Share

În spitalele din Iaşi situația locurilor la ATI devine din ce în ce mai gravă. Un singur loc era disponibil în tot Iaşiul la terapie intensivă COVID -19 miercuri seara (28.10. -n.r.), iar spitalele nu mai primesc niciun pacient din afara judeţului. 

“Nu avem cum să primim acum. Este dramatic, dar nu avem locuri!”, este răspunsul pe care îl primesc de la spitalele din Iaşi medicii din judeţele vecine care caută un pat liber la ATI, a declara prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” Iași.

Citeste si   1 Decembrie la IAȘI! Medicii din PRIMA LINIE au fost PREMIAȚI pentru LUPTA împotriva răspândirii SARS-COV-2

O soluție pentru bolnavii aflați în stare gravă ar fi secția ATI de la spitalul modular de la Leţcani. Secţia ar fi trebuit să fie deschisă, dar din nou a fost necesară amânarea.

“I-am contactat pe cei de la Linde Gaz pentru 48 de butelii de oxigen, butelii suport pentru cele patru fabrici. Aceste butelii trebuie conectate la bypass-ul staţiei. Într-adevăr, ventilatoarele merg, fabricile funcţionează, pentru că au fost verificate timp de 48 de ore. Problema se pune însă la parametrii oxigenului dat, care trebuie să fie constanţi.

Deci se pune problema de calitate a oxigenului. Normal că avem nevoie ca de aer de secţia de la Leţcani, aşa cum au nevoie de oxigen bolnavii critici, dar nu ne putem juca cu viaţa oamenilor”, a declarat Carmen Dorobăţ.

Medicul Carmen DOROBĂȚ a explicat ce reprezintă testele rapide pentru COVID-19 și cât de precise sunt acestea.

Citeste si   (P) MARIUS OSTAFICIUC, președintele Organizației Municipale IAȘI al PSD și candidat la Camera Deputaților: „Se împlinesc astăzi 102 ani de când, la Alba Iulia, se decidea unirea TRANSILVANIEIcu ROMÂNIA”

Carmen DOROBĂȚ a declarat că testele rapide vor fi orientate în special către zonele de UPU, către zonele de triaj cu situații de urgență.

“Când vorbeam acum câteva luni despre teste rapide erau teste rapide pentru punerea în evidență a anticorpilor și erau cu o specificitate de undeva 50%, în momentul de față se discută despre teste rapide de punere în evidență a antigenului care au o specificitate, cele care sunt aprobate la nivelul Uniunii Europene, până la 90%.

Aceste teste rapide vor fi orientate în special către zonele de UPU, către zonele de triaj cu situații de urgență. Internarea se va face din câte am înțeles eu și cred că e pertinent așa, după un teste PCR. Adică după un test rapid va fi urmat de urmarea de un test PCR dacă se va pune problema internării în spital”, a declarat Carmen DOROBĂȚ.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ