Share

Vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, se va afla în Republica Moldova în perioada 13-15 martie cu o vizită oficială în cadrul căreia vor avea loc consultări interministeriale.

Acest lucru a fost confirmat pentru Deschide.MD de către Consilierul pentru comunicare publică al viceprim-ministrului al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ana Samson.

Vizita lui Karasin la Chișinău este una planificată și se referă la consultările interministeriale între MAE al Federației Ruse și MAEIE al Republicii Moldova ce se desfășoară cu regularitate.

Ultima întrevedere de acest tip a avut loc la Moscova în luna noiembrie 2016 unde delegația moldovenească a fost condusă de către vice-ministrul al MAEIE Lilian Darii, iar cea rusă de către Grigori Karasin.

Citeste si   VIDEO INTERVIU/Maia Sandu: Sărăcia este problema resimţită de toţi cetăţenii, dar cauza principală a sărăciei este corupţia

Cei doi diplomaţi au făcut un schimb larg de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Ei au salutat reluarea recentă, după o pauză de doi ani, a negocierilor în formatul „5+2” şi au reiterat interesul comun în asigurarea unei dinamici pozitive în promovarea acestui proces, inclusiv în cadrul dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol şi a grupurilor de lucru pentru realizarea măsurilor de întărire a încrederii.

Vice-ministrul Darii a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi oportunitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional.  

De fapt, Lilian Darii s-a referit în special la ideea privind organizarea unui „coridor verde” pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Citeste si   Ionuţ Stroe: România găzduieşte cel mai important eveniment atletic din Europa, după pandemie

Atunci, Karasin a numit această idee „provocatoare”

Potrivit lui Karasin, trupele ruse se află în Transnistria „în baza unor acorduri internaționale” și vor continua să se afle acolo „atât timp cât va fi necesar pentru menținerea liniștii”.

„Aceasta este o provocare. Partea ucraineană nu este împuternicită să ia asemenea decizii”.

Tema de bază a discuțiilor cu Karasin va fi instituirea controlului comun la frontieră de către Ucraina și Republica Moldova, pentru a fi ocolite punctele de control al Transnistriei.

Citeste si   Ionuţ Stroe: România găzduieşte cel mai important eveniment atletic din Europa, după pandemie

Este vorba despre punctele de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoe, Giurgiulești-Reni și Unguri-Bronița, care este acum în faza de proiect.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ