Share

Numărul tinerilor care au aplicat anul acesta pentru a studia la o universitate din Marea Britanie a crescut cu 12%, comparativ cu 2016, spun reprezentanţii târgului educaţional organizat în acest weekend la Bucureşti.

“La ediţia de anul acesta a târgului educaţional am constat o creştere de aproximativ 12% a numărului tinerilor care au aplicat pentru a studia in Marea Britanie, comparativ cu ediţia de anul trecut”, a declarat pentru MEDIAFAX Ana Maria Papp, manager departament universităţi IntegralEdu.

Peste o sută de instituţii de învăţământ din Europa şi Statele Unite ale Americi au fost prezente, sâmbătă şi duminică, la Bucureşti, la World Education Fair. Cele mai căutate universităţi au fost cele din Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Franţa şi Spania.

“Sper să pot obţine o bursă de studiu în Marea Britanie, la o facultate de inginierie, pentru că acolo sistemul de învăţământ îţi permite să puni în aplicare, în practică, ceea ce studiezi. Da, teoria este importantă, dar în România, aproape nimic nu faci practic, iar mie îmi place să meşteresc, să creez, nu doar să calculez şi să memorez teorii”, spune Marcus Stoia, un tânăr de 18 ani, elev în clasa a XII-a la un liceu din Prahova

Citeste si   Alte 19 clase din UNITĂȚILE de învățământ IEȘENE au suspendat cursurile ”faţă în faţă"

Tânărul a venit la târgul educaţional însoţit de tatăl său, cel care l-a şi încurajat să studieze în străinătate.

“Diploma pe care o va obţine în străinătate va conta mult mai mult decât cea de la noi, de la Politehnică. Da, problema o reprezintă costurile, pentru că taxele sunt mari, cazare e scumpă, transportul şi mâncarea, de asemenea, va trebui să le plătim. De asta încercăm la mai multe facultăţi din Marea Britanie, unde poate obţine burse de studiu, pentru că statul britanic finanţează cursurile şi pentru studenţii străini”, a declarat Ioan Stoia.

Taxele de studiu variază între 10.000 şi 50.000 de euro pe an în Marea Britanie, în Germania acestea sunt cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro pe an, iar în Statele Unite ale Americii acestea depăşesc în unele cazuri 60.000 de dolari anual.

Citeste si   338 de unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI sunt în scenariul GALBEN

“Studenţii au posibilitatea să obţină un împrumut de 9.300 de euro, pentru un an de master, sau dacă vor merge pe varianta de doi ani de master, până la 13.900 de euro, prin programul Erasmus Plus. Mai mult, pot comasa cele două împrumuri, ajungând la un total de peste 23.000 de euro.

Cine va alege să studieze în Londra, de exemplu, care este cel mai scump oraş, pot plăti pentru cazare în campus până la 8.000 de lire sterline anual, apoi transportul care e până la 1.500 de euro anual şi apoi celelalte cheltuieli, care variază între 3.000 şi 5.000 de euro anual”, a explicat Ana Maria Papp.

La târgul educaţional din Bucureşti au fost prezentate şi variante de continuare a studiilor în străinătate pentru tinerii care nu au încheiat încă liceul.

“Programele se adesează adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, interesaţi să îşi finalizeze studiile liceale în străinătate, să schimbe sistemul de învăţământ. Important este să cunoască limba de predare foarte bine, pentru că la admitere vor da test pentru a se verifica nivelul conversaţional şi de înţelegere, dar şi materia de bază pe care o va studia, adică matematica, biologia şi aşa mai departe.

După teste, urmează interviul, cel care va face, în sine, departajarea. Costurile variază între 10.000 de euro anual şi cel mult 55.000 de euro, parte din şcoli oferă, însă, burse care acoperă între 5% şi 50%. Dar, în Marea Britanie, de exemplu, taxa de şcolarizare este acoperită de Guvernul britanic, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să acopere decât costurile de cazare, transport şi mâncare, adică aproximativ 10.000 de euro”, a declarat pentru MEDIAFAX Teodora Răducan, coordonator programe studii gimanziale în cadrul IntegralEdu.

Citeste si   338 de unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI sunt în scenariul GALBEN

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ