ideall.ro

Unei paciente din IAŞI i-a fost refuzată a doua cerere pentru un consult care este, conform legii, gratuit

O tânără din Iaşi a mers la un medic specialist ca să îşi trateze mai multe leziuni apărute pe piele. Acesta nu a fost mulţumită de diagnostic şi a vrut să afle şi opinia unui alt doctor. A trebuit să plătească însă pentru al doilea consult – pentru că medicul de familie nu i-a mai putut elibera încă un bilet de trimitere.

Pacienta declară că „primul specialist a pus un diagnostic de urticare. Leziunile apăreau şi dispăreau şi atunci am considerat că trebuie să mai caut. Am găsit la o clinica privată serviciul de ‘second opinion’ (a doua opinie). Din păcate, a fost destul de costisitor.”

Accesul la acest serviciu ar trebui să fie gratuit, dar pentru că de 16 ani legea prin care a fost introdus acest drept nu a primit norme de aplicare, el poate fi obţinut doar contra cost în cabinetele private.

Ministerul Sănătăţii promite însă că va schimba situaţia în viitorul apropiat.

sensodays.ro

„Conceptul este definit, dar nu există încă metodologia de aplicare. Odată cu nou contract pe care spitalele şi medicii de familie îl vor semna cu casa de sănătate vom defini prin norme şi acest concept de a doua opinie pentru că el este definit în lege dar încă e greu de aplicat.” a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În România, dreptul pacienţilor la a doua opinie medicală este stabilit pintr-o lege veche de 16 ani: ART.11 Pacientul are dreptul de a cere şi de a obţine o altă opinie medicală.

Doctorii spun că acest serviciu ar trebui să fie gratuit în sistemul public de sănătate. Însă pacienţii plătesc pentru că nu pot primi încă un bilet de trimitere la medicul specialist pentru acelaşi diagnostic decât dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte ori dacă trece mai mult timp.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ