Proiectul este dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie şi centrele Iaşi

Pacienţii cu risc crescut de hepatita C care ajung la Institutul Clinic Fundeni şi la cealalte trei mari institute de gastroenterologie şi hepatologie din ţară, respectiv cele din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, vor beneficia de teste rapide şi consumabile, în cadrul unui proiect integrat de testare, diagnostic şi tratament.

La ora actuală, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași aceste testări categorice se fac gratuit. Nu este o problemă deosebită, până în momentul în care ar exista o suspiciune de o asemenea natură. Cu bilet de trimitere la medicul de familie această testare se poate face gratuit. O să facem eforturi să mai facem campanii de testare rapidă pentru virusu hepatic B (VHB) și C (VHC) la Iași. Populația din arealul nostru geografic, are o incidență de infecție cu VHC între 4 și 4,5 la sută. Ne depășește numai zona Dobrogei unde incidența este de peste 6 la sută. În rest, toata țară are o incidență în jur de 3,5 la sută. Acesta este și nivelul mediu regăsit în Europa, legat de virusul VHC. A decoperi cât mai devreme această infecție este ideal. În felul acesta noi o și putem trata” a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Citeste si   Bilanțul persoanelor INFECTATE cu COVID -19 în România a ajuns la 18.283! 496 sunt din IAȘI

Motivul pentru care s-au pus bazele acestuia îl reprezintă faptul că România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2,5%), cu peste 550.000 de persoane viremice.

Concret, proiectul îşi propune asigurarea accesului larg al populaţiei la testarea rapidă şi gratuită, precum şi accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC din regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Centru, Vest şi Nord-Vest.

Citeste si   Situaţia MĂSURILOR întreprinse în judeţul IAȘI pentru a COMBATE şi ÎMPIEDICA răspândirea COVID -19

Hepatita C este o boală infecțioasă ce afectează în principal ficatul. Infecția cu Virusul hepatitei C (VHC) cauzează această boală. Adeseori hepatita C nu se manifestă prin simptome, dar o infecție cronică poate afecta ficatul, iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau cancer hepatic.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ