Share

Președintele Dodon aduce astăzi la Chișinău un desant de savanți în științe umaniste, în mare parte istorici, care vor delibera în jurul problemei statalității moldovenești.

În zilele de 24-25 martie la Chișinău se desfășoară conferința internațională „Statalitatea Republicii Moldova: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării”. Această conferință internațională este organizată de către Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova sub patronajul președintelui Igor Dodon.

Rectorul Institutului de Relații Internaționale, Valentin Beniuc și consilierul președintelui pe probleme educației, cultură și știință, Corneliu Popovici au anunțat despre organizarea conferinței internaționale la care, zic cei doi, s-au înscris deja 80 de savanți. La conferință vor participa 18 savanți din 12 țări (printre statele sunt: Italia, Spania, Belarus, Rusia, Ucraina, Germania).

„Ziua statalității, drapelul istoric și Istoria Moldovei” se vor regăsi în rezoluție  

„Savanții din 12 state vor răspunde la un șir de întrebări care ne interesează pe noi. În primul rând este vorba despre întrebarea „Ce reprezintă statalitatea moldovenească?”, a declarat Valentin Beniuc.

La finele conferinței va fi adoptată o rezoluție care va viza statalitatea Republicii Moldova

În cadrul atelierelor conferinței științifice vor fi discutate și inițiative care au fost lansate de președinte în ultimul timp. Este vorba despre declararea zilei de 2 februarie drept zi a statalității moldovenești, oficializarea așa-numitului drapel al Țării Moldovei, iar a treia temă de discuții ține de studierea în școli a Istoriei Moldovei, informează deschide.md.

Se observă lesne că pentru a fi dezbătute aceste subiecte sunt invitați savanți din Uniunea Europeană. Consilierul lui Dodon, Corneliu Popovici a și menționat cu privire la așa-numitul steag al Moldovei istorice, că adoptarea simbolurilor istorice alături de simbolurile de stat este o practică bine înrădăcinată în statele europene.

În ceea ce privește ziua statalității, aflăm de la Popovici că o asemenea sărbătoare există și în alte state din lume, iar cu referire la Istoria Moldovei, Dodon însuși a insistat că aceasta este o recomandare venită de la Consiliul Europei, care a spus că din cursul istoriei ar trebui să fie exclus caracterul etnocentric.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ