Institutul Friedrich von Hayek România alături de Clubul Antreprenorilor Liberali organizează la Iași cea mai importantă dezbatere economică a anului

În cadrul dezbaterii se vor analiza efectele așa-zisei ”Taxa pe lăcomie. A cui lăcomie?” – evenimentul va avea loc pe 9 mai 2019, ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Iași.

În cadrul dezbaterii vor participa personalități din mediul academic, precum și cunoscuți oameni din mediul de afaceri: Gabriel Mursa, președinte Institutul Hayek; Ciprian Bostan, CALIS; Bogdan Calinescu, director IREF Paris; Paul Beaumartin, fondator Editions Librechange, Franța; Romeo Vatră, antreprenor; Radu Nechita, coordonator Seminar Hayek, Cluj-Napoca; Tudor Smirna, Institutul Mises Romania; Bogdan Glavan, Centrul Rothbard Romania; Cristinel Trandafir, Universitatea din Craiova; Ilie Fârte, UAIC Iași; Mihaela Ifrim, vicepresedinte Institutul Hayek; Vlad Topan, presedinte Institutul Mises Romania; Cristian Paun, SOREC; Flavius Rovinaru, UBB Cluj-Napoca.

Dezbaterea va fi una deschisă și va pune pe tapet problemele așa numitei ”Taxa pe lăcomie” – taxă care va afecta, atât sistemul economic bancar, cât și persoanele care doresc să își facă un credit bancar.

Citeste si   Încă un tramvai a deraiat, în București - IMAGINI de la locul accidentului

Institutul Friedrich von Hayek România organizează în preajma datei la care s-a născut Friedrich von Hayek (8 mai) evenimente. În acest an organizăm alături de Clubul Antreprenorilor Liberali o mare dezbatere la care vor participa oameni din lumea afacerilor și persoane din lumea academică, dezbatere axată pe așa zisa taxă pe lăcomie introdusă de Guvern la sfârțitul anului trecut. Vor participa oameni care apar des în mass-media, oameni care sunt interesați de politică economică și bineînțeles așteptăm și prezența publicului interesat de acest subiect.

Este o taxă care este destul de nocivă pentru sistemul financiar, mai precis cel care ajută la funcționarea sistemului economic. De altfel, ca orice taxă pune o povară în spatele celui care o plătește. În primul rând vor avea de suferit oamenii obișnuiți și  firmele. Practic acestă taxă va conduce inevitabil la creșterea dobânzilor. Dobânzi mai mari înseamnă că firmele se vor împrumuta mai greu, iar persoanele fizice care au deja credite contractate vor plăti dobânzi mai mari. De exemplu, tarifele la telefonia mobilă deja au crescut. Această taxă pe lăcomie transferă resursele din mâinile persoanelor private în mâinile politicienilor”, a declarat prof. Gabriel MURSA, Președinte Institutului  Friedrich von Hayek.

Citeste si   Ministerul Sănătății: Hidroxiclorochina, suspendată de OMS, rămâne în schema de tratament pentru COVID-19, în spitalele din România

Ce este Taxa pe Lăcomie?

Taxa pe activele financiare, supranumită și taxa pe lăcomie, a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2019 printr-o ordonanță de urgență apărută în Monitorul Oficial. În esență, Guvernul a nuanțat prevederile, stabilind faptul că taxa se aplică activelor financiare nete, nu tuturor activelor. În plus, taxa pe lăcomie nu mai este stabilită în funcție de ROBOR, aspect criticat în mod deosebit de mediul de afaceri în ultimele luni.

Citeste si   A murit unul dintre cei mai mari fermieri din Iași - Anunțul a fost făcut de fiul său

Potrivit acesteia, băncile vor fi taxate în funcţie de creşterea ROBOR astfel: cu 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, cu 0,2% pentru 2,51%-3%, cu 0,3% pentru 3,01%-3,5%, cu 0,4% pentru 3,51%-4%.

 Taxa pe lăcomie, în forma sa inițială, putea aduce probleme majore pentru bănci, au atras atenția specialiștii în ultimele luni

În esență, există riscul ca instituțiile bancare mici să nu mai poată rezista pe piață și să fie nevoite să-și închidă ușile, ceea ce putea duce la o reducere a ofertelor de creditare, dar și la o scădere a creditării. În plus, băncile mari își puteau retrage banii din țară. Poate cea mai mare problemă a taxei pe lăcomie, în forma sa inițială, era stabilirea ei în funcție de nivelul ROBOR, chestiune văzută ca o „inovație” a Guvernului nostru.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ