Share

La Iași, MOARTEA poate avea un gust dulce-acrișor

Sunt ȚIGĂRILE ELECTRONICE mai sănătoase decât cele tradiționale?

Fumatul, o dependență psihologică întreținută de o dependență biologică la nicotină, este una dintre cele mai întâlnite cauze ale mortalității la nivel mondial. În România, o treime din populație fumează, bolile asociate fumatului provocând peste 42 000 decese în fiecare an. Statisticile deceselor sunt mai puțin impresionante decât chinul prin care trebuie să treacă organismul uman pentru ca fumătorul să beneficieze de câteva minute de euforie.

Cu un debut în anul 2004, conceptul de țigară electronică și vaping a fost văzut ca o alternativă sigură la țigara clasică, devenind un trend în rândul adolescenților nefumători. Mai exact, țigara electronică este un dispozitiv format dintr-un rezervor de lichid și baterie. Lichidul produce aerosoli, care prin inhalare ajung în plămânii utilizatorului.

Citeste si   Sfântul DIMITRIE cel Nou: Tradiții și OBICEIURI pentru această MARE sărbătoare a ANULUI

Microparticulele din aerosoli pătrund în alveole, apoi în circulația sangvină, fiind purtate spre organele interne. O altă teorie susține că aceste microparticule suferă modificări în atmosferă, producând o reacție chimică la nivelul plămânului, dar studiile nu sunt suficiente. Date sigure le avem de la necropsii. La toți utilizatorii de țigară electronică s-au întâlnit infiltrate pulmonare, plămâni albi, așa numitul plămân de șoc”.

Citeste si   Tramvaiele PESA care vor ajunge la IAȘI sunt cumpărate cu FONDURI EUROPENE și vor avea culorile alb cu VERDE

Conform unui studiu, peste 450 fumători de țigări electronice au ajuns la spital cu pneumonie lipoidă – plămân gras datorită pătrunderii uleiului din vapori în alveole

Trebuie să înțelegem că acest dispozitiv a fost lansat fără studii! Nu avem suficiente informații pentru a înțelege cum acționează aceste microparticule și care sunt efectele pe termen lung. Dacă cu 5 ani în urmă vorbeam cu o siguranță de 95% despre țigara electronică, acum apar săptămânal diverse studii și controverse cu privire la acest dispozitiv.

Țigara electronică NU este un medicament sau o metodă de tratament! Atâta timp cât promovează gestul social de a trage fum, țigara electronică este nocivă! Pe lângă exemplul negativ dat copiilor, se promovează noul tip de socializare prin fumat care poate duce la o epidemie de boli pulmonare. Este o epidemie mai degrabă psihologică care poate duce la boli fizice” declară Prof. Dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog .

Citeste si   Patriarhul DANIEL: ”Comuniștii au INTERZIS închinarea la sfintele MOAȘTE! Peste câteva LUNI, REGIMUL a căzut”

În România, situația devine alarmantă. În lipsa unei informări corecte și a sfatului medical, tot mai mulți tineri alerg alternative la țigările clasice. Potrivit unui studiu recent, aproximativ 15% dintre elevii români din clasele V – VIII consumă produse din tutun, 9% dintre ei folosind în mod curent ţigări electronice.


Share
DISTRIBUIȚI