Share

Județul Suceava se află în alertă sanitar-veterinară, după ce s-a confirmat un nou focar de pestă porcină africană în satul Corocăiești, comuna Verești, într-o gospodărie particulară, unde au murit o scroafă și 3 purcei.

Direcția Sanitar-Veterinară informează că s-au dispus măsurile necesare. Animalele lovite de boală au fost îngropate conform legii, după care s-a dispus dezinfecția spațiilor și constituirea zonei de protecție pe o rază de 3 km. 

Citeste si   VIDEO I Interpreta de muzică populară Andra MATEI: „Pentru mine, PANDEMIA a venit la pachet și cu BUNE și cu RELE”

Contactați de reporterii Ziarului Bună Dimineața Suceava”, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a făcut un apel către suceveni, că acest virus nu este tratabil, nu are vaccin și nu există tratament și roagă populația dacă sacrifică un porc să îl consume strict în gospodărie.

„Rugăm lumea să colaboreze cu noi, întrucât nu vom ucide porcii, noi îi luam doar în evidență, și îi rugăm pe oameni să ne semnaleze orice semn de îmbolnăvire a porcilor.

Totodată, semnele clinice sunt foarte distincte, porcii care se îmbolnăvesc prezintă pete roșiatice-violet pe corp, refuză hrana, au scurgeri nazale și în principal sangvinolente, iar moartea survine în 2-3 zile de la debutul bolii.

Boala nu este tratabilă, nu are tratament și nu există nici vaccin. Virusul este foarte rezistent, poate persista câteva luni în sol și pe cadavrele animalelor infestate, de asemenea produsele din carne chiar și cele congelate pot avea acest virus, a declarat directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ