Share

La Iași, în 14 iunie 2012, a fost lansat Programul „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”

La Iași, în 14 iunie 2012, a fost lansat Programul Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși, un program bazat pe comunitate care își propune promovarea unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață sănătos, în scopul prevenirii obezității la vârsta copilăriei, și a bolilor cronice. Înițiatorul programului, a fost prof. univ. dr. Veronica MOCANU, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Programul „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” (Healthy traditions for healthy children) a fost inclus în 2012 în cea mai mare mișcare de prevenție a obezității din copilărie din lume, EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) International Network, care a strâns împreună peste 40 de programe din cinci continente și 29 țări.

Monitorizarea statusului nutrițional al copiilor

„Încă de la debut, în cadrul programului au fost evaluați antropometric (greutate, înălțime, circumferință abdominală) și prin aplicarea de chestionare, în medie, 1.500 de copii în fiecare an. Măsurătorile antropometrice în dinamică, în perioada 2012-2019, care au cuprins circa 9.000 copii din în mediul urban, au reflectat o tendință de creștere a supraponderalității (incluzând și obezitatea) de la 27% la 35% și a obezității de la 9% la 15%.

Încă și mai îngrijorătoare este tendința de creștere a prevalenței copiilor cu exces de greutate în mediul rural. Astfel, prevalența obezității a crescut de la 3% la 12% la copiii din mediul rural.  Aceste rezultate sugerează necesitatea continuării activităților educaționale și de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă alimentația nesănătoasă și excesul de greutate pentru copii.” a declarat Dna Prof. Univ. Dr. Veronica MOCANU, medic primar endocrinolog.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Care este mesajul programului?

Mesajul programului, bazat pe pachetul educațional „Traista cu sănătate –  comportamentul alimentar sănătos la copii”, s-a dovedit a fi unul de succes la nivel local și internațional. Traista cu sănătate și poveștile cu cei trei ieduți, Subțirel, Mijlocel și Voinicel, au o mare forță educativă, copii învățând fără dificultate, pe baza jocurilor și poveștilor. La Forumul Global al Obezității (Global Obesity Forum), New York 2012, Programul „Traista cu sănătate”, a fost recompensat cu premiul I pentru cel mai bun videoclip despre activitățile programului de prevenție a obezității, la vârsta copilăriei.

Care sunt activitățile din cadrul programului?

Copiii au beneficiat anual de campanii de informare și educare („Am o greutate sănătoasă?”, „Traista cu sănătate pentru copii”, „Cât este o porție”, „Feculente Egal Energie”, „Cereale integrale: energie și sănătate”, „Apa – aurul albastru”); au  participat la concursuri, șezători și activități cu jocuri dinamice. Copiii au învăţat în cadrul lecţiilor coordonate de către profesori, dar și de studenții mediciniști despre cum poate fi menţinută o greutate sănătoasă, care sunt grupele de alimente şi cât de importante sunt ele pentru organism, cât reprezintă o porţie, cât este de importantă mişcarea, şi care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă sau de cerealele integrale.

Începând cu anul școlar 2019-2020, a fost aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Iași o disciplină opțională de formarea unui stil de viață sănătos bazat pe pachetul educațional „Traista cu sănătate”.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Care sunt beneficiarii?

În cei 8 ani de când se desfășoară programul „Traista cu sănătate”, circa 20.000 copii cu vârste între 3 și 12 ani, au beneficiat de activitățile din cadrul programului. În fiecare campanie, profesorul grupei/clasei, a coordonat activitățile de formare a unor obiceiuri sănătoase, îmbogățindu-și cunoștințele, pregătind lecțile și folosindu-și pe deplin creativitatea și tactul pedagogic.

În anul școlar 2029-2020, au fost înscrise în program peste 30 unități școlare, grădinițe și școli primare, care au cuprins aproape 7.000 de copii, din Municipiul Iași, precum și din orașele (Hârlău și Târgu Frumos) și comunele (Aroneanu, Ciurea, Erbiceni, Miroslava, Tomești) din Județul Iași.

De asemenea, în anul școlar 2019-2020, pentru prima dată, 3.000 de copii, înscriși la școli din Municipiul Iași și din județul Iași, au beneficiat și de cursurile disciplinei opționale „Traista cu sănătate”.

În același timp, au beneficiat de program, studenţii medicinişti care au participat la măsurătorile antropometrice și au organizat lecții deschise pentru elevi.

De-a lungul anilor, părinţii copiilor participanți la program, au fost invitați la ateliere, unde au descoperit informaţii utile şi interesante legate de alimentaţia corectă şi sănătoasă, au pus întrebări, au împărtăşit din propriile experienţe şi au primit câteva reţete uşor de realizat acasă.

Care sunt resursele?

Activitățile programului au avut la bază pachetul educațional publicat în anul 2011 și reeditat în 2019, precum și broșuri, buletine informative, pliante și prezentări power point.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Resursa umană implicată în activitățile programului a fost complexă, fiind reprezentată atât de experți în comportament alimentar, nutriție, activitate fizică, psihologie și medicină, cât și în științele educației. Prin efortul combinat al tuturor profesioniștilor, au fost publicate două volume destinate prevenției obezității la vârsta copilăriei, precum și două ghiduri pentru îndrumarea profesorilor.

În perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, 100 de profesori din ciclurile preșcolar și primar, au participat la cursuri organizate de Casa Corpului Diactic Iași, în scopul aplicării în practică a pachetului educațional „Traista cu sănătate”.           .

Conferințe, ateliere, cursuri, forum de discuții

Conferințele anuale „Prevenția obezității la vârsta copilăriei”, cu peste 150 de participanți, au avut ca scop comunicarea dintre medici, profesori, părinți și alți actorii sociali, în scopul de a realiza prevenția obezității în comunitate, promovarea schimbului de experiență dintre specialiști, informare și conștientizare privind problemele legate de obezitate și găsirea soluțiilor pentru reducerea obezității în rândul copiilor, precum și raportarea rezultatelor programelor de prevenție bazate pe comunitate. Instruirea specialiștilor din sănătate (în special a medicilor de familie și nutriționiștilor) în vederea realizarii prevenției și managementului obezității s-a realizat în cadrul unui curs preconferință.

Obezitatea la vârsta copilăriei a devenit în ultimii ani o problemă importantă de sănătate în România. Combaterea obezității din copilărie, necesită o colaborare a actorilor sociali pentru a se realiza o abordare complexă a factorilor determinanți. Programul „Traista cu sănătate” este un program inovator, care mobilizează întreaga comunitate pentru a oferi copiilor un trai mai bun.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ