Share

Dan S. Hanganu 

Născut la Iași în 1939 şi stabilit în Canada în 1971, arhitectul ieșean Dan Hanganu este unul dintre cei mai apreciați și premiați arhitecți români la nivel internațional, pentru lucrările sale impresionante și inovative în care utilizează cu precădere sticla. 3bfa5a7e41ccb228078a88e28d2b13ec_s

Proiectele de arhitectură care poartă semnătura sa sunt realizate cu precădere în China, Canada și Portugalia. Numele lui Dan S. HANGANU este legat de clădiri celebre, originale, precum studioul Cirque du Soleil, turnul de birouri Hydro Quebec, mănăstirea Saint-Benoit-du-Lac, Muzeul de arheologie și istorie Pointe-a-Calliere, Școala de Înalte Studii Comerciale din Montreal sau Pavilionul de Design de la UQAM.

 

Tamar Samash

Comunitatea evreiască din Iași continuă să fie una din cele mai prezente în viața comunității, motiv pentru care Municipalitatea ieșeană sprijină constant inițiativele și proiectele sale. In 08f61c52357dcc6d2503bfea790efe4d_xldata de 25 noiembrie 2015 a fost votată propunerea de a denumi squarul din fața Sinagogii Mari din Iași ”Piața Prieteniei Româno-Israeliene”, inaugurată în prezența Excelenței Sale Tamar Samash, în luna martie 2016, moment în care a fost dezvelită și o placă ce marchează locul primului cimitir evreiesc, datând din sec XV, situat în zona Ciurchi. Prezența Excelenței Sale,Tamar Samash, la toate aceste evenimente cu semnificații profunde pentru comunitatea ieșeană, deschiderea totală arătată Municipiului Iași, implicarea directă în  evenimente cu impact international major la Iași au un ecou deosebit de pozitiv asupra imaginii orașului și a relațiilor de prietenie și colaborare cu comunități din Israel.

 

Grigore Tinică

Doctorul Grigore Tinică este fondatorul Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „George I.M. Georgescu” din Iaşi, doctor în ştiinţe medicale, profesor e2ead9c1349a48396463990fe7b55a21_xluniversitar de chirurgie cardiovasculară la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, profesor asociat al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova, distinguished professor al Carolinas Heart Institute and Heineman Medical Research, NC, USA şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale a Republicii Moldova.

Performanțele deosebite ale doctorului Grigore Tinică au făcut istorie nu doar în medicina ieșeană ci și în inimile (la propriu și la figurat) miilor de pacienti pe care i-a salvat de când s-a dedicat cu pasiune și consecvență nobilei sale misiuni în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Iași.

 

Neagu Djuvara

S-a născut într-o familie aristocrată de origine aromână, așezată în țările române la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a dat mulți oameni politici, diplomați și universitari de prestigiu. Neagu Djuvara și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și 23e58ccd18e32cab182dbd6268a12868_xldoctor în drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie – noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa. Implicat în procesele politice din toamna lui 1947, hotărăște să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizații ale exilului românesc (secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români, la Paris; ziaristică; Radio Europa Liberă; secretar general al Fundației Universitare „Carol I”). În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta douăzeci și trei de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine și, concomitent, profesor de drept internațional și de istorie economică, la Universitatea din Niamey. Între timp, reluase studiile de filosofie la Sorbona. În mai 1972, obține doctoratul de stat (docența) la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog și filozof Raymond Aron; mai târziu, obține și o diplomă a prestigiosului Institut național de limbi și civilizații orientale de la Paris (INALCO). Din 1984 este secretar general al Casei Românești de la Paris, până după decembrie 1989, când se întoarce în țară. Din 1991 în 1998 este profesor – asociat la Universitatea din București. E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București.

Mai multe pe: sarbatorileiasului.ro


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ