Share

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au finalizat ancheta în cazul faptei de viol comise în luna mai a acestui an, la Solca, unde o fată de 15 ani, internată la Centrul de Plasament din localitate, cu grave probleme psihice, a fost violată în casa fostului primar Alexandru Mirăuţă, scrie monitorulsv.ro 

Din ancheta procurorilor rezultă că Mirăuţă, în vârstă de 83 de ani, a participat efectiv la comiterea faptei, minora fiind violată pe rând de octogenar şi de cei doi minori care au adus-o în casa sa. Înainte de a fi violată, minora a fost îmbătată, fapt deosebit de grav având în vedere că se afla sub tratament medical psihiatric. De altfel, fata a ajuns la spital în comă alcoolică de gradul II.

Cum a ajuns minora în casa fostului primar

Din ancheta poliţiştilor şi a procurorilor rezultă că pe 7 mai 2016, în jurul orei 15.30, minora de 15 ani, internată în Centrul de Plasament „Mihail şi Gavril” Solca, se deplasa pe strada din apropierea centrului şi a fost acostată de doi tineri, unul dintre ei internat şi el în acelaşi centru. Fata este diagnosticată cu grave tulburări de comportament cu pulsiuni, fenomene anxioase şi intelect la limită, aflându-se, după cum am mai arătat, sub tratament medical psihiatric.

Citeste si   SUMAL- noua versiune a sistemului de URMĂRIRE a trasabilității materialelor LEMNOASE! Mihai GĂȘPĂREL: „Transportul materialului LEMNOS nu se va mai face utilizând documente tip TIPĂRITE, totul va fi ELECTRONIC”

Băieţii i-au cerut fetei să meargă cu ei la locuinţa bătrânului, pentru a întreţine relaţii sexuale contra sumei de 150 de lei. Din cercetări rezultă că fata a refuzat, moment în care a fost ameninţată. Cei doi minori i-au spus apoi că oricum nu va face sex cu bătrânul ci doar îl vor păcăli şi îi vor lua banii. Cert este că cei trei au ajuns la locuinţa lui Mirăuţă, unde bătrânul a scos trei sticle de vin de 2,5 litri şi a plecat să facă rost de bani. Cei doi tineri au început să bea în curtea locuinţei şi i-au propus minorei să bea şi ea, pentru a face întrecere. Fata a băut cinci pahare de vin, moment în care a intrat în stare de inconştienţă.

Angajaţii centrului au găsit fata dezbrăcată în casa bătrânului

Din cercetări rezultă că ulterior minora a fost dusă în casă, pe un pat, unde cei trei au întreţinut pe rând relaţii sexuale cu ea.

La plecare, cei doi tineri au primit de la bătrân suma de 60 de lei şi o sticlă de vin.

Citeste si   PRO ROMÂNIA SUCEAVA abordează cu ÎNCREDERE alegerile parlamentare! Analiza LISTEI pentru Camera DEPUTAȚILOR și Senat

Fata a rămas singură în casa bătrânului, fără ca acesta să anunţe autorităţile privind starea acesteia. Când la poarta lui au ajuns angajaţi ai centrului, care o căutau pe fată de ceva vreme şi care aflaseră ce s-a întâmplat de la ceilalţi doi autori, bătrânul a recunoscut că minora este în casă şi le-a dat voie să intre. Fata avea să fie găsită de doi angajaţi ai centrului pe un pat, dezbrăcată şi în stare de inconştienţă.

Nici unul dintre inculpaţi nu a recunoscut violul

Procurorii au arătat că bătrânul a negat săvârşirea faptei de viol, declarând că la domiciliul său au venit doi băieţi şi o fată, au consumat vin, însă el nu a întreţinut relaţii sexuale. Un alt inculpat, Alexandru C., în vârstă de 16 ani, a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu fata, însă a declarat că aceasta a fost de acord. Al treilea inculpat, Horia Marius T., în vârstă de 17 ani, nu a dat nici un fel de declaraţii.

„Nici nu am pus mâna pe ea, ăştialalţi (n.r. cei doi tineri) au violat-o”, a declarat bătrânul în faţa ziariştilor, în timp ce era prezentat la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă, în luna mai a acestui an.

Citeste si   Managerul SJU Suceava: În noiembrie-decembrie estimăm că se va impune triplarea numărului de paturi pentru patologia COVID-19

Alexandru Mirăuţă a fost primar al comunei Solca în mandatul 1996-2000.

Circumstanţele agravante ale acestui caz de viol

Procurorii au arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată că starea de beţie în care a fost adusă fata a pus-o în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa în vreo formă. Chiar şi dacă s-ar presupune că a existat un acord al fetei, acesta nu poate fi luat în considerare, având în vedere tulburările psihice ale fetei şi consumul de băuturi alcoolice.

„Cei trei inculpaţi au profitat de imposibilitatea victimei de a-şi exprima voinţa, aceştia folosindu-se în mod conştient de starea de vulnerabilitate a victimei. Această folosire, reprezintă, în fapt, o constrângere mijlocită, fiindcă a abuza de o stare care face imposibilă opunerea înseamnă a realiza o constrângere”, şi-au explicat anchetatorii motivele trimiterii în judecată a celor trei, pentru infracţiunea de viol. Iniţial, faţă de cei doi minori s-au făcut cercetări şi pentru proxenetism, însă ei nu au fost trimişi în judecată şi pentru această infracţiune.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, toţi cei trei inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ