Share

Pe 21 mai, toți credincioșii, catolici sau ortodocși, îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena, o sărbătoare extrem de importantă în calendarul bisericesc

De numele celor doi sfinţi se leagă o serie de tradiţii şi obiceiuri, mai ales că datorită acestora creștinismul a devenit religie permisă şi recunoscută oficial.

Sărbătoarea îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta.  Potrivit statisticilor, aproximativ 1,8 milioane de români își serbează onomastica în această zi.

Se spune că în această zi nu este bine să renunţi la o prietenie sau să iei decizia de a divorţa. Potrivit tradiției, în caz contrar, toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.

Citeste si   CUM funcționează finanțările neoficiale ale partidelor? Speța viitorului deputat Marius MINEA rămas dator cu 230 000 euro la anturajul PNL IAȘI!

O altă tradiţie importantă este ca oamenii să se ferească să aprindă focul. Se zice că cine arde azi o creangă își arde norocul pentru tot restul anului

În ziua praznicului Sfinţilor Constantin și Elena, pentru voie bună și liniște în familie, este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți. Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui, oamenii au un ritual special. Se adună în mijlocul gospodăriei în jurul unui vas cu lapte și bat cu linguri noi de lemn în vasele în care se fierbe laptele de obicei.

Citeste si   CARTE de identitate FALSĂ și bijuterii nedeclarate, CONFISCATE la FRONTIERĂ

Ei au diferite strigături, prin care vor să sperie vrăjitoarele care ar putea fura laptele

Pandemia blochează scoaterea moaştelor Sfinţilor Constantin și Elena. Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena nu vor fi scoase spre închinare credincioşilor de hramul istoric al catedralei, sărbătorit în data de 21 mai.

Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când moaştele nu sunt scoase din catedrală pe 21 mai

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena. Ce să faci joi ca să ai noroc şi sănătate tot anul

Citeste si   VIDEO l Zeci de HECTARE de legume din județul IAȘI distruse de GRINDINĂ! Neculai FEODOT: ”Recoltele rămase pe CÂMP au fost complet DISTRUSE”

În schimb, biserica de la km 0 al ortodoxiei româneşti aflată pe Dealul Mitropoliei, va fi deschisă pentru cei care vor să se roage şi să aducă cinstire sfintelor moaşte, respectând normele în vigoare. Slujbele de hram vor fi oficiate în aer liber, în „Baldachinul Sfinţilor” amenajat în urmă cu cinci ani, la cererea patriarhului Daniel, în apropierea lăcaşului de cult.

Pe 21 mai, programul liturgic va începe cu slujbele Miezonopticii şi Acatistul Sfinţilor Împăraţi, de la ora 07.30, iar liturghia va începe la ora 09.30.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ