Share

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ MINISTULUI MEDIULUI, Dl. Costel ALEXE

“Sunt problemele de Mediu din IAȘI pe masa Ministrului ALEXE?

Situația exactă a POLUĂRII din IAȘI, pe care actualul Ministru al MEDIULUI, climatologul Costel ALEXE ar trebui să le cunoască

Context politic favorabil Iașului!

Prin intermediul PNL, Iașul a dat actualul Ministru al Mediului în persoana deputatului liberal Costel ALEXE. Ministrul, a absolvit în anul 2012 doctoratul în Climatologie, Meteorologie.

Liberalul se află la primul mandat de parlamentar și activează în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din aprilie 2014. Deși problemele de mediu la nivelul municipiului Iași sunt vizibile și se agravează de la un an la altul, climatologul Alexe nu și-a manifestat interesul față de gradul ridicat de poluare înregistrat la Iași.

Situația este cu atât mai stranie cu cât liberalii ieșeni, din Consiliul Local Iași au atras în numeroase rânduri atenția asupra gradului ridicat de contaminare a mediului înconjurător. Pentru starea de degradare a mediului, liberalii au considerat că principalul vinovat este Primăria Municipiului Iași. Situația în sine întărește suspiciunile că între Primarul Iașului, Mihai Chirica și Președintele PNL Iași, Costel ALEXE ar exista un blat politic.

Dacă este să ne legăm de componența actuală a Guvernului, putem spune că Iașul poate beneficia de pe urma ministeriatului asigurat de liberal Alexe la Ministerul Mediului.  În primă fază, Ziarul Bună Dimineața Iași se va asigura de faptul că actualul Ministru al Mediului cunoaște cu acuratețe problemele de mediu înregistrate la Iași, dar și soluțiile aferente rezolvării acestora.

Citeste si   Demisii în lanț din PSD, după ce un membru important a părăsit partidul

Contextul general

Există o clasă largă de poluatori. Aceștia  generează varii poluanți care se răspândesc în atmosferă și care se transformă. Se regăsesc deopotrivă și particule micrometrice, dar și gaze toxice.

O parte dintre compuși devin mai agresivi cu mediul, cu oamenii, induc fenomene meteo tot mai severe. De asemenea, fenomenele meteorologice pot influența dinamica acestor compuși prin amestecul lor și presarea la sol, prin formarea unui smog toxic, un cocktail de substanțe chimice, noxe, particule micrometrice, etc.

Fiecare zonă a orașului trebuie monitorizată adecvat, în timp real. Astfel, în urma măsurătorilor  să se poată identifica măsurătorile reale de la o zonă, la alta, etc. Fiecare oraș are un specific de poluare. Ploieștiul, spre exemplu, nu se compară cu Iașul și nici invers!

Fără studii de impact asupra întregii regiuni, nu putem obține rezultatele scontate

Fără studii de impact asupra întregii regiuni, fără monitorizarea continuă a întregului spectru de poluatori si poluanți, a modului cum interacționează și cum se propagă în atmosferă, a modului cum se transformă și când o fac, la sol și în altitudine, măsurile nu pot avea un rezultat pozitiv.

Citeste si   Primele explicații din PSD după difuzarea, la Realitatea PLUS, a fotografiei în care Marcel Ciolacu a fost surprins încălcând regulile anticoronavirus

Anumite taxe de poluare sau interzicerea circulației pe anumite segmente de drum, fără un studiu riguros și o analiză de impact privind un spectru larg de compuși chimici toxici, sunt măsuri care nu rezolvă problema poluării.

Măsurile eficiente vor putea fi luate exclusiv după ce infrastructura de monitorizare va fi adaptată cerințelor acestui secol. Cerințe care nici în UE nu sunt implementate atât de riguros pe cât ar fi necesar.

După ce măsori, intervii direct asupra unei clase de poluatori, restricționezi anumite zone pentru un anumit tip de trafic, corelezi semaforizările cu poluarea, cauți să implementezi măsuri în timp real.

Dezvoltarea transportul în comun în funcție de situația hărților de poluare în timp real. acoperirea cu vegetație a unor anumite zone predispuse la unele categorii de poluanți sunt doar câteva măsuri care ar putea dimunua gradul de poluare.

Este necesară implementarea unor aplicații prin care populația să fie prevenită în timp real asupra claselor exotice de poluanți. Pentru scăderea poluării este necesară avertizarea companiilor poluante în special în momentul apropierii iminente a inversiei termice. Pentru a avea rezultate positive este necesară înțelegerea clasei de poluatori, modul în care aceștia afectează societatea, controlul fix al poluatorilor pe intervale de timp predefinite cât și a zonelor cu deversări și a gropilor de gunoi.

Citeste si   Edilul din Șotrile, condamnat pentru pornografie infantilă, nu renunță la Primărie. Vrea să candideze din nou

Măsuri de maximă urgență ce ar trebui luate de Ministerul Mediului

O primă măsură (Urgență ZERO) ce ar trebui luată de Ministerul Mediului este creșterea procentul din PIB dedicat infrastructurii de monitorizare a unui spectru mai larg de compuși chimici adecvat arealului de poluare (Iași, Ploiești, București, Timișoara, etc) cu echipamente mobile de înaltă sensibilitate pentru URMELE DE GAZE (pentru a interveni punctual în zone critice cu fum, acolo unde sunt mirosuri persistente, gaze toxice, gropi de gunoi, etc).

Se impune o creștere a alocației bugetare pentru APM privind creșterea numărului de cercetători, de specialiștii de marcă (cu activitatea de cercetare recunoscută la nivel național și mondial) care să efectueze în teren, dar și în laboratoare analize și monitorizări adaptate claselor de poluanți, altele decât cele monitorizate acum.

În atmosfera se regăsesc sau se formează de multe ori compuși chimici nocivi precum acidul sulfuric, acidul sulfuros, hidrogenul sulfurat, acid cianhidric, dioxine, furani, VOC, surfactanți, etc. Populația trebuie avertizată, iar celelalte instituții precum Primăria sau Prefectura, Garda de Mediu sau Direcția de Sănătate Publică trebuie să ia măsuri ce se impun în acord cu clasa de poluanți și de nivelul lor de severitate.

NOTA REDACȚIEI: La fundamentarea acestui material s-au folosit materialele publicate și expertiza  profesională a profesorului … Silviu GURLUI


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Mai oameni buni, Gurlui asta e un pacalici. Eu nu cred ca lumea stie prea bine cine e acest om?
    Cam subtire pregatit profesional si care isi provoaca, toate interventiile media, pe regii pregatite anterior, dar foarte slabe. Nu l-as baga in seama nici cat negru sub unghie.

LĂSAȚI UN MESAJ