Share

Un studiu recent arată că un român consumă anual 2,3 kilograme de cafea, cifră ce plasează România pe locul 49 într-un clasament mondial al consumului de cafea și pe locul 24 din cele 27 de țări din Uniunea Europeana.

Cazul TONOMATELOR de CAFEA- risc de infectare cu SARS-COV-2!?

Se prepară rapid, este ieftină și o găsești peste tot în oraș atunci când nu ai timp să o bei acasă.

Tonomatele de cafea sunt împânzite în tot județul Iași, iar cetățenii apelează tot mai des la ele, uitând că acestea pot fi un risc al infectării cu SARS-COV-2. Pentru doi sau trei lei, cetățenii își iau un pahar de cafea, și își continua activitățile zilnice fără să i-a în calcul consecințele consumului de cafea de la tonomate.

Citeste si   Modalitățile de desfășurare a activităților DIDACTICE pentru semestrul al II-lea la USAMV IAȘI

Conform Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului la nivel național avem peste 100.000 de tonomate de cafea. 

Pot reprezenta acestea un factor de răspândirea a COVID-19 în condițiile în care nimeni nu le dezinfectează și sunt folosite de numeroase persoane?

Medicii epidemiologi îi sfătuiesc pe iubitorii de cafea să utilizeze acele tonomate care au elementele din compoziție sigilate, și nu acele tonomate care au paharele, sau bețigașele de amestecat deasupra aparatelor.

”Trebuie respectate regulile de igienă. Atâta timp cât lichidul care e utilizat este îmbuteliat, paharele și restul accesoriilor sunt sigilate și puse în aparatul respectiv și sunt manipulate cu mănuși de către cei care se ocupă de aceste aparate nu ar trebuie să fie un risc de infectare”, a declarat Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie.

Cetățenii din Iași, au părerile împărțite cu privire la tonomatele de cafea pe care le găsim la orice colț de stradă.

Citeste si   IARNA se întoarce în ROMÂNIA! Vezi ce ZONE vor fi afectate de NINSORI și GER

Ana-Maria, cetățean din Iași le-a declarat reporterilor Ziarului ”Bună Dimineața Iași” că tonomatele de cafea stradale îi sunt la îndemână în fiecare dimineață și nu va renunța la folosirea acestora.

”Cred că asta ține de igiena fiecărei persoane. Eu una nu voi renunța la a-mi cumpără cafea de la tonomat. Este la îndemână în diminețile în care nu ai avut timp să îți prepari o cafea la tine acasă.

Consider că este suficient pentru siguranța ta ca după ce îți iei o cafea de la tonomat să te speli pe mâine dacă se poate sau de a utiliza un dezinfectant pentru igienizarea mâinilor”,  a declarat Ana- Maria pentru redacția Bună dimineața Iași.

Mihaela, studentă din Iași în anul 3 la medicină generală consideră că tonomatele de cafea au un risc ridicat de răspândire cu SARS-COV-2 și că cetățenii ar trebui să fie mult mai siguri când își procură această băutură.

”Trebuie să ne gândim cu toții că trecem printr-o perioadă dificilă, a infectării cu SARS-COV-2. Personal, nici înainte de apariția acestui virus nu foloseam cafeaua de la tonomatele stradale. Nu îmi oferă o siguranță, iar sănătatea mea și a celor din jurul meu este mult mai importantă.

Înțeleg că este ieftină și la îndemâna fiecăruia, dar nu avem de unde ști cine a pus mâna pe acel apar înaintea noastră. Ar trebui să fim mai atenți cu toții la aceste detalii, pentru a nu agrava situația”, a declarat Mihaela, studentă din Iași în anul 3 la medicină generală. 

 

Citeste si   1.551 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

 


Share

LĂSAȚI UN MESAJ