Share

Chiar dacă starea de urgență din țară ne-a afectat multe din sectoarele vieții, Teatrul Național Ieșean a încercat să țină pasul cu valul de schimbări și s-a adaptat noilor cerințe de lucru.

În cele 2 luni de pandemie, conducerea Teatrului, și-a intensificat  activitatea online

Astfel, au fost disponibile online spectacole pe ”Scena 5” .Platforma virtuală a fost deschisă după închiderea celor patru săli de joc iar actorii au reușit să-și continue parcursul artistic.

”Deși spectacolele cu public au fost întrerupte, Teatrul Național Iași și-a continuat activitatea, actorii păstrând legătura cu publicul. Astfel, în perioada în care nu au existat reprezentații în sălile de spectacol, evenimentele s-au mutat în spațiul virtual, pe Scena 5. Au fost realizate 6 proiecte online: „Speranța din spatele gratiilor”, „Share Shakespeare”, „Leac de criză”, „2020 Vid și Co-Vid”, „Sindromul Quijote” și „Stop joc!”. Pe lângă aceste producții din perioada de izolare, au fost difuzate 12 spectacole de succes din arhiva Teatrului Național ieșean” a declarat Oana Daian, responsabilă a departamentului de Marketing a Teatrului Național Iași.

Corelate cu spectacole din arhivă, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” a reușit să aducă în atenția publicului încă 6 reprezentații noi, proiecte derulate în timpul carantinei.

Citeste si   PIEȚELE sunt în PREFERINȚELE ieșenilor când vine vorba despre CUMPĂRĂTURI

Odată cu relaxarea măsurilor de siguranță, cu ajutorul Primăriei Municipiului Iași, Teatrul Național a reușit să organizeze primul spectacol în aer liber din această perioadă. Una dintre cele mai apreciate și jucate piese ale dramaturgului Pierre de Marivaux, a avut premiera în parcul Teatrului. Au fost aduse bănci, distanțarea socială a fost păstrată iar toate normele de siguranță au fost respectate.

”Odată cu ridicarea parțială a restricțiilor, Teatrul Național Iași a inaugurat Scena 6 pentru spectacolele în aer liber, spațiu creat în parcul de la Teatru³ cu sprijinul Primăriei Iași. Două premiere au fost pregătite special pentru această scenă: „Jocul dragostei și al întâmplării” de Marivaux, în regia lui Ovidiu Lazăr (premiera – 27 iunie) și „Trei”, o adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Pușcașu și Ionuț Cornilă după Trei pe un balansoar de Luigi Lunari, în regia lui Teodor Corban (premiera – 5 iulie)” a declarat Oana Daian, responsabilă a departamentului de Marketing a Teatrului Național Iași.

”Jocul dragostei și al întâmplării” împlinește 290 de ani de când a fost prima data jucată pe scenă

Ovidiu Lazăr, regizorul spectacolului a declarat pe pagina oficială de facebook a Teatrului:

„290 de ani de la premieră. E ceva! Întâmplările sunt aceleași. Dragostea este aceeaşi. Noi, cei de azi, suntem oare altfel?

Am creat o linie de mişcare «pandemică»: actorii nu se apropie la mai mult de 1,5 metri unul de altul. Adaptare, imaginație, provocări…toate ne-au dus la o reformulare a teatralității. Am transformat un necaz într-o bucurie. Ca întotdeauna, Teatrul rămâne un panaceu al supraviețuirii…

La urma urmei, un spectacol ca o bijuterie pentru suflet. Gândurile bune îi dau strălucire, iar sentimentele îl aşează cu drag în memoria afectivă.

Un spectacol prin care descoperim că întâmplările ne aparțin exact în măsura în care le înțelegem, le trăim şi le facem să fie şi să rămână ale noastre. Ale fiecăruia dintre noi…”


Share

LĂSAȚI UN MESAJ