana BUTNARIU, unul dintre studenții care a avut ideea proiectului.

Pe lângă cei aproape 10.000 de euro atrași de studenți, cu care s-a realizat mobilierul urban, investiția universității a mai fost de peste 25.000 de euro pentru a realizat lucrările de amenajare integrală a parcului, iar Primăria Municipiului Iași a recompensat la rândul ei inițiativa studenților amenajând integral tot parcul cu gazon.

„Cred că suntem primul caz de universitate din România unde doi studenți gândesc un proiect, se duc la un finanțator, se înscriu într-o competiție, doar ca să își înfrumusețeze campusul în care trăiesc. Și vorbim de 10.000 de euro, o sumă semnificativă. Noi nici nu am aflat, ne-au anunțat cu o zi înainte să depună proiectul și i-am sprijinit 100%.

Mai mult, le-am promis că dacă vor câștiga finanțarea vom suplimenta și noi bugetul cu încă pe atât, cu 10.000 de euro, dar am ajuns să suplimentăm bugetul cu peste 30.000 pentru că a ieșit ceva foarte frumos”, a declarat ing. Bogdan BUDEANU, directorul Campusului ”Tudor Vladimirescu”.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ